kol4 0 Posted October 28, 2012 Mam pytanie - czy na czas zacierania ma wpyw gęstośc zacieru?Chcialem uzyskać większą gęstość początkową brzeczki dlatego dałem półtora raza wiecej słodu pilzneńskiego niż zwykle, po ok 100 min zacier jest słodki ale ciagle próba pokazuje obecnośc skrobi. Zacieram w tem ok 66 st C. Pozdr. Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted October 28, 2012 Jak masz możliwość to wrzuć fotkę próby jodowej bo nie chce się wierzyć żeby po 100 minutach zacier jeszcze się nie scukrzył. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kol4 0 Posted October 28, 2012 Jak masz możliwość to wrzuć fotkę próby jodowej bo nie chce się wierzyć żeby po 100 minutach zacier jeszcze się nie scukrzył. Niebardzo mam możliwośc ale opisze. Po zadaniu kropli płynu lugola na próbke pozostaje ona żułta przez chwile ale jak ją rozmieszam to sie lekko zabarwia na taki rozmyty niebieskawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted October 28, 2012 (edited) Podnieś temp. do ~72°C. Nie ma bata żeby się nie scukrzyło. edit: zacier oczywiście mieszasz? Edited October 28, 2012 by Swiaderny Quote Share this post Link to post Share on other sites
kol4 0 Posted October 28, 2012 Podnieś temp. do ~72°C. Nie ma bata żeby się nie scukrzyło. edit: zacier oczywiście mieszasz? Podniosłem jakies 30 min temu do 70-72. Mieszam co jakies 10-15 min. Nic nie kumam wcześniej po 60 min juz wszytko było ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crocco 77 Posted October 28, 2012 Sprawdziłeś termometr? Nie oszukuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kol4 0 Posted October 28, 2012 Sprawdziłeś termometr? Nie oszukuje? Termometr jest ok - sprwdziłem. Zacierałem łącznie 120 min , ostatnie 40 min w ok 70-72 st C. 2 garki 12 L 2,5 kg + 2 kg słodów metodą BIAB. Na koniec mam 21 L , 12 BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites