Jump to content
pio911

Refermentacja - problem

Recommended Posts

Witam Wszystkich Piwowarów

 

Jestem po 1 Warce z puszki i niestety mam problem

 

W trakcie rozlewania do butelek zastosowałem do refermentacji dropsy Mistr Sladek ( prawie wszystkie butelki ) pozostałe

butelki (do testu ) zastosowałem cukier i syrop malinowy . Niestety wszystkie piwka z dropsami są ciemniejsze i sie nie pienią ,smak tez jest kiepski . Czas leżakowania w butelkach 4 tyg.

Czy padłem ofiarom infekcji piwa przez owe dropsy ?? (termin przydatności 06.2014)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej nie. Fakt, że mi na dropsach piwo też wyszło inne (nie wiem jakie piwo robiłeś, ale jeśli bardzo jasne to cukierek może je przyciemnić). Nagazowywały mi się też dużo dłużej...

 

Nie wiem w jakiej temperaturze leżą, może daj je do pokojowej na kilka dni. I poczekaj. Infekcja w butelkach, kiedy piwo ma już te pare procent alko to raczej niemożliwa historia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo to Coopers Lager

temperatura przechowywania ta sama 22 C . Smak piwa z dropsami nie zmienia sie jest od 2 tygodni taki sam .

Piwa z cukrem i sokiem malinowy sa o niebo lepsze jest piana która sie utrzymuje i tak jak pisałem wczesniej kolor jest jasniejszy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz już wiesz, dropsy to kupuje się dzieciom na osłodę ;) a w piwowarstwie domowym nie ma co za bardzo kombinować. Ja nigdy nie używałem niczego innego niż zwykły polski biały cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja refermentowałem cukierkami Mister Sladek swoją pierwszą warkę Ceśky Lezak z konserwy i nie było problemu z nagazowaniem ( wręcz miałem wrażenie że nagazowanie wyszło za mocne). Natomiast kolega którego zaraziłem warzeniem sygnalizował mi ostatnio że piwo które refermentował cukierkami (jasne ale Wes z puchy) nienagazowało się prawie wcale i smakuje paskudnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam jeszcze kilka tych dropsów. Zobaczę po pierwsze: jaki jest termin ważności, a jeśli są ok, to dam jutro do monachijskiego. Eksperyment to najlepsza metoda :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawkowanie zgodnie z instrukcją - buteki 0,5L 1 cukierek

 

Piwo jest gazowane - ale brak jest piany i w smaku jest kiepskie (piana znika zaraz po nalaniu )

 

Dołączam zdjecie na który piwo z lewej jest słodzone cukierkiem a z prawej cukrem (piwa nalewane w tym samym czasie )

post-5296-0-24232200-1351371832_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... to po lewej przypomina mi ewidentnie pierwsze piwko z brewkita, gdzie do 1,7 ekstraktu nachmielonego WES dodalem 1 kg cukru ;/ Też zero piany po nalaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie używałem nigdy takich dropsów tylko zwykły biały cukier... jeśli wszystkie butelki były refermentowane w tożsamych warunkach to może być również wina kufelka do którego nalałeś .jeśli przypadkowo nie odtłuściłeś naczynia to pozostałości tłuszczu skutecznie pozbędą się i nie pozwolą utrzymać się pianie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj spróbowałem mojego pierwszego lagera dwa tygodnie po butelkowaniu, ale gazu nie ma w ogóle. Piwo stoi w 13°C. To normalne, że jeszcze nie ma gazu, czy trzeba już myśleć o dodaniu drożdży do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poczekał jeszcze 2 tyg i wtedy zadecydował. Moje po 2 tyg miało baaardzo mało gazu, po kolejnych 2 tyg już lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzisiaj spróbowałem mojego pierwszego lagera dwa tygodnie po butelkowaniu, ale gazu nie ma w ogóle. Piwo stoi w 13°C. To normalne, że jeszcze nie ma gazu, czy trzeba już myśleć o dodaniu drożdży do butelek?

 

Jakimi drożdżami fermentowałeś tego lagera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poczekał jeszcze 2 tyg i wtedy zadecydował. Moje po 2 tyg miało baaardzo mało gazu, po kolejnych 2 tyg już lepiej.

Tak też myślałem zrobić.

 

Drożdże to W-34/70

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...