Skocz do zawartości

Capitan Cook's Pale Ale


robkiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie moi drodzy

Ostatnio wpadła mi w rece (na amazon po 0,0$) Voyage towards the South Pole and round the World James'a Cooka i tak mnie naszło aby uhonorowac odkrywce kufelkiem a jednoczesnie poprobowac egzotycznych chmieli dostepnych juz w kraju. W powyzszej ksiazce mozna wyczytac jak to u brzegow Nowej Zelandii warzyl piwo z dodatkiem igiel drzewa przypominajacego mu swierk czarny i melasy aby ustrzec zaloge przed szkorbutem. I zapewne podniesc poziom morale bo mial zwyczaj raz na jakis czas "popuscic chlopakom cugli" aby mogli wyluzowac. Postanowilem dokonac malej wariacji na ten temat. Nie jest moim celem powtarzac ten eksperyment tylko raczej sprobowac czegos co umozliwiloby Cookowi wraz z zaloga przetrwac trudy morskich podrozy. Skoro tak to IPA a jeszcze lepiej w odniesieniu do Angielskiego imperium : IIPA (ale nie trzymam sie stylu kurczowo).

Chmiele rodem z Nowej Zelandii i niewielki dodatek melasy jako element nostalgii za dawnymi przygodami i powiew kolonializmu. Pozwalam sobie przedstawic:

 

Captain Cook's Pale Ale - Imperial IPA

 

Gęstość początkowa: 15.6 P

Gęstość końcowa: 3.2 P

Zawartość alkoholu: 6.6%

Goryczka: 118.0 IBU

Barwa: 15 SRM

 

Składniki fermentacji

 

 

Pale Ale 4.0 kg

Munich II 1.0 kg

Wheat Malt 300 g

Chocolate Malt 20. g

Molasses 300 g

 

 

Chmiele

Green Bullet 20 g - 90 min

Nelson Sauvin 20 g - 90 min

 

Green Bullet 20 g - 35 min

Kohatu 20 g - 35 min

Motueka 20 g - 35 min

 

Kohatu 20 g - 10 min

Motueka 20 g - 10 min

Nelson Sauvin 20 g - 10 min

 

 

Dry hopping na cicha fermentacje

Kohatu10 g

Motueka10 g

Nelson Sauvin10 g

 

Drożdże

Jeszcze nie wiem albo cos z mrozonki (IPA fullersa) albo Danstar - Nottingham

 

Warzyl bede niedlugo ale do tego czasu ktos cos podpowie moze...

Zacieral bede raczej na wytrawnie to co zostanie po fermentacji pochodzic bedzie glownie z melasy i czekoladowego jasnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.