Jump to content
Sign in to follow this  
kol4

czas zacierania

Recommended Posts

Mam pytanie - czy na czas zacierania ma wpyw gęstośc zacieru?Chcialem uzyskać większą gęstość początkową brzeczki dlatego dałem półtora raza wiecej słodu pilzneńskiego niż zwykle, po ok 100 min zacier jest słodki ale ciagle próba pokazuje obecnośc skrobi. Zacieram w tem ok 66 st C.

 

Pozdr.

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz możliwość to wrzuć fotkę próby jodowej bo nie chce się wierzyć żeby po 100 minutach zacier jeszcze się nie scukrzył.

 

Niebardzo mam możliwośc ale opisze. Po zadaniu kropli płynu lugola na próbke pozostaje ona żułta przez chwile ale jak ją rozmieszam to sie lekko zabarwia na taki rozmyty niebieskawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podnieś temp. do ~72°C. Nie ma bata żeby się nie scukrzyło.

 

edit: zacier oczywiście mieszasz?

 

Podniosłem jakies 30 min temu do 70-72. Mieszam co jakies 10-15 min. Nic nie kumam wcześniej po 60 min juz wszytko było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłeś termometr? Nie oszukuje?

 

Termometr jest ok - sprwdziłem. Zacierałem łącznie 120 min , ostatnie 40 min w ok 70-72 st C. 2 garki 12 L 2,5 kg + 2 kg słodów metodą BIAB. Na koniec mam 21 L , 12 BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...