Jump to content
arti1

hej

Recommended Posts

Witam serdecznie z zasypanego śniegiem Andrychowa (woj. małopolskie). Jakiś czas temu zacząłem myśleć o własnym piwie, sporo czytałem. Wstępnie chciałem zrobić z brekit'a ale po lekturze forum zdecydowałem, że zacznę jednak od zacierania:)), czas pokaże czy mi to wyjdzie na dobre:). Mam chyba już wszystko poukładane w głowie, może oprócz dwóch rzeczy:

przelewać na cichą czy nie czytałem wątek o tym i chyba rzucę monetą :)). Posiadam dwa fermentatory, jeden z kranikiem i nie jestem pewien w którym fermentować. Pewnie praktyka rozwiąże te sprawy. Chyba, że ktoś ma ciekawe spostrzeżenia to chętnie poznam:))

Opiszę jak mi poszło.

Artur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Jeśli chcesz przelewać na cichą to burzliwą zacznij w tym z kranikiem. Dzięki temu po cichej będziesz miał przygotowanych z kranikiem do rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik ;)

dzięki za pomoc

co do twojej rady to problem w tym że mam tylko jeden z kranikiem(przy następnych słodach pewnie albo zamówię sobie kranik albo dokupię jeszcze jeden fermntator z kranikiem. Z tego co piszecie tu na forum to chyba zrobię bez cichej w fermentatorze bez kraniku a potem przeleję rurką do tego z zaworkiem mieszając z cukrem, boję się tylko że zaciągnę dużo paprochów z dna jest na to jakiś patent?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...