Skocz do zawartości
Mariusz_74

Dymione

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wymyiłem sobie taki przepis i chciałbym zaczerpnąć opini

więc tak

- słód wędzony Weyerman - 2kg

- słód pilzeński litovel - 2kg

- słód monachijski litovel - 1kg

- słód karmelowy ciemny litovel - 1kg

- słód palony litovel - 250g

- drożdże - salbrew T-58

- chmiel: Marynka na goryczke

Lubelski i Citra na aromat

dodał bym jeszcze jałowca odrobinke pod koniec gotowania z 15g

 

co koledzy nato? pod jaki styl by to wyszło?

może jakieś sugestie propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to po raz pierwszy przeczytałem, to przypomniało mi się z kabaretu otto .... i zasmażka.

Zdecyduj się na coś, a nie na wszystko.

Wywal Citrę - zupełnie nie pasuje - marynka i lubelski to dobry duet. Drożdże bym dał s-33 , robiłem kiedyś na nich piwo dymione i było dobre, tylko nie spodziewaj się mocnego odfermentowania, moje zeszło z 11 na 4.

Jałowiec bym sobie podarował, bo 15 g i tak nie poczujesz, ale smak z wędzonką może być ciekawy.

Celowałbym w 12°Blg.

I daj mniej karmelowego maks 10%, palony tez bym sobie podarował, bo wszystko przykryje.

 

edit: Jacer mnie ubiegł ;)

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za szybki odzew

tak więc mniej krmelowego i zrezygnować z palonego

 

kiedyś robiłem na extrakcie jasny Bruntal i 1kg słodu wędzonego Weyerman i wyszło całkiem niezłe, (posmak dymu w grodziskim mi smakuje)

a jeśli chodzi o jałowiec to ile i kiedy (chciałbym coś dymione z delikatnym posmakiem cytrusów i ztad citra)

a może jakiś przepis z tych słodów ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Citra da Ci wyraźne cytrusy, zbyt wyraźne. Lekko owocowy zapach mogą Ci dać właśnie T58. Ale na początek nie mieszałbym wszystkiego razem - zrób na S33, zwiększ ilość wędzonego słodu.

 

Jałowca to tak ze 100g na początek ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z taką ilością wędzonego nie poczujesz go w gotowym piwie. Pół na pól to już jest słaba wędzonka a co dopiero 1/3. Resztę już koledzy napisali.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×