drozd 2 Posted October 20, 2012 Witam! Czy ktoś z Kolegów mógłby z poniższych surowców zaproponować przepis na AIPA ? Szukałem sporo na forum gotowców ale bez przerwy okazywało się czegoś mi brak na magazynie. Dopiero zaczynam i boję się eksperymentować z własnymi pomysłami. Być może niektóre składniki z gotowych przepisów można zastąpić tymi które posiadam. Oto lista moich surowców Słody: -pilzneński 30kg -pale ale 5kg -melanoidynowy 2kg -barwiący strzegom 0.5kg -cararoma 1kg -monachijski 5kg -carahell 2kg -wiedeński 5kg -carmelowy jasny 2kg -karmelowy ciemny 2kg -wędzony 5kg Drożdże: -s-04 -us-05 -s-33 Chmiel: -lubelski -lomik -marynka -magnum -hellertau tradition Z niecierpliwością czekam na jakieś rady Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted October 20, 2012 Drożdże masz jak i słody, ale brakuje ci typowych chmieli do AIPA Quote Share this post Link to post Share on other sites
drozd 2 Posted October 20, 2012 Zzyli rozumiem że polskimi chmielami się nie poratuję. Jakie chmiele byś proponował i do jakiej kompozycji słodów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted October 20, 2012 Jak napisał Vettis - nie da się zrobić amerykańskiego piwa, bez amerykańskich chmieli. Przynajmniej tego typu piwa. Zainwestuj w amerykańskie chmiele, przynajmniej aromatyczne, bo goryczkowe da się zastąpić - Magnum, Perle, na ten przykład. Cascade, Simcoe, Citra. Skład słodów np: 5 kg pale ale 1 kg monachijskiego 0,5 kg karmelowego jasnego Ja do AIPY dodawałem ostatnio płatki żytnie i był fajny efekt - 0,4 kg. Celuj w około 16-17°Blg i około 70-80 IBU Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted October 20, 2012 (edited) Amarillo, Citra, Cascade, Chinook, Centennial, Zeus itp. Wybierz coś z : http://www.browar.bi...warstwa/chmiele mają dość duży wybór amerykańskich chmieli wraz z opisami, nie wszystkie są dostępne, ale zawsze coś. Możesz się wzorować na tym przepisie: http://www.piwo.org/...560#entry142906 Zamiast pilzneńskiego i monacha użyj pale ale dla podbicia ekstraktu dorzuć pilzneński, wiedeń lub monach A tu masz charakterystykę piwa: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA Poszukaj przepisów, na forum bo piwo było/ jest na topie Edit: Drożdże US-05 Edited October 20, 2012 by vettis Quote Share this post Link to post Share on other sites
drozd 2 Posted October 20, 2012 (edited) Ok, czyli bez "hamerykańskich" chmieli ani rusz, zakupię stosowne i będę działał dalej. Dobrze że chociaż nie muszę kupować specjalnych drożdży czy słodów Dziękuje bardzo Kolegom za pomoc Edited October 20, 2012 by drozd Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted October 20, 2012 Ok, czyli bez "hamerykańskich" chmieli ani rusz, zakupię stosowne i będę działał dalej. Dobrze że chociaż nie muszę kupować specjalnych drożdży czy słodów Dziękuje bardzo Kolegom za pomoc No bez chmieli amerykańskich, nowozelandzkich czy australikskich w wypadku AIPA to niestety się nie da uwarzyć dobrego piwa w tym stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites