arti1 2 1 Items Posted October 28, 2012 Witam serdecznie z zasypanego śniegiem Andrychowa (woj. małopolskie). Jakiś czas temu zacząłem myśleć o własnym piwie, sporo czytałem. Wstępnie chciałem zrobić z brekit'a ale po lekturze forum zdecydowałem, że zacznę jednak od zacierania:)), czas pokaże czy mi to wyjdzie na dobre:). Mam chyba już wszystko poukładane w głowie, może oprócz dwóch rzeczy: przelewać na cichą czy nie czytałem wątek o tym i chyba rzucę monetą ). Posiadam dwa fermentatory, jeden z kranikiem i nie jestem pewien w którym fermentować. Pewnie praktyka rozwiąże te sprawy. Chyba, że ktoś ma ciekawe spostrzeżenia to chętnie poznam:)) Opiszę jak mi poszło. Artur Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted October 28, 2012 Cześć. Jeśli chcesz przelewać na cichą to burzliwą zacznij w tym z kranikiem. Dzięki temu po cichej będziesz miał przygotowanych z kranikiem do rozlewu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario63 4 1 Items Posted October 28, 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted October 28, 2012 Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik Quote Share this post Link to post Share on other sites
arti1 2 1 Items Posted October 28, 2012 Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik dzięki za pomoc co do twojej rady to problem w tym że mam tylko jeden z kranikiem(przy następnych słodach pewnie albo zamówię sobie kranik albo dokupię jeszcze jeden fermntator z kranikiem. Z tego co piszecie tu na forum to chyba zrobię bez cichej w fermentatorze bez kraniku a potem przeleję rurką do tego z zaworkiem mieszając z cukrem, boję się tylko że zaciągnę dużo paprochów z dna jest na to jakiś patent? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pogonowiak 2 Posted October 28, 2012 Witaj!!! Udanych warek życzę!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 28, 2012 witaj na piwny pokładzie i na nowej drodze piwnego życia Quote Share this post Link to post Share on other sites
ijon 5 Posted October 28, 2012 Witam po sąsiedzku. Powodzenia ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
GBLS 1 Posted October 28, 2012 Witam i życzę powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites