Skocz do zawartości
drozd

Przepis na AIPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś z Kolegów mógłby z poniższych surowców zaproponować przepis na AIPA ?

Szukałem sporo na forum gotowców ale bez przerwy okazywało się czegoś mi brak na magazynie. Dopiero zaczynam i boję się eksperymentować z własnymi pomysłami. Być może niektóre składniki z gotowych przepisów można zastąpić tymi które posiadam.

Oto lista moich surowców

Słody:

-pilzneński 30kg

-pale ale 5kg

-melanoidynowy 2kg

-barwiący strzegom 0.5kg

-cararoma 1kg

-monachijski 5kg

-carahell 2kg

-wiedeński 5kg

-carmelowy jasny 2kg

-karmelowy ciemny 2kg

-wędzony 5kg

 

Drożdże:

-s-04

-us-05

-s-33

 

Chmiel:

-lubelski

-lomik

-marynka

-magnum

-hellertau tradition

 

Z niecierpliwością czekam na jakieś rady :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zzyli rozumiem że polskimi chmielami się nie poratuję. Jakie chmiele byś proponował i do jakiej kompozycji słodów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak napisał Vettis - nie da się zrobić amerykańskiego piwa, bez amerykańskich chmieli. Przynajmniej tego typu piwa. Zainwestuj w amerykańskie chmiele, przynajmniej aromatyczne, bo goryczkowe da się zastąpić - Magnum, Perle, na ten przykład. Cascade, Simcoe, Citra.

Skład słodów np:

5 kg pale ale

1 kg monachijskiego

0,5 kg karmelowego jasnego

Ja do AIPY dodawałem ostatnio płatki żytnie i był fajny efekt - 0,4 kg. Celuj w około 16-17°Blg i około 70-80 IBU

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amarillo, Citra, Cascade, Chinook, Centennial, Zeus itp.

Wybierz coś z : http://www.browar.bi...warstwa/chmiele mają dość duży wybór amerykańskich chmieli wraz z opisami, nie wszystkie są dostępne, ale zawsze coś.

 

Możesz się wzorować na tym przepisie:

http://www.piwo.org/...560#entry142906

 

Zamiast pilzneńskiego i monacha użyj pale ale dla podbicia ekstraktu dorzuć pilzneński, wiedeń lub monach

 

A tu masz charakterystykę piwa: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA

 

Poszukaj przepisów, na forum bo piwo było/ jest na topie ;)

 

Edit: Drożdże US-05

Edytowane przez vettis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, czyli bez "hamerykańskich" chmieli ani rusz, zakupię stosowne i będę działał dalej. Dobrze że chociaż nie muszę kupować specjalnych drożdży czy słodów :D

Dziękuje bardzo Kolegom za pomoc :)

Edytowane przez drozd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, czyli bez "hamerykańskich" chmieli ani rusz, zakupię stosowne i będę działał dalej. Dobrze że chociaż nie muszę kupować specjalnych drożdży czy słodów :D

Dziękuje bardzo Kolegom za pomoc :)

 

No bez chmieli amerykańskich, nowozelandzkich czy australikskich w wypadku AIPA to niestety się nie da uwarzyć dobrego piwa w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×