Jump to content
rpaloha

drożdże odzysk z piany

Recommended Posts

A czy myślicie, że drożdże zebrane z piany w 10tym dniu fermentacji będą się do czegoś nadawały (US-05)??..

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Piana" po dziesięciu dniach na piwie fermentowanych drożdżami US-05 to tak naprawdę czapa drożdży, pływająca na powierzchni, a więc jak najbardziej będą się nadawały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytania: Co jeśli w swojej szałaputności zebrałem razem z pianą te brązowe farfocle, mogę użyć? Czy może to ustrojstwo przebywać bez uszczerbku w lodówce 4-5 dni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za odpowiedź. Gnębi mnie jeszcze jedno.. Namachałem się łyżką a po pobycie piana w lodówce zredukowała się do małej ilości płynu. Martwię się czy to wystarczy na 20 l brzeczki bo porównując z gęstwą jest tego mało..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopie temat żeby nowego nie zakladać.

Mam zamiar uwarzyć pilsa 11 blg a następnego dnia albo dwa dni po porter bałtycki ok 20blg. Chcę zebrać drożdże czapy piany podczas fermentacji pilsa i zadać je bezpośrednio do porteru. Ile piany powinienem zebrać? Ktoś stosował takie zabiegi? Pozdro

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopie temat żeby nowego nie zakladać.

Mam zamiar uwarzyć pilsa 11 blg a następnego dnia albo dwa dni po porter bałtycki ok 20blg. Chcę zebrać drożdże czapy piany podczas fermentacji pilsa i zadać je bezpośrednio do porteru. Ile piany powinienem zebrać? Ktoś stosował takie zabiegi? Pozdro

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

 

Nie zbierać zrobić na gęstwie po tym piwie. Po pierwsze przy dolnej fermentacji i niektórych szczepach jest bardzo mało piany więc się nie zdziw, że po otwarciu wiadra będziesz miał dwa placki delikatne. Druga rzecz Porter Bałtycki to nie przelewki do 20 blg -20 litrów potrzeba na prawdę dużo drożdży - dwa razy więcej niż dla alesa o takim samym balingu i dwa razy więcej niż dajesz do Pilsa 11 blg. Więc się zastanów czy lepiej nie poczekać na gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego też sie obawiałem ze może być za mało a o tym że dolniaki dają mało piany podczas fermentacji zapomniałem bo dawno nic nie robiłem z dolnej fermentacji ^^

Dzięki za odpowiedź!

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...