Skocz do zawartości
gortan2

Przepis na Pilsnera lekko modyfikowany.Proszę o rady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zrobić zrobić takiego tradycyjnego Pilznera jakie dawniej były z browaru w Pilźnie.

Żaden ze znalezionych na forum przepisów mi za bardzo nie pasował więc wybrałem jeden i go zmodyfikowałem.

Napiszcie co o tym sądzicie:

 

Składniki:

-5 kg słodu pilzneńskiego (lager malt)

-0,5 kg słodu Carahell.

 

-Chmiel Saaz 60g

 

-Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g

 

Zacieranie

 

55°C wsypane słody

 

część zacieru do dekocji 62°C 15 min

 

--72°C 15 min

 

--gotowanie 15 min

 

wlanie do zacieru głównego 62°C

 

--część do dekocji 72°C - 15min

 

--gotowanie 15 min

 

dodanie do zacieru głównego 72°C -30 min

 

Czas gotowania

 

90 minut

 

Mam jeszcze pytanie ile mam dać do tego wody? Chyba powinno być 15l ale czy nie można dać więcej np. 25l?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz tradycyjnego Pilsa, to nie rozumiem po co dodawać Carahell. Safale S-04? Pilzner to piwo dolnej fermentacji.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No cóż drożdże górnej fermentacji chciałem dodać ponieważ u mnie nie ma miejsca gdzie była by temp.5-15.

Co do Carahela to co powinienem zamiast niego dodać?I co z ilością wody?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No cóż drożdże górnej fermentacji chciałem dodać ponieważ u mnie nie ma miejsca gdzie była by temp.5-15.

Co do Carahela to co powinienem zamiast niego dodać?I co z ilością wody?

 

No to jeśli nie możesz użyć drożdży dolnej fermentacji to na 100% nie będziesz miał Pilsa.

 

Jeśli nie masz warunków na dolną fermentację to chyba lepsze drożdże będą US05, mają czysty profil jak na drożdże górnej fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No cóż drożdże górnej fermentacji chciałem dodać ponieważ u mnie nie ma miejsca gdzie była by temp.5-15.

Co do Carahela to co powinienem zamiast niego dodać?I co z ilością wody?

 

No to jeśli nie możesz użyć drożdży dolnej fermentacji to na 100% nie będziesz miał Pilsa.

 

Jeśli nie masz warunków na dolną fermentację to chyba lepsze drożdże będą US05, mają czysty profil jak na drożdże górnej fermentacji.

 

Jaka różnica będzie w smaku zamieniając drożdże dolnej fermentacji na górną fermentacje? np: ww US05

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Różnica w smaku będzie taka, że będą to dwa diametralnie inne piwa. Pilzner to piwo fermentacji dolnej (8-10°C), wymagające specjalnego szczepu drożdży i tego się nie przeskoczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W kwietniu tego roku zatarłem pilsa .. a tempetatura podniosła sie wówczas , a ja nie byłe na to przygotowany.. brzeczka fermentowała w temperaturze 18C , co jak na pilsa jest za duzo.. ale uzyłem drożdzy S.23 i wyszło piwo niezgorsze a moja rada.. - jeśli nawet możesz uzyskać naście stopni to korzystaj z drożdzy dolnej fermentacji i juz.. moze nie będziesz miał wzorcowego pilsa ale przynajmniej do niego się zblizysz..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to mamy 1:1 :P wiadomo iz nie chodzi tutaj o szeroko pojeta poprawnosc stylowa czy historyczna ale najbardziej zblizony efekt w przypadku braku mozliwosci przprowadzenia procesu zgodnie z kanonem..ktore drozdze zostawia po sobie mniej niepozadanych cech?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i rozumiem ze w dolnych granicach temperatury fermentacji? zalecana jest niby od 15-tu..a orientujesz sie w jakiej najnizszej temperaturze te drozdze bezpiecznie pracuja? co prawda zdobycie lodowki zakonczylo sie fiaskiem ale perspektywa uwarzenia "gornego pilsnera" moze byc calkiem ciekawa :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i rozumiem ze w dolnych granicach temperatury fermentacji? zalecana jest niby od 15-tu..a orientujesz sie w jakiej najnizszej temperaturze te drozdze bezpiecznie pracuja?

U mnie pracowały w temperaturze 13,5°C calkiem sprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obecnie mam na fermentacji brzeczkę zaszczepioną US-05. Femrentor w pomieszczeniu o temp 13 stopni. Za kilka dni przeniosę fermentor do cipelejszego miejsca w celu dofermentowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no i stalo sie..zacheciliscie mnie na tyle ze wykonalem szybki telefon i udalo sie jeszcze do zamowienia co nieco dorzucic i sprawdze jak to wyglada :) Kwestia stworzenia odpowiedniej temperatury i zobaczymy co z tego bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×