Skocz do zawartości
rpaloha

drożdże odzysk z piany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki?,czy mam je przemyć,podkarmić?

Warzyłem pivo z resztek i wyszło 1.062 sg to z gestwy nie pobiore.

 

Dzieki za odpowiedz pozdrawiam 3majcie sie:)

Edytowane przez elroy
proszę o ortograficzne i prawidłowe tytuły tematów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zależy, jak pierwsze jeszcze fermentuje a drugie już warzysz to chochlą pobierz pienę i zadaj do brzeczki. Jak nie, chyba nie ma uzasadnienia zbierania z piany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czyli jeśli nie uwarze nastepnej warki a ta wczorajsza osiągnie wiecej niz 5% (a jest to przadopodobne )drożdże na stracenie?

myślalem ze moze je jeszcze odzyskac(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki czyli niepotrzebnie panikuje,bałem sie ze 7e(za grzybki) poszło do 25l i po rybach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki?

 

Możesz tak właśnie zrobić, zdezynfekowanym durszlakiem. Nie musisz przemywać.

 

N.b. to jest najzdrowszy dla drożdzy sposób na ich zbieranie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. :monster:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No, ale drożdże z góry jeśli mają być zbierane to najlepiej w fazie plateau, a to ciut prędzej chyba? Nie mam pewności ale o uszy gdzieś sie obiło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej.

Trupy zbierasz? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej.

Trupy zbierasz? :P

Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? :P

Mikroskop i dzielę ;)

Hehe :D , a tak przy okazji na poważnie, ciekawe ilu domowych piwowarów stosuje mikroskop. Sam mam zamiar zakupić dla dzieci i przy okazji popatrzeć na drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. :monster:

 

nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. :monster:

 

nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko.

 

U mnie US05 też z czasem opadają na dno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżam wątek.

Czyli jeśli chodzi o US-05 zbieramy pianę z zachowaniem czystości na początku fermentacji burzliwej????

Pytanko jeszcze ile tej piany zebrać? Nie osłabia to jakoś kondycji drożdży, które już fermentują?

Dzisiaj robię dziesiątkę a za jakieś 3-4 dni będę robił PaleAle i muszę trochę 05 odzyskać :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zbierasz w fazie wysokich krążków wszystko co jest na powierzchni. nic się nie musisz obawiać o ich kondycje ,za 2 godzinki znów masz pełną czapę piany;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli tak mniej więcej 3 dzień fermentacji gdy piana jest już dość obfita i gęsta?

Mam specjalne szklane naczynko do gęstwy ale ma tylko 300ml . Mam nadzieję że wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to zależy ...ja zbieram często na 2-gi dzień po zadaniu drożdży...wówczas czapa piany jest wysoka...Zbieram przeważnie do 2 słoiczków bo piana objętościowo zajmuje dużo miejsca

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można też do zdezynfekowanego słoika (ja używam te ok 1l.) wlać ok 200 ml. przegotowanej i zimnej wody i dopiero tam "ładować" pianę. Od czasu do czasu kręcąc trochę słoikiem piany wejdzie zawsze trochę więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o kondycję, to używałem 100ml piany na klasyczną, 20l warkę - spokojnie wystarczyło :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×