SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Witam. Zwracam się z prośbą o poradę w kwestii czy nastąpił już odpowiedni moment na rozlewanie piwka do butelek. Historia przedstawia się mniej więcej tak: Około dwa tygodnie temu razem z kumplami zacieraliśmy nasze pierwsze piwko ( zestaw Pale Ale 12 BLG). Z uwagi na to ze był to nasz pierwszy raz, nie wszystko poszło tak jak zakładaliśmy. Użyliśmy za mało wody do wysładzania i po ostrym chmieleniu a potem chłodzeniu, w temperaturze 20 stopni uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG ( zakładane 12 ). Nie dodawaliśmy wody przed obawą zakażenia. Zrobiliśmy starter i zadaliśmy drożdże (Safale US-05). Niestety nie mieliśmy miejsca na trzymanie fermentatora w domu wiec wylądował u kumpla w magazynie- temperatura w dzień ok 17-18 stopni , w nocy spadała poniżej 15 wiec dogrzewaliśmy olejakiem. Drożdże ładnie wystartowały i po tygodniu BLG spadło do 5 wiec przelaliśmy na cichą - - teraz wydaje mi się że za wcześnie. Po przelaniu na cichą kumpel zabrał fermentator do chałupy ( temp. ok. 22 stopnie) i wczoraj zrobiliśmy kolejny pomiar. Wyszło 4,5 BLG. Po krótkiej naradzie postanowiliśmy energicznie zabujać wiadrem i ok. środy/czwartku wykonać następny pomiar. Proszę o poradę co robić dalej jeśli BLG nie zejdzie niżej ? Boimy się trochę rozlewać do butelek przy tak wysokim BLG żeby nie było granatów. Może ma ktoś jeszcze inną propozycje jak pobudzić drożdże to pracy? Czy możecie też podpowiedzieć jaką ilość cukru w formie syropu dodać do refermenatacji ? Jeszcze jedno pytanko w jaki sposób rozlać piwko do butelek? W tej chwili mamy je w fermentatorze z kranikiem- planowaliśmy dolać do niego syrop i dobrze zamieszać aby się równomierne rozprowadził ale obawiamy się że ruszymy przy tym wszystkie drobiny które opadły na dno. Z góry dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam SlahGo P.S Sorry za błędy w tekście- szybko pisałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted October 22, 2012 do ilości cukru użyj kalkulatora refermv21 - znajdziesz w plikach do pobrania,kontroluj Blg przez kilka dni ,jeśli nie spada,możesz rozlewać,przelej do innego fermentora do którego wlejesz na dno syrop z cukrem ,bo tak jak Ty chcesz to zrobić,to będzie mętne i z całym osadem po cichej.Na przyszłość rób test odfermentowania I nie przepraszaj,tylko pisz wolniej Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 OK, dzięki za rady. Przelejmy do drugiego fermentatora i z tego będziemy rozlewać. Do jakiego BLG powinno teoretycznie odfermentować to piwko ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted October 22, 2012 tak jak pisałem-zależy czy zacierałeś na słodko czy wytrawnie ,sprawdzaj przez kilka dni Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted October 22, 2012 Czy przed pomiarem zawartości ekstraktu odgazowałeś próbkę? CO2 potrafi istotnie zawyżyć pomiar. Do jakiego BLG powinno teoretycznie odfermentować to piwko ? A na to pytanie jedynie sam mógłbyś sobie odpowiedzieć przeprowadzając FFT Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted October 22, 2012 jak po dwóch tygodniach spadło do 4,5 Blg to już raczej nie zejdzie niżej, tym bardziej że Blg początkowe było dość wysokie. Średnio drożdże przefermentowują 70 % cukrów - wiec z tych 18 do 4,5 to akurat jest Ok. Temperatura w której fermentowaliście jest dobra. Dla pewności sprawdźcie czy baling was nie oszukuje. Wykonajcie pomiar na czystej wodzie o tem 20°C - powinno wskazywać 0* Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Tak, sprawdzaliśmy czy nie oszukuje. Pierwszy baling rąbał nas na 0,5 BLG przy 20°C ale kumpla teściowa "przypadkiem" rozbiła Nowy kalibrowliśmy wczoraj i pokazuje 0* BLG przy 20°C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted October 22, 2012 1. Zrób fast ferment test (fft), żeby sprawdzić, czy to już koniec fermentacji 2. Co to ilości surowca do refermentacji - wszystko zależy od tego, czego użyjesz i jak mocno nagazowane piwo chcesz uzyskać. Tu masz fajny kalkulator: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html 3. Zlej piwo do czystego fermentora i wymieszaj je z syropem przed rozlewem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 22, 2012 Z którego zestawu warzyliście to piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Link do zestawu http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Tutaj jeszcze link do naszej stronki na Fb z fotkami z pierwszego zacierania: http://www.facebook.com/GryfusBrowarDomowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 22, 2012 Te drożdże nie wyglądają jak US-05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 A na jakie wyglądają ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 22, 2012 Jakieś kangury, pewnie Mauribrew Ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted October 22, 2012 Na zdjęciu z FB są Mauribrew Ale Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Hmm, to już sam nie wiem... dobrze wróży czy mamy się przejmować ze nie te drożdże dostaliśmy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 22, 2012 Około dwa tygodnie temu razem z kumplami zacieraliśmy nasze pierwsze piwko ( zestaw Pale Ale 12 BLG). Z uwagi na to ze był to nasz pierwszy raz, nie wszystko poszło tak jak zakładaliśmy. Użyliśmy za mało wody do wysładzania i po ostrym chmieleniu a potem chłodzeniu, w temperaturze 20 stopni uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG ( zakładane 12 ) Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted October 22, 2012 Hmm, to już sam nie wiem... dobrze wróży czy mamy się przejmować ze nie te drożdże dostaliśmy? Jak na pierwszą warkę nie ma to wielkiego znaczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Tylko jak to ma się do stopnia odfermemtowania jeśli jedne odfermemtowuja niżej a drugie wyżej. Przy naszym obecnym poziome 4,5 blg wydaje się że powinnojeszcze zejść, z drugiej strony może jest to odpowiednie blg dla tego rodzaju drożdży. Wysłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted October 22, 2012 Niski powiom odferemntowania moze byc spowodowany wieloma czynnikami tot kilka z nich: 1. Blad zacierania. Temperatura bardzo wysoka, zbyt krotkie przerwy, problemy z pomiarem temperatury itd. 2. Brak Napowietrzenia brzeczki przed feremntacja 3. Za malo zywych drozdzy zadanych do piwa. ( brak, lub zle wykonane uwodnienie drozdzy, za malo drozdzy do gestosci brzeczki itp.) 4. Bledy pomiaru gestosci poczatkowej i koncowej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 22, 2012 (edited) SlashGo: Gdzie taki termometr można dostać Edited October 22, 2012 by 1981frc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted October 22, 2012 Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82% Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Hej, w Ikei mają takie. Wysłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 22, 2012 Tu masz taniej http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=termometr+ikea 1 frc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlashGo 0 Posted October 22, 2012 Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82% Tak jak pisałem wcześniej mój baling oszukiwał o 0,5 BLG wiec bylo mniej niz 18 , co do pojemności to 19 litrów określiłem na podstawie naklejanej miary na fermentatorze. Quote Share this post Link to post Share on other sites