MagdaG 0 Posted October 27, 2012 Dzień dobry, mam dylemat odnośnie mojego piwa. Nastawiłam 14l piwa z 1,5 kg ekstraktu słodowego. Po 2 tygodniach fermentacji, po początkowym odczycie na poziomie OG 1,0632 (Blg 15,3), odczyt od 7 dni utrzymuje się na 1,024 OG (6 Blg). Chciałabym obniżyć ten poziom, ale wydaje mi się że drożdże przestały pracować. Co mogę zrobić? Rozlewać do butelek czy nastawić fermentację cichą i czekać aż pomiary spadną? Z góry dziękuję za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 27, 2012 Cześć, musisz coś więcej powiedzieć,przynajmniej jakich drożdży użyłaś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MagdaG 0 Posted October 27, 2012 Do zamówionego Brew Kita Koźlak dołączona była saszetka z 6 gramami suchych drożdży, które po rehydratacji dodałam do piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 27, 2012 (edited) Chyba można założyć że to standard s33 co jednoznacznie można powiązać z tym słabym odfermentowaniem, nie wiem jaka masz temp. fermentacji ale można pokusić się o jej podwyższenie /jeśli jest niższa/ do ok 22C, trzeba czekać 6 blg to zdecydowanie za dużo. Edited October 27, 2012 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted October 27, 2012 Na takie SG mala paczka 6g to zdecydowanie za mało. Jednym z symptomów małej ilości drożdży i zapewne braku intensywnego napowietrzenia brzeczki przed fermentacją jest niskie odferemntowanie. Ja bym w takiej sytuacji zamerdał trochę fermentorem i zostawił jeszcze na fermentacji z tydzień, półtora, a później bez względu na to jakie będzie blg bym piwo zabutelkował i raczej szybko je wypił by nie zdążyło się przegazować Quote Share this post Link to post Share on other sites
MagdaG 0 Posted October 27, 2012 Fermentuje w 19,5 C, OK w takim razie podniosę temperaturę Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 27, 2012 Tak jak napisał Makaron, wskazanie pobujanie fermentatorem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted October 29, 2012 - Sprawdź czy masz dobrze wyskalowany aerometr - Przed pomiarem zawartości ekstraktu dobrze odgazuj próbkę - Mój koźlak zakończył pracę na 6blg... czy Twoje piwko zaczyna się klarować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MagdaG 0 Posted October 29, 2012 Aerometr dziala prawidlowo, zrobilam probe w szklace z czysta woda i odczyt byl prawidlowy, pomiar probki rowniez przebiegl prawidlowo (aerometr postal w niej okolo 30-40 minut), samo piwo jest dobrze wyklarowane i dobrze smakuje, aczkolwiek odczyt BLG utrzymuje sie niezmiennie na stalym poziomie. Wczoraj postanowilam zrobic rowniez probe FFT, aczkolwiek po 36 godzinach brak jakichkolwiek znakow fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted October 30, 2012 Wg mnie już nie odfermentuje bardziej skoro się klaruje. Do FFT trzeba mieć brzeczkę.. nie wiem czy pani wykonała ten test prawidłowo. Możnaby też się pokusić ewentualnie o zadanie do próbki piwa mocnych drożdży np winiarskich aby się upewnić że całość cukrów prostych została odfermentowana. Quote Share this post Link to post Share on other sites