Skocz do zawartości
SlashGo

Pale Ale 12 BLG - Czy już odfermentowało ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Zwracam się z prośbą o poradę w kwestii czy nastąpił już odpowiedni moment na rozlewanie piwka do butelek. Historia przedstawia się mniej więcej tak:

 

Około dwa tygodnie temu razem z kumplami zacieraliśmy nasze pierwsze piwko ( zestaw Pale Ale 12 BLG). Z uwagi na to ze był to nasz pierwszy raz, nie wszystko poszło tak jak zakładaliśmy. Użyliśmy za mało wody do wysładzania i po ostrym chmieleniu a potem chłodzeniu, w temperaturze 20 stopni uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG ( zakładane 12 ). Nie dodawaliśmy wody przed obawą zakażenia. Zrobiliśmy starter i zadaliśmy drożdże (Safale US-05).

Niestety nie mieliśmy miejsca na trzymanie fermentatora w domu wiec wylądował u kumpla w magazynie- temperatura w dzień ok 17-18 stopni , w nocy spadała poniżej 15 wiec dogrzewaliśmy olejakiem. Drożdże ładnie wystartowały i po tygodniu BLG spadło do 5 wiec przelaliśmy na cichą -

post-4856-0-54990100-1350895491_thumb.jpg

- teraz wydaje mi się że za wcześnie. Po przelaniu na cichą kumpel zabrał fermentator do chałupy ( temp. ok. 22 stopnie) i wczoraj zrobiliśmy kolejny pomiar. Wyszło 4,5 BLG. Po krótkiej naradzie postanowiliśmy energicznie zabujać wiadrem i ok. środy/czwartku wykonać następny pomiar.

 

Proszę o poradę co robić dalej jeśli BLG nie zejdzie niżej ? Boimy się trochę rozlewać do butelek przy tak wysokim BLG żeby nie było granatów. Może ma ktoś jeszcze inną propozycje jak pobudzić drożdże to pracy?

Czy możecie też podpowiedzieć jaką ilość cukru w formie syropu dodać do refermenatacji ?

Jeszcze jedno pytanko w jaki sposób rozlać piwko do butelek? W tej chwili mamy je w fermentatorze z kranikiem- planowaliśmy dolać do niego syrop i dobrze zamieszać aby się równomierne rozprowadził ale obawiamy się że ruszymy przy tym wszystkie drobiny które opadły na dno.

 

Z góry dzięki za wszystkie rady.

 

Pozdrawiam

 

SlahGo

 

 

P.S Sorry za błędy w tekście- szybko pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

do ilości cukru użyj kalkulatora refermv21 - znajdziesz w plikach do pobrania,kontroluj Blg przez kilka dni ,jeśli nie spada,możesz rozlewać,przelej do innego fermentora do którego wlejesz na dno syrop z cukrem ,bo tak jak Ty chcesz to zrobić,to będzie mętne i z całym osadem po cichej.Na przyszłość rób test odfermentowania

I nie przepraszaj,tylko pisz wolniej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, dzięki za rady. Przelejmy do drugiego fermentatora i z tego będziemy rozlewać.

 

Do jakiego BLG powinno teoretycznie odfermentować to piwko ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy przed pomiarem zawartości ekstraktu odgazowałeś próbkę? CO2 potrafi istotnie zawyżyć pomiar.

 

Do jakiego BLG powinno teoretycznie odfermentować to piwko ?

 

A na to pytanie jedynie sam mógłbyś sobie odpowiedzieć przeprowadzając FFT

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak po dwóch tygodniach spadło do 4,5 Blg to już raczej nie zejdzie niżej, tym bardziej że Blg początkowe było dość wysokie. Średnio drożdże przefermentowują 70 % cukrów - wiec z tych 18 do 4,5 to akurat jest Ok. Temperatura w której fermentowaliście jest dobra.

Dla pewności sprawdźcie czy baling was nie oszukuje. Wykonajcie pomiar na czystej wodzie o tem 20°C - powinno wskazywać 0*

 

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, sprawdzaliśmy czy nie oszukuje. Pierwszy baling rąbał nas na 0,5 BLG przy 20°C ale kumpla teściowa "przypadkiem" rozbiła :) Nowy kalibrowliśmy wczoraj i pokazuje 0* BLG przy 20°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Zrób fast ferment test (fft), żeby sprawdzić, czy to już koniec fermentacji

2. Co to ilości surowca do refermentacji - wszystko zależy od tego, czego użyjesz i jak mocno nagazowane piwo chcesz uzyskać. Tu masz fajny kalkulator: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html

3. Zlej piwo do czystego fermentora i wymieszaj je z syropem przed rozlewem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Około dwa tygodnie temu razem z kumplami zacieraliśmy nasze pierwsze piwko ( zestaw Pale Ale 12 BLG). Z uwagi na to ze był to nasz pierwszy raz, nie wszystko poszło tak jak zakładaliśmy. Użyliśmy za mało wody do wysładzania i po ostrym chmieleniu a potem chłodzeniu, w temperaturze 20 stopni uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG ( zakładane 12 )

 

Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm, to już sam nie wiem... dobrze wróży czy mamy się przejmować ze nie te drożdże dostaliśmy?

 

Jak na pierwszą warkę nie ma to wielkiego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko jak to ma się do stopnia odfermemtowania jeśli jedne odfermemtowuja niżej a drugie wyżej. Przy naszym obecnym poziome 4,5 blg wydaje się że powinnojeszcze zejść, z drugiej strony może jest to odpowiednie blg dla tego rodzaju drożdży.

 

Wysłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niski powiom odferemntowania moze byc spowodowany wieloma czynnikami tot kilka z nich:

1. Blad zacierania. Temperatura bardzo wysoka, zbyt krotkie przerwy, problemy z pomiarem temperatury itd.

 

2. Brak Napowietrzenia brzeczki przed feremntacja

 

3. Za malo zywych drozdzy zadanych do piwa. ( brak, lub zle wykonane uwodnienie drozdzy, za malo drozdzy do gestosci brzeczki itp.)

 

4. Bledy pomiaru gestosci poczatkowej i koncowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SlashGo: Gdzie taki termometr można dostać

Edytowane przez 1981frc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg?

No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg?

No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82%

 

Tak jak pisałem wcześniej mój baling oszukiwał o 0,5 BLG wiec bylo mniej niz 18 , co do pojemności to 19 litrów określiłem na podstawie naklejanej miary na fermentatorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×