Skocz do zawartości
semlik

Przywitanie i pierwsze pytanie ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam serdecznie forumowiczów i załoge Administracyjną ;)

Mam nadzieję, że z waszą pomocą moja pierwsza warka będzie "Udaną warką"!

Jestm na etapie "dokształcania" się i kompletowania sprzętu i tu pierwsze moje pytanie:

Planuję do gotowania kupić garnek elektryczny 27 L z kranikiem, i planuje do tego garnka z miejsca, na stałe założyć filtrator z oplotu, czy podczas zacierania ten oplot bedzie mógł być cały czas w garnku, żeby oszczędzić sobie przelewania do wiadra z filtratorem? I później czy będzie on mi przeszkadzał podczas chmielenia w garnku? teoretycznie wydaje mi sie ze problemu nie będzie ale jeżeli macie jakieś zastrzeżenia, podzielcie się ;)

Edytowane przez semlik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj, południe kraju się wzmacnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć i witaj na forum !

Takie podejście jest często spotykane i się sprawdza (pod warunkiem, że nie masz mieszadła mechanicznego - wtedy oplot lubi się wkręcić). Co do gotowania z chmielem, to raczej się zatka chmielinami w momencie odpływu brzeczki, ale przy tych ilościach jest to łatwe do ogarnięcia. Tak czy inaczej możesz iść tym tropem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po filtracji i tak będziesz musiał garnek umyć więc przy okazji możesz sobie oplot odkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

mam pytanie do garnka elektrycznego Clatronic, a dokładnie o jego kranik.

Czy tam się da bezproblemowo dołączyć filtrator z oplotu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego "leszcz"

Ty robiłeś może taką podmianke? Bez problemu można oryginalny kranik wyrzucić i zastąpić kulowym? Bo szkoda by mi bylo kupić garniec i go zepsuć;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak robiłem, nie ma większego problemu, tylko trzeba lekko podszlifować, żeby kranik wszedł. Ja użyłem stożkowego kamienia szlifierskiego do wiertarki. Oryginalny kranik po porostu się wykręca. Są takie metalowe które mają podobny przekrój, ale możesz mieć problem z laniem brzeczki - może się zatykać. Właśnie dla tego dałem większy kran.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich piwowarów domowych i załogę administracyjną :) .Jesem na etapie dokształacania i gromadzenia sprzętu niezbędnego do warzenia piwa .Wykorzystując własne składniki chciałbym uważyc moją pierwszą warkę, lecz nie wiem czy jest to wogule możliwe.Mam do dyspozycji słółd jęczmienny który wykonalem domowym sposobem w/g receptury oraz chmiel magnum (tego to mam sporo gdyż jestem chmielarzem od ponad 20 lat).

Prosiłbym o porady czy zberac się zato czy lepiej kupi wszystkie skladnki od podstaw i dopiero wtedy rozpocząc swoja przygodę z piwowartswem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że nie warto przechodzić w Twoim przypadku całej oficjalnej ścieżki, czyli od puszek po ziarno, tylko rozpocząć od razu zacieranie. Jedynie kwestia słodu, bo to warunkach amatorskich dość ciężkie i nie wiem, czy na początek jednak nie lepiej kupić gotowego zestawu na bazie słodu. Zresztą i tak potrzebujesz jeszcze drożdże.

 

ps: a z ciekawości jakie odmiany masz na plantacji ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obecnie uprawiam magnum 0,56ha, z uwagi na krach w polskim chmielarstwie zredukowałem plantacje .W przeszłości upawiałem tez lubelski i marynkę.Masz rację chyba dam sobie spokój ze swoim może nie dośc fachowo zeslodowanym zbożem i zakupię gotowy zestaw.Co byś mi na początek poradził

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Stoutu więc jakiś zestaw Dry Stout będzie dobrym wyborem :) Poza tym to piwo proste dla początkującego, palony jęczmień skutecznie przykryje wszystkie ewentualne wady, dziwne zapachy czy braki w fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Stoutu więc jakiś zestaw Dry Stout będzie dobrym wyborem :) Poza tym to piwo proste dla początkującego, palony jęczmień skutecznie przykryje wszystkie ewentualne wady, dziwne zapachy czy braki w fermentacji.

 

To nie jest styl dla każdego - nie każdy lubi palonośc i wytrawność w jednym ;) Ja bym polecił proste a dobre Pale Ale/Bitter :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne zdecyduję się chyba na Pale Ale/Bitter ,czy ewentualnie do przygotowania warki mógłbym wykorzystac własny chmiel (magnum) .Dajcie namiary na dobry sklep dla piwowarów .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tutaj masz aktualną listę sklepów oferujących surowce dla piwowarów http://www.piwo.org/...py-internetowe/ każdy ma w swojej ofercie gotowe zestawy. Kup coś co polecił kol. Lusterko wyżej.

 

edit: co do chmielu - pewnie, że tak, ale to w przyszłości, bo zestawy są raczej już z tym surowcem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×