Skocz do zawartości
MagdaG

Odczyt na poziomie OG 1.024 i nie spada

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

 

mam dylemat odnośnie mojego piwa. Nastawiłam 14l piwa z 1,5 kg ekstraktu słodowego. Po 2 tygodniach fermentacji, po początkowym odczycie na poziomie OG 1,0632 (Blg 15,3), odczyt od 7 dni utrzymuje się na 1,024 OG (6 Blg). Chciałabym obniżyć ten poziom, ale wydaje mi się że drożdże przestały pracować. Co mogę zrobić? Rozlewać do butelek czy nastawić fermentację cichą i czekać aż pomiary spadną?

 

Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba można założyć że to standard s33 co jednoznacznie można powiązać z tym słabym odfermentowaniem, nie wiem jaka masz temp. fermentacji ale można pokusić się o jej podwyższenie /jeśli jest niższa/ do ok 22C, trzeba czekać 6 blg to zdecydowanie za dużo.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na takie SG mala paczka 6g to zdecydowanie za mało. Jednym z symptomów małej ilości drożdży i zapewne braku intensywnego napowietrzenia brzeczki przed fermentacją jest niskie odferemntowanie.

Ja bym w takiej sytuacji zamerdał trochę fermentorem i zostawił jeszcze na fermentacji z tydzień, półtora, a później bez względu na to jakie będzie blg bym piwo zabutelkował i raczej szybko je wypił by nie zdążyło się przegazować ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

- Sprawdź czy masz dobrze wyskalowany aerometr

- Przed pomiarem zawartości ekstraktu dobrze odgazuj próbkę

- Mój koźlak zakończył pracę na 6blg... czy Twoje piwko zaczyna się klarować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aerometr dziala prawidlowo, zrobilam probe w szklace z czysta woda i odczyt byl prawidlowy, pomiar probki rowniez przebiegl prawidlowo (aerometr postal w niej okolo 30-40 minut), samo piwo jest dobrze wyklarowane i dobrze smakuje, aczkolwiek odczyt BLG utrzymuje sie niezmiennie na stalym poziomie. Wczoraj postanowilam zrobic rowniez probe FFT, aczkolwiek po 36 godzinach brak jakichkolwiek znakow fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie już nie odfermentuje bardziej skoro się klaruje.

Do FFT trzeba mieć brzeczkę.. nie wiem czy pani wykonała ten test prawidłowo. Możnaby też się pokusić ewentualnie o zadanie do próbki piwa mocnych drożdży np winiarskich aby się upewnić że całość cukrów prostych została odfermentowana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×