Jump to content
Sign in to follow this  
BeerGrill

Gips piwowarski, a twardość wody.

Recommended Posts

Męczy mnie jeszcze jedna rzecz (mam nadzieję, że już ostatnie z głupich pytań). Zakupiłem paski do pomiaru twardości wody (takie), ale nie dostałem instrukcji obsługi i się pogubiłem.

W którymś zestawie miałem gips piwowarski, że niby do piw typu Ale potrzeba twardszej wody. Sprawdziłem u swojego dostawcy i woda ma Twardość 262 mgCaCO3/dm3 - nie wiem czy to dużo, czy mało, ale chciałem sprawdzić, czy i jaka jest różnica po dodaniu gipsu. Zanurzyłem pasek w wodzie, odczekałem minutę i wyciągnąłem - pasek zabarwił się z zielonego na blado-różowy. Wsypałem do wody z 2 łyżeczki gipsu, zamieszałem i ponownie zrobiłem pomiar - pasek zabarwił się identycznie. Czy te paski nie są do tego, coś źle robię czy o co chodzi? Dodam tylko że gips rozpuściłem w zimnej wodzie, może to przez to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paski są jednorazowe, maja małą dokładność to po pierwsze, po drugie to pomiar jest w stopniach niemieckich a ty podałeś mgCaCO3/dm3 / w przeliczeniu to ok 15 niemieckich /. Z tego co pamiętam to nie o barwę tam chodzi tylko o to ile kwadratów sie zabarwi , czyli u Ciebie powinno "pokolorować" 3 pola na pasku, zanim wrzuciłeś gips. A w ilu litrach wody go rozpuściłeś to też jest istotne.

edit

Jeśli faktycznie masz ok. 15n to masz wodę twardą i specjalnie nie musisz jej modyfikować żeby była jeszcze twardsza.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o paski, to oczywiście za każdy razem użyłem nowy. Na pasku jest 5 kwadratów i wszystkie się zabarwiły (przy skali 0-25). Wody było ok 25 litrów.

Dałem sobie już spokój z tym dotwardzaniem, ale ciekawi mnie dalej, to zabarwienie właśnie..ale może faktycznie, taki pomiar paskiem to do bani jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 pola to powinno pokolorować przed dodaniem tego gipsu, nie chce mi się szukać i liczyć, ale na oko to pasek nie miał wyjścia po tych dwóch łyżeczkach musiał sie zabarwić cały, dobiłeś do górnej granicy pomiaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tych 2 łyżeczkach ok, tylko czemu identycznie się zabarwił w samej wodzie, bez gipsu..chyba że mam twardszą dużo wodę, niż podają na stronie. Tylko czy to możliwe, żeby woda w kranie, w bloku miała ponad 25 tych niemieckich?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu nie o blok chodzi tylko o ujecie, u mnie jest 21n, jakoś trzeba sobie radzić. Upraszczając można powiedzieć że Twoja woda jest uniwersalna, przynajmniej na tym etapie warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam swoje pytanie do tego tematu. Czy możliwe, że przy sprawdzaniu PH cały pasek w przedziale ok 5,4 do 6,4 mi się zabarwił jednakowo , bo nie zauwarzyłem żadnej różnicy w kolorach tylko tyle, że namokły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętem, jeśli masz paski z wyznaczoną skalą to mniej więcej pośrodku powinno być pole pomiarowe, którego barwę porównujesz z pozostałymi kolorami na skali. To nie jest papierek lakmusowy, który na całej powierzchni reaguje, tylko po to masz skalę barwną już na pasku aby nie szukać we wzorniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako walnięty akwarysta to powiem tak możesz mieć taką twardość wody, bywa to u nas niestety z tą twardością. W blokowych może skoczyć i do 27 dGh, przynajmniej u mnie. Natomiast jeśli chodzi o pomiary to prócz tych niedokładnych i niejasnych paskowych testów są zwykłe testy kropelkowe, w przypadku twardości czy ogólnej czy węglanowej( tylko Mg i Ca) mierzy się je wkraplając odczynnik do 5ml próbki i jedna kropla to jeden stopień niemiecki póki nie zmieni koloru próbka. Takie testy to sprawa rzędu 25-30PLN a starcza na grubo ponad 50 pomiarów więc polecam, wystarczy zajrzeć do akwarystycznego.

