Jump to content
kosimazaki

Rozlew do butelek

Recommended Posts

Dzisiaj będę butelkował moją owsiankę. Do tej pory dodawałem surowiec do refermentacji bezpośrednio do butelek, a dzisiaj chciałbym przetestować metodę dodania surowca do tanku rozlewczego. Zamierzam użyć 120g sacharozy na 20 litrów piwa. Dwa pytania:

 

1. Czy lepiej będzie cukier rozpuścić raczej w 0.5l wody czy w 1l wody? Z jednej strony obawiam się tego, że jeżeli wody będzie za mało, syrop będzie za gęsty i jest szansa na nierównomierne nagazowanie. Z drugiej strony nie chciałbym za bardzo rozwadniać mojego piwa.

 

2. Nigdy nie spotkałem się z takim sposobem na forach internetowych, ale wydaje mi się on całkiem sensowny. Przed butelkowaniem pobieram ok litra brzeczki z fermentora, dodaję cukier i podgrzewam mieszając (do ok 80 stopni), po czym dodaję na dno tanku rozlewczego i zlewam na to zielone piwo. Dzięki takiemu postępowaniu nie rozwadniam piwa. Czy ktoś spotkał się z takim sposobem? Jakie są potencjalne minusy takiego rozwiązania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja butelkowałem owsiankę tydzień temu i właśnie degustuję młode piwko i muszę się przyznać, że nie źle mi wyszło :):smilies: Ale do rzeczy:

 

1. Ja dodaję cukier do 0.5 l wody i wygląda na to że wszystko się ładnie miesza, bo nie spotkałem się z nie równo nagazowanymi piwami.

2. Słyszałem o tym, ale jeszcze tego nie stosowałem. Nie wiem czy nie należało by się wystudzić tej brzeczki, żeby nie potrzebnie zabijać drożdży które będą wlewane z piwem.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj 1 litr, będzie lepiej się mieszało. Ja na warki wielkości do 25 l daję 1 litr wody z cukrem. Zapewniam Cię, że "rozcieńczenia" nie poczujesz.

Wlej roztwór na dno zdezynfekowanego fermentora na to zdekantuj piwo i dla pewności delikatnie zamieszaj zdezynfekowaną chochlą, łyżką lub mieszadłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do obliczania zawartości alkoholu dolicza się wówczas 0,4% z refermentacji?

Te dodatkowe 0,4% alk (lub mniej/więcej w zależności od ilości dodanego cukru) trzeba doliczyć jeśli się dodaje cukier bezpośrednio do butelek lub też robi bardzo gęsty syrop. Wtedy podbija się balling, a że cukrem, to wszystko odfermentuje w butelce i zwiększy % alk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te dodatkowe 0,4% alk (lub mniej/więcej w zależności od ilości dodanego cukru) trzeba doliczyć jeśli się dodaje cukier bezpośrednio do butelek lub też robi bardzo gęsty syrop. Wtedy podbija się balling, a że cukrem, to wszystko odfermentuje w butelce i zwiększy % alk.

 

Czyli jeśli refermentujemy tylko rezerwą to nie doliczamy %?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli refermentujemy rezerwą to nie doliczamy %.

Jeśli refermentujemy cukrem mieszanym z woda o gęstości takiej jak brzeczka na początku fermentacji tez nic nie dodajemy ani odejmujemy od %.

Jeśli natomiast sypiemy sam cukier trzeba te % dodać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...