Skocz do zawartości
Eadrin

Przeterminowane drożdże White Labs Cream Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ostatnio kupiłem drożdze White Labs WLP080 Cream Ale w promocji z Twojbrowar.pl. Niestety okazało się, że są w promocji, bo zostały wyprodukowane w marcu a termin ważności mają do czerwca. Niestety nie mam żadnego ekstraktu słodowego, żeby zrobić starter i teraz zastanawiam się co zrobić. Miałem wlać zawartość fiolki bezpośrednio do brzeczki (robie AIPE), ale nie wiem, czy jest sens, czy te drożdże w ogóle żyją.

 

Zastanawiam się nad opcjami:

1. Wlać fiolkę do brzeczki, w między czasie zamówić suche drożdze Nottingham i jeśli po 2-3 dniach fermentacja nie ruszy, to dodać te suche drożdże

2. Zamówić drożdże Nottingham, poczekać pare dni aż przyjdą i wtedy zrobić brzeczkę zapominając w ogóle o drożdżach White Labs

A może wlać fiolkę do Brzeczki i się nie martwić ? Ile taka fermentacja może trwać i czy jest jakaś szansa, że w ogóle ruszy?

 

Czy może są jeszcze jakieś inne opcje? Można zrobić jakiś starter bez ekstraktu słodowego?

 

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wlej drożdże do niewielkiej ilości soku np. jabłkowego z kartonu, jak zaczną pracować to wlej do brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale nie wiem (...) czy te drożdże w ogóle żyją.

 

żyją, żyją... Też kupiłem przeterminowane white labsy z tej samej promocji i porobiłem startery. Jeśli nie masz słodu, zrób, jak radzi Belzebub. Przygotuj matkę drożdżową, a kiedy drożdże się namnożą - siup, do brzeczki. Będzie dobrze :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomocne rady :) W sumie słodu mam. Czyli co? Zatrzeć te 300 gram w litrze wody i będzie elegancko? Rozumiem, że do brzeczki mam dorzucić jak się pojawi piana/jakieś widoczne oznaki, że drożdże wytartowały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zatrzyj ten słód 1l wody zrób przerwę białkową tak z 20min - żeby było trochę wolnych aminokwasów. Schłodź, zadaj drożdże, zostaw na przynajmniej 24-48h później możesz zadawać. Piana powinna pojawić się szybciej - mi w 1l starterze pojawia się po 7-10h

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×