Co do przeliczników mg/litr na stopnie niemieckie to poszukam ale chyba nawet coś jest na wiki piwo.org. Testy Ph też akwarystyczne też jak najbardziej dostępne.

Edited by mahometus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki, czyli jakoś się to układa..w kranie może być ponad 25 i na pasku też wyszło ponad 25, bez gipsu. W takim razie z gipsem, tym bardziej było tak samo.

Tylko teraz mnie zainteresowało czemu mpwik na stronie podaje tylko 14,7 st. niemieckich..raczej nie możliwe chyba, żeby pasek tak przekłamywał (min. 10.3 st.), czyli oni coś oszukują.

Chyba się przeję kiedyś do tego akwarystycznego..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spore osiedle, wielka płyta, jeden wodociąg i 3 ujęcia wody. Podobnież zmieniają ujęcie na czas konserwacji, tego nie jestem pewien ale na pewno potrafią namieszać z wodą. Badam ją co tydzień na twardość i są niespodzianki czasem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako walnięty akwarysta to powiem tak możesz mieć taką twardość wody, bywa to u nas niestety z tą twardością. W blokowych może skoczyć i do 27 dGh, przynajmniej u mnie. Natomiast jeśli chodzi o pomiary to prócz tych niedokładnych i niejasnych paskowych testów są zwykłe testy kropelkowe, w przypadku twardości czy ogólnej czy węglanowej( tylko Mg i Ca) mierzy się je wkraplając odczynnik do 5ml próbki i jedna kropla to jeden stopień niemiecki póki nie zmieni koloru próbka. Takie testy to sprawa rzędu 25-30PLN a starcza na grubo ponad 50 pomiarów więc polecam, wystarczy zajrzeć do akwarystycznego.

Co do przeliczników mg/litr na stopnie niemieckie to poszukam ale chyba nawet coś jest na wiki piwo.org. Testy Ph też akwarystyczne też jak najbardziej dostępne.

Też jestem akwarystą (z chwilową przerwą) i próbowałem użyć akwarystycznych testów kropelkowych do zbadania wody pod kątem browarniczym, no i tylko można sobie nimi zbadać wodę przed warzeniem, bo później brzeczka ma swoją mętność i kolor, a te testy działają na zasadzie porównywania kolorów ze wzorem, a tego już się nie da sprawdzić przy mętnej brzeczce.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spore osiedle, wielka płyta, jeden wodociąg i 3 ujęcia wody. Podobnież zmieniają ujęcie na czas konserwacji, tego nie jestem pewien ale na pewno potrafią namieszać z wodą. Badam ją co tydzień na twardość i są niespodzianki czasem :)

znalazłem, faktycznie jedno ujęcie przekracza normy.

http://www.pwik.wolomin.pl/tmpy/file/Wyniki%20badania%20wody%20uzdatnionej%20I%20kwarta%C5%82%202012.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsypałem do wody z 2 łyżeczki gipsu, zamieszałem i ponownie zrobiłem pomiar - pasek zabarwił się identycznie.

 

Sole wapnia bardzo słabo rozpuszczają się w czystej wodzie, jedyny bodaj wyjątek to CaCl2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słabo to zn. długo, czy częściowo? Jeśli długo, to po jakim czasie, takie 2 łyżeczki się rozpuszczą w 25 litrach? Wzrokowo, nie wiedziałem, po zamieszaniu żadnych drobinek gipsu. Lepiej rozpuszczać w zimnej, czy w ciepłej wodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsypałem do wody z 2 łyżeczki gipsu, zamieszałem i ponownie zrobiłem pomiar - pasek zabarwił się identycznie.

 

Sole wapnia bardzo słabo rozpuszczają się w czystej wodzie, jedyny bodaj wyjątek to CaCl2

 

Azotan wapnia Ca(NO3)2 (saletra norweska) również jest dobrze rozpuszczalny. Zresztą jak chyba wszystkie azotany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...