Skocz do zawartości
Paweł Dębski

pominięcie fermentacji burzliwej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz dokładnie, co zrobiłeś. Z Twojego postu można wnioskować, że przelałeś nieprzefermentowaną brzeczkę prosto do butelek. Może pominąłeś fermentację, ale cichą ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niezły żarcik... Ale pośpiech wszystko usprawiedliwia ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Przez pośpiech zapomniałem o fermentacji burzliwej. Czy to bardzo źle, i czy można jeszcze jakoś uratować piwo?

 

Proponuje koledze poczytać wiki. Podłapać podstawowe słownictwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można nie zauważyć fermentacji burzliwej (szybka fermentacja w wyższej temperaturze z użyciem wściekle wygłodniałych drożdży może trwać tylko 2 dni) ale stawiając piwo od razu na cichą przeszedłeś wszystkich dokonując czegoś niemożliwego ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra. Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi? fajnie się pośmiać z innych, też to lubię :) Rozumiem że coś źle przeczytałem i nie wiem która to cicha a która to burzliwa, tak? Znaczy że nie da się pominąć burzliwej czy o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

napisz lepiej jak robiłeś piwo i co sie z min teraz dzieje.

Gdy zadasz drożdże do piwa i one zaczną pracowac wytwarzając co2 mówimy o fermentacji. Burzliwa wtedy, gdy drożdże pracują mocno, co widać po wydzielaniu się gazu i pianie na powierzchni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

już przeczytałem, dzięki :) teraz sobie "bulgoczą" jeszcze, tylko coraz mniej. A to mogę zaglądać do środka(bo mam taką rurkę co do wina jest) czy lepiej nie? (jak mam sprawdzić czy jest piana)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaglądanie nie jest polecane, ale ja sam czasami nie mogę sie powstrzymać żeby nie zerknąć co się dzieje pod pokrywą;) Byle nie za często bo może się jakaś infekcja przypałętać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak "bulka" to zostaw i nie ruszaj. Przestanie zmierz gęstość i ponownie po 2 dniach jak będzie tyle samo to do butelek.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuję żeby kolega @Pawel Debski napisał o co chodziło z tym, że [wydawało mu się] że pominął fermentację burzliwą, bo jeżeli ktoś całkiem nowy przeczyta ten temat to jeszcze pomyśli że to możliwe...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gdzieś przeczytałem że na początek trzeba dodać drożdże i tylko przykryć pokrywą, na 3-5 dni a potem dopiero zatkać i włożyć rurkę. Tylko wydało mi się to dziwne, ale w pewnym momencie się przestraszyłem że coś nie tak zrobiłem. Tylko nie pamiętam gdzie ja to przeczytałem że ma być dostęp powietrza przy fermentacji :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak widzisz, dobrze jest sobie uporządkować wiedzę, zanim się zacznie "robić". Gdzieś coś przeczytałeś, ani nie wiesz gdzie, ani czy to wiarygodne.

 

Ale spoko, następnym razem pójdzie Ci lepiej. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko, ja całą burzliwą przeprowadzam z użyciem rurki i nie mam żadnych problemów, także się nie przejmuj :beer: Można fermentację burzliwą przeprowadzać zarówno z użyciem jak i bez użycia rurki.

Edytowane przez GBLS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×