Jump to content
Paweł Dębski

pominięcie fermentacji burzliwej

Recommended Posts

Napisz dokładnie, co zrobiłeś. Z Twojego postu można wnioskować, że przelałeś nieprzefermentowaną brzeczkę prosto do butelek. Może pominąłeś fermentację, ale cichą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przez pośpiech zapomniałem o fermentacji burzliwej. Czy to bardzo źle, i czy można jeszcze jakoś uratować piwo?

 

Proponuje koledze poczytać wiki. Podłapać podstawowe słownictwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można nie zauważyć fermentacji burzliwej (szybka fermentacja w wyższej temperaturze z użyciem wściekle wygłodniałych drożdży może trwać tylko 2 dni) ale stawiając piwo od razu na cichą przeszedłeś wszystkich dokonując czegoś niemożliwego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisz lepiej jak robiłeś piwo i co sie z min teraz dzieje.

Gdy zadasz drożdże do piwa i one zaczną pracowac wytwarzając co2 mówimy o fermentacji. Burzliwa wtedy, gdy drożdże pracują mocno, co widać po wydzielaniu się gazu i pianie na powierzchni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaglądanie nie jest polecane, ale ja sam czasami nie mogę sie powstrzymać żeby nie zerknąć co się dzieje pod pokrywą;) Byle nie za często bo może się jakaś infekcja przypałętać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak "bulka" to zostaw i nie ruszaj. Przestanie zmierz gęstość i ponownie po 2 dniach jak będzie tyle samo to do butelek.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja proponuję żeby kolega @Pawel Debski napisał o co chodziło z tym, że [wydawało mu się] że pominął fermentację burzliwą, bo jeżeli ktoś całkiem nowy przeczyta ten temat to jeszcze pomyśli że to możliwe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś przeczytałem że na początek trzeba dodać drożdże i tylko przykryć pokrywą, na 3-5 dni a potem dopiero zatkać i włożyć rurkę. Tylko wydało mi się to dziwne, ale w pewnym momencie się przestraszyłem że coś nie tak zrobiłem. Tylko nie pamiętam gdzie ja to przeczytałem że ma być dostęp powietrza przy fermentacji :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak widzisz, dobrze jest sobie uporządkować wiedzę, zanim się zacznie "robić". Gdzieś coś przeczytałeś, ani nie wiesz gdzie, ani czy to wiarygodne.

 

Ale spoko, następnym razem pójdzie Ci lepiej. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko, ja całą burzliwą przeprowadzam z użyciem rurki i nie mam żadnych problemów, także się nie przejmuj :beer: Można fermentację burzliwą przeprowadzać zarówno z użyciem jak i bez użycia rurki.

Edited by GBLS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...