Jump to content
bajo33

Czy będą granaty?

Recommended Posts

Dzisiaj rozlałem piwko Wes Ciemny Nachmielony + Suchy ekstrakt 0,5 kg + glukoza 1 kg. Fermentacja górna w 20C, przez 3 dni intensywne bulkanie i z 13blg zeszło do 3, po kolejnych 5 dniach na burzliwej piwo utrzymało się dalej na 3blg więc ostatecznie po 8 dniach rozlew do butelek. No i tutaj popełniłem mały błąd przy obliczeniach, strzykawką, po wcześniejszym rozpuszczeniu cukru w wodzie dodałem do każdej butelki zamiast 4g, ok 4,7g cukru. Czy mogę obawiać się granatów i może jakaś rada jak mogę ich uniknąć, dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Średnio 4,7g cukru. Kiedyś też bawiłem się w strzykawkę i niestety nagazowanie było nierówne. Część butelek prawie bez gazu a część gejzery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może po tygodniu jak będzie mocno nagazowane to spuszczę tak 2-3 dni pod rząd gaz lekko podnosząc kapsel a później kapslownicą docisnę, pomoże to coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale i tak niecałe 5 g nie powinno eksplodować moim zdaniem. Sprawdzaj regularnie butelki, jak zimne będzie wychodzić to wiedz, że coś się dzieje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem trochę o problemach z przegazowaniem piwa i okazuję się, że głównym problemem nie jest dodanie trochę za dużo surowca do refermentacji a dużo bardziej rozlewanie piwa do butelek nie do końca przefermentowanego. Nawet 0,5 blg to aż 100g cukru w 20 litrach piwa! Także jeśli piwo mi odfermentowało do końca to nie powinienem się obawiać o granty a co najwyżej będzie trochę mocniej nagazowane. Tak jak radzicie po 7 dniach otworze butelkę owiniętą w ręcznik i okulary na twarzy, jeśli piania się nie podniesie zanoszę do piwnicy, jeśli podniesie to to upuszczę nieco gazu. Butelką testową będzie ta która była na końcu rozlewana z największą ilością drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podważyłem dzisiaj kapsel lekko, obawiając się przedwczesnych granatów i w butelce piana podeszłą pod sam kołnierzyk a drożdże z dna podeszły pod samą górę piwa. Czy to znaczy, że piwo już jest mocno nagazowane i powinienem spuszczać z niego gaz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spuszczać, spuszczać... Po 24h takie nagazowanie nie wróży nic dobrego. W zasadzie wróży jedno: lądowanie w Normandii ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelki które były nalewane na początku są ok, lekka pianka się robi. Najgorsze jest ostatnie 6-8 butelek. Czyli rozumiem, że w tamtym butelkach jest mniej drożdży i porządnie się nagazują dopiero za parę dni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed chwilą zrobiłem jeszcze jedną rzecz. Podczas rozlewu zabrakło mi do ostatnich 3 butelek środka w formie rozpuszczonego cukru więc dodałem do nich sypki cukier w ilości 4g na butelke 0,5L (poprzednie piwo dodawałem tą miarką i wyszło nagazowane w sam raz). I proszę państwa co się dzieje, piwo jest najbardziej wzburzone ze wszystkich, naturalnie jest w nich najwięcej drożdży, oznacza to że piwo mogło nie przefermentować do końca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niecały gram na butelkę to aż tak bardzo dużo?

 

Osobiście też dawkuje strzykawką i sobie chwalę ten sposób.

25% więcej, 4g/l to już dużo

chyba 4g/butelkę 0,5l to już dużo ??

4g/l to normalnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

..hmm..ja daje 4g / 0,5l i czesto slysze od spijajacych ze piwo jest slabo gazowane..czasami sam mam takie odczucie..do ostatnich 2och warek dalem 6g/ 0,5l z miarki i zadne piwo (po schlodzeniu) nie mialo najmiejszego zamiaru z butelki wyjsc..to skoro 4g/0,5l to bardzo duzo to 6g/0,5l to baaardzo duzo..i w takim razie dlaczego miarka dla 0,5l butelki ma pojemnosc 4g jesli to zbyt duza ilosc cukru? :/ zaczynam sie obawiac pociskow w piwnicy..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...