mahometus 2 Posted October 25, 2012 (edited) Witam ponownie. Wpadł mi do głowy taki pomysł. Żeby zrobić kadź zacierną z fermentatora. I wyeliminować sobie przelewanie zacieru z gara potem filtrator i znów gar. A i dokładniejsza kontrolę i powtarzalność zacierania niż w garze na gazie. I tak 1. izolacja z płaszcza piankowego ( dam rade zrobić ) 2. filtrator do z oplotu usztywniony grubszym miedzianym drutem żeby nie wciągnęło go mieszadło. 3. Belka a w niej mieszadło i grzałka zanurzeniowa, tak żeby nie stykała się z dnem ani ściankami. 4. Sterowanie grzaniem przed arduino i ssr. I teraz tak - w fermentatorze, bo brak miejsca na kega, a może w przyszłości całą konstrukcję przenieść do kega. Wszystkie elementy mam, ardunio, ssr'a, mieszadło sobie uspawam, silniczek od siłownika bram (24v ale pięknie chodzi na 12v - 1 obrót na sekundę), grzałka 2kw. Ma to sens? Nie wiem czy grzałka jest przypadkiem niklowana... nie znalazłem informacji jak nikiel sobie radzi przy niskim ph. Czy typowa 2kw grzałka zanurzeniowa z taka gęstą spirala nie będzie przypalać zacieru mimo mieszania? Coś w ten deseń Link Edited October 25, 2012 by mahometus Quote Share this post Link to post Share on other sites
szukis 1 1 Items Posted October 25, 2012 Próbowałem taką grzałką przyspieszać podgrzewanie zacieru. Czyszczenie jej potem z drobin które do niej przywarły jest co najmniej upierdliwe... Quote Share this post Link to post Share on other sites
korko_czong 10 1 Items Posted October 25, 2012 (edited) Nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, jak dla mnie to próba wywarzania otwartych drzwi - patrz zacieranie w lodówce turystycznej. Fermentor lepiej wykorzystać tam gdzie jego miejsce, czyli do fermentacji. Edit Tu sobie poczytaj: http://www.piwo.org/topic/860-kadz-zacierno-filtracyjna-zrob-to-sam-lodowka-turystyczna/ Edited October 25, 2012 by korko_czong Quote Share this post Link to post Share on other sites
mahometus 2 Posted October 25, 2012 Oczywiście że czytałem o zacieraniu w lodówce turystycznej tylko po prostu wydawało mi się że kontrola nad temperaturą i mieszanie zacieru = większa wydajność, powtarzalność i mniej czasochłonne zacieranie od latania co 15 min i mieszania, dogrzewania gara . Sporo nawet i tu na forum widziałem kadzi zaciernych z mieszadłami, grzałkami, kontrolerami PID i z tąd mój pomysł, na zmajstrowanie czegoś efektywniejszego skoro mam na to możliwości, plus dodatkowe doświadczenie na przyszłość do jakiegoś HERMSa. Ech chyba z tą lodówką to racja Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted October 26, 2012 Mi w dobrze ocieplonym fermentatorze temperatura spada o 1.5st / h Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 26, 2012 W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane. Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danielson83 8 1 Items Posted October 26, 2012 W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane. Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna. Litr wody na 2,5 kg słodu Aż tak gęsto? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 26, 2012 Oj, słód do wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites