Jump to content

lager temperatura i pierwsze obserwacje


aswert
 Share

Recommended Posts

hej

miesiąc temu zabutelkowałem lagera z brewkitu od Coopersa.

dziś-piwo jest lekko gazowane, ma lekka pianke i przyjemny smak, ale jedno z otworzonych dwuch miało lekko owocowy, jabłkowy, smak. Dziwi was to?

Chcę poleżakować piwo jeszcze miesiąc w piwnicy o temp ok 17st. Czy to nie za dużo? Jako alternatywe mam wystawienie warki za okno. Jak pomożecie? No i tem jabłkowy posmak/zapach...

 

pozdrawiam

to moj 1wszy post (DZIĘKUJĘ:))

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

hej

miesiąc temu zabutelkowałem lagera z brewkitu od Coopersa.

dziś-piwo jest lekko gazowane, ma lekka pianke i przyjemny smak, ale jedno z otworzonych dwuch miało lekko owocowy, jabłkowy, smak. Dziwi was to?

Chcę poleżakować piwo jeszcze miesiąc w piwnicy o temp ok 17st. Czy to nie za dużo? Jako alternatywe mam wystawienie warki za okno. Jak pomożecie? No i tem jabłkowy posmak/zapach...

 

pozdrawiam

to moj 1wszy post (DZIĘKUJĘ:))

Witaj

No cóż rzecz...Dobrego lagera z brewkitu niestety nie zrobisz. A dlatego, że już z założenia producent dodaje drożdże górnej fermentacji co powoduje zaobserwowane przez Ciebie owocowe aromaty. Temperatura leżakowania również zła :) Nie wiem jak było z fermentacją..

 

Zapewne zakupiłeś brewkita na allegro, a tam prawie wszyscy sprzedawcy zalecają dodawanie cukru/glukozy do zwiększenia ilości piwa z jednej puszki.

 

Nie zrażaj się jednak, poczytaj pooglądaj zdjęcia, na pewnie hobby Cię wciągnie :)

Link to comment
Share on other sites

Lager był na cukrze, w poczekalni jest stout i ma być na glukozie z dodatkiem cuktu trzcinowego (opcja), może trzecie będzie na słodzie;)

 

Preferuje jednak piwa jasne, więc co mógłby Szef poradzić do trzeciego warzenia, jakieś jasne proste, łatwe;)?

Edited by aswert
Link to comment
Share on other sites

Lager był na cukrze, w poczekalni jest stout i ma być na glukozie z dodatkiem cuktu trzcinowego (opcja), może trzecie będzie na słodzie;)

 

Preferuje jednak piwa jasne, więc co mógłby Szef poradzić do trzeciego warzenia, jakieś jasne proste, łatwe;)?

Wprawdzie nie jestem szefem, za to poczatkujacym, wiec moze na cos sie przyda moich pare uwag.

Po pierwsze - nie cukier ani nie glukoza. Wszystkie (prawie) warki z kitow robilem z ekstraktami slodowymi i wychodzily bardzo OK. Ekstrakt praktycznie podwaja cene calosci, ale warto! (zreszta nie o kase chyba chodzi). To znaczy nie wiem, czy warto, bo z cukrem nie robilem, ale zadnych posmakow nie mialem.

Jedna zrobilem z cukrem, ale tylko 200g (Coopers Canadian Blonde) - wyszlo naprawde ciekawe, mocne, lekkie, "prawie" jak... Ż :)

Po drugie - to sa inne piwa niz sklepowe, smak jest inny, IMO lpeszy. Nie marze wcale o uwarzeniu piwa dolnej fermentacji, te gornej bardziej mi smakuja, nie lubie tylko pszeniczniaka, wiec go nie zrobie :)

Po trzecie - ja tez lubilem piwa jasne, dopoki nie zrobilem ciemnego z ciemnym slodem - to jest zupelnie inne piwo, a na taka pogode idealne. Lekkie jasne - na lato, do ogrodka, na grilla - tak mysle :)

Link to comment
Share on other sites

Lager był na cukrze, w poczekalni jest stout i ma być na glukozie z dodatkiem cuktu trzcinowego (opcja), może trzecie będzie na słodzie;)

 

Preferuje jednak piwa jasne, więc co mógłby Szef poradzić do trzeciego warzenia, jakieś jasne proste, łatwe;)?

Aby stout był lepszy masz opcje:

 

1. Zamiast cukru ekstrakt słodowy. (ale tu idziesz w koszty)

2. Pół kilogramam cukru, 17 litrów wody.

 

O modyfikacji brew kitów jest dużo wątków. Ja też miałem tego brew kita i dodałem poł kg cukru i pól kg ekstraktu w proszku. Był dobry, ale w porównaniu ze stutem z zacierania to i tak duża róznica.

Link to comment
Share on other sites

Zasada jest bardzo prosta. Czym wiecej cukru/glukozy tym gorszy efekt koncowy. Musisz zdecydowac samemu. Ja bym uwarzyl 15 litrow z 250g dodatkiem glukozy. Do tego fermentowal koniecznie w temperaturze nie wyzszej niz 19st C. Najwyzesz piwo bedzie musialo odlezec 3mc by goryczka sie zmniejszyla.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

19st to nie za nisko na fermentacje?Zacznie się w ogóle? Jaki jest przedział temp. fermentacji 16-19?

 

dobra: zrobiłem, dodałem mniej wiecej tyle glukozy co pisałeś wyżej, wyszło mi ok 7°Blg, chyba mało:/ ale najwyżej będzie słabsze, wole słabsze;)

Edited by aswert
Link to comment
Share on other sites

dodałem ok 200gr glukozy na 17l, nic sie nie dzieje bo nie bulga przez rurke, ale ok czekam;) cieżkie to hobby Panowie;)

Po co dodałeś tą glukozę? Bulki nie są przyrządem pomiarowym, nie ma takiej jednostki miary jak bulek. Jeżeli miałes 7Blg początkowe, to może fermentacja już sie zakonczyła. Bez cukromierza nic nie stwierdzisz. Piana też mogła się pojawić i przez noc zniknąć.

Link to comment
Share on other sites

7°Blg miałem tuż przed dodaniem drożdzy i zamknięciem pojemnika. Mierzyłem aerografem-zanurzył się w rurce do wartości 7.

a jaka była temperatura brzeczki jak zadawałeś drożdżami? bo jeśli była wyższa od 20st, to faktycznie twoje blg było wyższe niz 7

Link to comment
Share on other sites

a jaka była temperatura brzeczki jak zadawałeś drożdżami? bo jeśli była wyższa od 20st, to faktycznie twoje blg było wyższe niz 7

Eeee... nawet jeśli było to 30°C (to chyba granica wytrzymałości drożdży) to zamiast 7 było by to jakieś 7,6°Blg - trochę mniejszy, ale dalej cienkusz...

Mierzyłem aerografem

Sorry, ale nie mogę się powstrzymać: cóż to za nowe ustrojstwo ten aerograf? :DA może miałeś na mysli areometr?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.