Jump to content
MagdaG

Odczyt na poziomie OG 1.024 i nie spada

Recommended Posts

Dzień dobry,

 

mam dylemat odnośnie mojego piwa. Nastawiłam 14l piwa z 1,5 kg ekstraktu słodowego. Po 2 tygodniach fermentacji, po początkowym odczycie na poziomie OG 1,0632 (Blg 15,3), odczyt od 7 dni utrzymuje się na 1,024 OG (6 Blg). Chciałabym obniżyć ten poziom, ale wydaje mi się że drożdże przestały pracować. Co mogę zrobić? Rozlewać do butelek czy nastawić fermentację cichą i czekać aż pomiary spadną?

 

Z góry dziękuję za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba można założyć że to standard s33 co jednoznacznie można powiązać z tym słabym odfermentowaniem, nie wiem jaka masz temp. fermentacji ale można pokusić się o jej podwyższenie /jeśli jest niższa/ do ok 22C, trzeba czekać 6 blg to zdecydowanie za dużo.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na takie SG mala paczka 6g to zdecydowanie za mało. Jednym z symptomów małej ilości drożdży i zapewne braku intensywnego napowietrzenia brzeczki przed fermentacją jest niskie odferemntowanie.

Ja bym w takiej sytuacji zamerdał trochę fermentorem i zostawił jeszcze na fermentacji z tydzień, półtora, a później bez względu na to jakie będzie blg bym piwo zabutelkował i raczej szybko je wypił by nie zdążyło się przegazować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Sprawdź czy masz dobrze wyskalowany aerometr

- Przed pomiarem zawartości ekstraktu dobrze odgazuj próbkę

- Mój koźlak zakończył pracę na 6blg... czy Twoje piwko zaczyna się klarować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aerometr dziala prawidlowo, zrobilam probe w szklace z czysta woda i odczyt byl prawidlowy, pomiar probki rowniez przebiegl prawidlowo (aerometr postal w niej okolo 30-40 minut), samo piwo jest dobrze wyklarowane i dobrze smakuje, aczkolwiek odczyt BLG utrzymuje sie niezmiennie na stalym poziomie. Wczoraj postanowilam zrobic rowniez probe FFT, aczkolwiek po 36 godzinach brak jakichkolwiek znakow fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie już nie odfermentuje bardziej skoro się klaruje.

Do FFT trzeba mieć brzeczkę.. nie wiem czy pani wykonała ten test prawidłowo. Możnaby też się pokusić ewentualnie o zadanie do próbki piwa mocnych drożdży np winiarskich aby się upewnić że całość cukrów prostych została odfermentowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...