Skocz do zawartości
BartekBas

American Stout i Porter Dymiony - proszę o sprawdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę prosić o sprawdzenie receptur? Zależy mi na smacznym piwie, zgodność ze stylem jest mniej ważna.

 

American Stout (ok. 12 blg)

 

- 3,50 kg - Pale Ale

- 0,35 kg - Jęczmień palony

- 0,30 kg - Crystal 400 EBC

- 0,25 kg - Czekoladowy pszeniczny

 

- 60 min - Chinook 35 g.

- 10 min - Cascade 30 g.

- 3 min - Cascade 20 g.

 

- Drożdże: US-05

 

oraz

 

Porter/Stout Dymiony (ok. 14 blg)

 

- 2,50 kg - Pale Ale

- 1,00 kg - Monachijski

- 1,00 kg - Wędzony

- 0,25 kg - Czekoladowy pszeniczny

- 0,20 kg - Crystal 400 EBC

- 0,15 kg - Jęczmień palony

 

- 60 min - Fuggles 50 g.

 

- Drożdże: S-04

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że w pierwszym piwie, 35 g Chinook w połączeniu z 350 g jęczmienia da dosyć dużą goryczkę. Osobiście dałbym mniej tego chmielu, ale nie wiem jak lubisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

American Stout potrzebuje więcej słodu podstawowego - te piwa są tu raczej mocniejsze, conajmniej ok 13-16+ blg. Chmiele końcowe bym przesunął trochę później, np, 20 min i 5 min. 35g Chinook na 60 min mi się podoba, bo te piwa są tu często chmielone jak IPAs.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak nie pija się kawy z cytryną, tak też i należy unikać łączenia słodów palonych z cytrusowym chmielem.

Tutaj akurat tak nie jest. Cascade dardzo pasuje do Stoutów, w tym stylu używa się amerykańskich chmieli i pasują, nawet bardzo. Sam warzę mój Back In Black i także moją wersję "Dry Stouta", tyle że z OG 1.055 i z Cascade na późne chmielenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak nie pija się kawy z cytryną, tak też i należy unikać łączenia słodów palonych z cytrusowym chmielem.

Tutaj akurat tak nie jest. Cascade dardzo pasuje do Stoutów, w tym stylu używa się amerykańskich chmieli i pasują, nawet bardzo. Sam warzę mój Back In Black i także moją wersję "Dry Stouta", tyle że z OG 1.055 i z Cascade na późne chmielenie.

 

W założeniach właśnie chodziło mi o połączenie słodów palonych (kawa+czekolada) z dość intensywną amerykańsko-cytrusową goryczką.

 

American Stout potrzebuje więcej słodu podstawowego - te piwa są tu raczej mocniejsze, conajmniej ok 13-16+ blg. Chmiele końcowe bym przesunął trochę później, np, 20 min i 5 min. 35g Chinook na 60 min mi się podoba, bo te piwa są tu często chmielone jak IPAs.

 

4,30 kg - Pale Ale

0,25 kg - Pszeniczny czekoladowy

0,25 kg - Barwiący "Black" (zamiast jęczmienia palonego, dla złagodzenia goryczki)

0,20 kg - Crystal 400 EBC

To według kalkulatora powinno dać 14 blg + chmielenie zaproponowane przez scooby_brew.

 

Tak będzie lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4,30 kg - Pale Ale

0,25 kg - Pszeniczny czekoladowy

0,25 kg - Barwiący "Black" (zamiast jęczmienia palonego, dla złagodzenia goryczki)

0,20 kg - Crystal 400 EBC

\

To jest porter a nie stout. Lepiej uwarz w/g pierwszej receptury, tylko z 4.5-5.0 kg słodu podstawowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chciałbym uwarzyć portera dymionego coś na wzór Borsuka z Widawy. wymyśliłem taki zasyp:

 

4,5 kg Wędzony

0,5 kg Caramunich

1 kg pszeniczny jasny

0,5 lg pszeniczny czekoladowy

 

do tego mam 50g chmielu Cinook, ale nie wiem czy nie za mało i jak go dawkować w takim piwie.

nie korzystam z żadnego programu poniewaz z jezykami obcymi u mnie na bakier :/

proszę o powiedz, cytując klasyka: OBYWATELE POMOŻECIE? ;)

Edytowane przez Rolnik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×