Jump to content
winorobek

Książki piwowarskie

Recommended Posts

Witam, (jako, że jestem nowy tutaj) nie znalazłem działu "literatura/z sieci", więc umieszczam tutaj te informacje.

 

Tutaj można pobrać legalnie*:

- Jakub Skoczyński- Nowy Piwowar

Jakub Skoczyński- Nowy Piwowar

Czyli Teoryczno Praktyczna Sztuka Wyrabiania Rozmaitych Gatunków Piwa Angielskiego I Sławnieyszych Trunków Słodowych, Tudzież Niektórych Nowo Wynalezionych Rodzaiów Piwa W Wielkich I Małych Ilościach

- Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II

Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II

O Warzeniu Piwa, Wyrabianiu Octu, Otrzymywaniu Cukru Z Buraków, Wydobywaniu Krochmalu I Przerabianiu Go Na Cukier, Wybijaniu Olejów itp.

Z Uwagami Praktycznymi Nad Warzeniem Piwa Przez Karola Kurka

- Jan Muntz- O Rozumowaney Uprawie Chmielu

- Ludomir Mariacki, Mieczysław Wisser- Wina, Octy, Miody, Piwa, Likiery

 

* prace te przestały być już chronione prawem autorskim (majątkowym) i można je bezpłatnie rozpowszechniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To prawda, obecnie wydana książka jest chroniona prze 70 lat prawami autorskimi (majątkowymi), prędzej książka była chroniona przez 50 la, a jeszcze prędzej przez 30 lat, po upływie tej ochrony książki można bezpłatnie rozpowszechniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cudo :)

 

Tylko jak chce się stosować przepisy z tych książeczek to trzeba pamiętać o tym, że w zależności od tego gdzie i kiedy książka była wydana to stosowane były inne znaczenia dla miar :)

 

miary staropolskie, nowopolskie, galicyjskie i pruskie :)

właśnie próbuję przeliczyć przepisy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
miary staropolskie, nowopolskie, galicyjskie i pruskie :)

właśnie próbuję przeliczyć przepisy :)

Ja kilka tygodni temu się "wgryzłem" w książkę Józefa Bełzy "O Warzeniu Piwa..."

Tam jest zastosowany tzw nowopolski system miar (obowiązujący od 1812r).

Dla zainteresowanych przeliczniki miar tam stosowanych:

cetnar: 40,55 kg: 4 kamienie

kamień: 10,138 kg: 25 funtów

funt: 405,504 g: 16 uncji

uncja: 25,344 g: 2 łuty

łut: 12,672g

 

miary objętości:

stągiew 2beczki 200l

beczka 25garncow 100l

 

korzec 2półkorce 4ćwierci 128l

garniec 4kwarty 16kwaterek 4l

kwarta 4kwaterki 1l

 

Temperatury są w °R - Réaumur. Trzeba pomnożyć *1,25 żeby dostać °C).

A gęstość w °Beaume. Trzeba pomnożyć *1,8 żeby otrzymać brix.

 

I jeszcze mała ciekawostka z tej samej książki. Na mocniejsze piwo dawali 35 łotów chmielu na 100 kwart. Przeliczając to na 20l warkę daje to 88g chmielu. Sporo, ale pewnie wtedy w chmielu było mniej a-k.

Aha, to "mocniejsze" piwo miało 6°Be (czyli 10,8blg). Oczywiście pod warunkiem, że gdzieś się nie walnąłem w przeliczeniach. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z obliczen wychodzi 10,8 °Brix ,czyli po przeliczeniu 10,4° Plato... czyli mniej wiecej tyle samo co Blg.

Mocarne, no nie? :)

 

A to "słabsze" piwo miało 2,5-3°Be (czyli 4,5-5,4°Brix). 5°Blg... toż to taki lekki podpiwek...

