Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie z zasypanego śniegiem Andrychowa (woj. małopolskie). Jakiś czas temu zacząłem myśleć o własnym piwie, sporo czytałem. Wstępnie chciałem zrobić z brekit'a ale po lekturze forum zdecydowałem, że zacznę jednak od zacierania:)), czas pokaże czy mi to wyjdzie na dobre:). Mam chyba już wszystko poukładane w głowie, może oprócz dwóch rzeczy:

przelewać na cichą czy nie czytałem wątek o tym i chyba rzucę monetą :)). Posiadam dwa fermentatory, jeden z kranikiem i nie jestem pewien w którym fermentować. Pewnie praktyka rozwiąże te sprawy. Chyba, że ktoś ma ciekawe spostrzeżenia to chętnie poznam:))

Opiszę jak mi poszło.

Artur

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Jeśli chcesz przelewać na cichą to burzliwą zacznij w tym z kranikiem. Dzięki temu po cichej będziesz miał przygotowanych z kranikiem do rozlewu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik ;)

dzięki za pomoc

co do twojej rady to problem w tym że mam tylko jeden z kranikiem(przy następnych słodach pewnie albo zamówię sobie kranik albo dokupię jeszcze jeden fermntator z kranikiem. Z tego co piszecie tu na forum to chyba zrobię bez cichej w fermentatorze bez kraniku a potem przeleję rurką do tego z zaworkiem mieszając z cukrem, boję się tylko że zaciągnę dużo paprochów z dna jest na to jakiś patent?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam po sąsiedzku. Powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×