Skocz do zawartości
mahometus

Pomysł na kadź zacierną.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Wpadł mi do głowy taki pomysł. Żeby zrobić kadź zacierną z fermentatora. I wyeliminować sobie przelewanie zacieru z gara potem filtrator i znów gar.

A i dokładniejsza kontrolę i powtarzalność zacierania niż w garze na gazie.

I tak

1. izolacja z płaszcza piankowego ( dam rade zrobić )

2. filtrator do z oplotu usztywniony grubszym miedzianym drutem żeby nie wciągnęło go mieszadło.

3. Belka a w niej mieszadło i grzałka zanurzeniowa, tak żeby nie stykała się z dnem ani ściankami.

4. Sterowanie grzaniem przed arduino i ssr.

 

I teraz tak - w fermentatorze, bo brak miejsca na kega, a może w przyszłości całą konstrukcję przenieść do kega.

Wszystkie elementy mam, ardunio, ssr'a, mieszadło sobie uspawam, silniczek od siłownika bram (24v ale pięknie chodzi na 12v - 1 obrót na sekundę), grzałka 2kw.

 

Ma to sens?

Nie wiem czy grzałka jest przypadkiem niklowana... nie znalazłem informacji jak nikiel sobie radzi przy niskim ph.

Czy typowa 2kw grzałka zanurzeniowa z taka gęstą spirala nie będzie przypalać zacieru mimo mieszania?

Coś w ten deseń Link

Edytowane przez mahometus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem taką grzałką przyspieszać podgrzewanie zacieru. Czyszczenie jej potem z drobin które do niej przywarły jest co najmniej upierdliwe...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, jak dla mnie to próba wywarzania otwartych drzwi - patrz zacieranie w lodówce turystycznej.

Fermentor lepiej wykorzystać tam gdzie jego miejsce, czyli do fermentacji.

 

Edit

Tu sobie poczytaj: http://www.piwo.org/topic/860-kadz-zacierno-filtracyjna-zrob-to-sam-lodowka-turystyczna/

Edytowane przez korko_czong

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że czytałem o zacieraniu w lodówce turystycznej tylko po prostu wydawało mi się że kontrola nad temperaturą i mieszanie zacieru = większa wydajność, powtarzalność i mniej czasochłonne zacieranie od latania co 15 min i mieszania, dogrzewania gara . Sporo nawet i tu na forum widziałem kadzi zaciernych z mieszadłami, grzałkami, kontrolerami PID i z tąd mój pomysł, na zmajstrowanie czegoś efektywniejszego skoro mam na to możliwości, plus dodatkowe doświadczenie na przyszłość do jakiegoś HERMSa. Ech chyba z tą lodówką to racja ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane.

 

Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane.

 

Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna.

 

Litr wody na 2,5 kg słodu :/ Aż tak gęsto?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×