Share this post


Link to post
Share on other sites
no, no, ale rarytas wynalazłeś. +1

Aż wstyd się przyznać ale skany mam od 2006 :rolleyes: :zapada sie pod ziemię ze wstydu:

 

Wczoraj kolega Maryush zapytał mnie o w/w książkę czym przypomniał mi o skanach, a co zmotywowało mnie do działania :)

 

Nie wiem kto wykonał skany ale (IMHO) nie były one wykonane z myślą dalszej przeróbki w celu uzyskania pojedynczego dokumentu elektronicznego, co też odbiło się na jakości pdf'a :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia Piwa

 

Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia Piwa

Do Wynalazków Naynowszych Zastosowana

Z Przydanem Opisaniem Apparatu Do Studzenia, Zastępuiącego Zwyczayne Kilsztoki, Za Pomocą Którego Piwo Wrzące, W Przeciągu Iedney Minuty Do Temperatury Wody Studzienney Ochłodzone Bydź Może

Przedstawiona W Sposobie Praktycznym

chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo

Edited by winorobek

Share this post


Link to post
Share on other sites
To prawda, obecnie wydana książka jest chroniona prze 70 lat prawami autorskimi (majątkowymi), prędzej książka była chroniona przez 50 la, a jeszcze prędzej przez 30 lat, po upływie tej ochrony książki można bezpłatnie rozpowszechniać.

To nie jest takie oczywiste:) Zależy jakimi prawami określona książka jest obwarowana. Można wydać książkę i nie mieć do niej żadnych praw autorskich, może być, jak piszesz 70 lat, ale coraz popularniejsze są np. prawa creative commons. W wielkim uproszczeniu polega to na tym, że można danym dziełem (w tym przypadku książką) dowolnie się posługiwać i dzielić pod takim warunkiem, że zawsze informujemy, kto jest twórcą dzieła.

 

Tak więc nie można z góry zakładać, że coś jest na pewno nielegalne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to teraz trzeba płacić za ściąganie plików powyżej 50mb/tygodniowo. Wcześniej jedną z pozycji ściągnąłem za friko teraz niestety muszę zapłacić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

znalazłem torrent do opracowań piwowarskich: http://www.monova.org/details/1991330/BEER%20BREWING%20RECIPES%20AND%20INFO%09.html

 

zawiera dużo porad, instruktarzy, jest dość rozbudowany arkusz exela do obliczania warek, trochę o corneliusach. Na razie pobieżnie przejrzałem ale jest sporo fajnych materiałów, jedyny minus to język angielski i jednostki amerykańskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W. Kunze - Technologia piwa i słodu oraz T. Pazera, T. Rzemieniuk - Browarnictwo. Po za tym przyda się to.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie książki polecacie w języku polskim.

Biblię i Pana Tadeusza :D

 

Przepraszam za żart, ale to zależy co Ciebie interesuje... Czy współczesna wiedza technologiczna wtedy Kunze, czy może dawna technologia wtedy któreś ze starszych źródeł

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie książki polecacie w języku polskim.

Biblię i Pana Tadeusza :D

 

Przepraszam za żart' date=' ale to zależy co Ciebie interesuje... Czy współczesna wiedza technologiczna wtedy Kunze, czy może dawna technologia wtedy któreś ze starszych źródeł[/quote']

Skoro pisze na tym forum to jasne jak słońce że nie interesuje mnie Biblia, Pan Tadeusz,Mein Kampf. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale oczywiste nie jest co Ciebie w ramach tego piwowarstwa (taki jestem sprytny że się domyśliłem :D ) interesuje, o czym napisałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam wykaz literatury, jaki w miarę regularnie uzupełniam. Do swobodnie dostępnych książek prowadzą linki - warto kliknąć.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Piwo/Literatura

Oczywiście wykaz ten ma dużo luk, o których sam wiem, a i pewnie jeszcze więcej o których nie mam pojęcia. Więc jeżeli komuś by się chciało może uzupełnić (klasyczny interfejs wiki).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...