Jump to content
Sign in to follow this  
mahometus

Pomysł na kadź zacierną.

Recommended Posts

Witam ponownie.

Wpadł mi do głowy taki pomysł. Żeby zrobić kadź zacierną z fermentatora. I wyeliminować sobie przelewanie zacieru z gara potem filtrator i znów gar.

A i dokładniejsza kontrolę i powtarzalność zacierania niż w garze na gazie.

I tak

1. izolacja z płaszcza piankowego ( dam rade zrobić )

2. filtrator do z oplotu usztywniony grubszym miedzianym drutem żeby nie wciągnęło go mieszadło.

3. Belka a w niej mieszadło i grzałka zanurzeniowa, tak żeby nie stykała się z dnem ani ściankami.

4. Sterowanie grzaniem przed arduino i ssr.

 

I teraz tak - w fermentatorze, bo brak miejsca na kega, a może w przyszłości całą konstrukcję przenieść do kega.

Wszystkie elementy mam, ardunio, ssr'a, mieszadło sobie uspawam, silniczek od siłownika bram (24v ale pięknie chodzi na 12v - 1 obrót na sekundę), grzałka 2kw.

 

Ma to sens?

Nie wiem czy grzałka jest przypadkiem niklowana... nie znalazłem informacji jak nikiel sobie radzi przy niskim ph.

Czy typowa 2kw grzałka zanurzeniowa z taka gęstą spirala nie będzie przypalać zacieru mimo mieszania?

Coś w ten deseń Link

Edited by mahometus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, jak dla mnie to próba wywarzania otwartych drzwi - patrz zacieranie w lodówce turystycznej.

Fermentor lepiej wykorzystać tam gdzie jego miejsce, czyli do fermentacji.

 

Edit

Tu sobie poczytaj: http://www.piwo.org/topic/860-kadz-zacierno-filtracyjna-zrob-to-sam-lodowka-turystyczna/

Edited by korko_czong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście że czytałem o zacieraniu w lodówce turystycznej tylko po prostu wydawało mi się że kontrola nad temperaturą i mieszanie zacieru = większa wydajność, powtarzalność i mniej czasochłonne zacieranie od latania co 15 min i mieszania, dogrzewania gara . Sporo nawet i tu na forum widziałem kadzi zaciernych z mieszadłami, grzałkami, kontrolerami PID i z tąd mój pomysł, na zmajstrowanie czegoś efektywniejszego skoro mam na to możliwości, plus dodatkowe doświadczenie na przyszłość do jakiegoś HERMSa. Ech chyba z tą lodówką to racja ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane.

 

Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W lodówce wcale nie trzeba mieszać, jeżeli zaciera się "po angielsku", czyli na gęsto, ok. 1:2.5 woda do słodu. Spraktykowane.

 

Przy zacieraniu przez 90 minut różnica w wydajności jest minimalna.

 

Litr wody na 2,5 kg słodu :/ Aż tak gęsto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...