rpaloha 2 Posted October 19, 2012 (edited) Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki?,czy mam je przemyć,podkarmić? Warzyłem pivo z resztek i wyszło 1.062 sg to z gestwy nie pobiore. Dzieki za odpowiedz pozdrawiam 3majcie sie:) Edited October 19, 2012 by elroy proszę o ortograficzne i prawidłowe tytuły tematów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 19, 2012 A dlaczego nie z gęstwy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted October 19, 2012 zależy, jak pierwsze jeszcze fermentuje a drugie już warzysz to chochlą pobierz pienę i zadaj do brzeczki. Jak nie, chyba nie ma uzasadnienia zbierania z piany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rpaloha 2 Posted October 19, 2012 czyli jeśli nie uwarze nastepnej warki a ta wczorajsza osiągnie wiecej niz 5% (a jest to przadopodobne )drożdże na stracenie? myślalem ze moze je jeszcze odzyskac( Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted October 19, 2012 Sugerujesz, że drożdże z piwa powyżej 5% alkoholu nie nadają się do zbierania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 19, 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Quote Share this post Link to post Share on other sites
rpaloha 2 Posted October 19, 2012 dzięki czyli niepotrzebnie panikuje,bałem sie ze 7e(za grzybki) poszło do 25l i po rybach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted October 19, 2012 Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki? Możesz tak właśnie zrobić, zdezynfekowanym durszlakiem. Nie musisz przemywać. N.b. to jest najzdrowszy dla drożdzy sposób na ich zbieranie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 19, 2012 A dlaczego nie z gęstwy? Bo w gęstwie są truposze , a w pianie tylko żywe? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 19, 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 19, 2012 No, ale drożdże z góry jeśli mają być zbierane to najlepiej w fazie plateau, a to ciut prędzej chyba? Nie mam pewności ale o uszy gdzieś sie obiło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 19, 2012 Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 19, 2012 Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej. Trupy zbierasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 19, 2012 Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej. Trupy zbierasz? Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? 1 anteks reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 19, 2012 Ja od tego sezonu z góry na początku burzliwej zbieram. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 19, 2012 Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? Mikroskop i dzielę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 20, 2012 Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? Mikroskop i dzielę Hehe , a tak przy okazji na poważnie, ciekawe ilu domowych piwowarów stosuje mikroskop. Sam mam zamiar zakupić dla dzieci i przy okazji popatrzeć na drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 20, 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted October 20, 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko. U mnie US05 też z czasem opadają na dno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted March 13, 2013 Odświeżam wątek. Czyli jeśli chodzi o US-05 zbieramy pianę z zachowaniem czystości na początku fermentacji burzliwej???? Pytanko jeszcze ile tej piany zebrać? Nie osłabia to jakoś kondycji drożdży, które już fermentują? Dzisiaj robię dziesiątkę a za jakieś 3-4 dni będę robił PaleAle i muszę trochę 05 odzyskać Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelG 5 Posted March 13, 2013 zbierasz w fazie wysokich krążków wszystko co jest na powierzchni. nic się nie musisz obawiać o ich kondycje ,za 2 godzinki znów masz pełną czapę piany;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted March 14, 2013 Czyli tak mniej więcej 3 dzień fermentacji gdy piana jest już dość obfita i gęsta? Mam specjalne szklane naczynko do gęstwy ale ma tylko 300ml . Mam nadzieję że wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelG 5 Posted March 19, 2013 to zależy ...ja zbieram często na 2-gi dzień po zadaniu drożdży...wówczas czapa piany jest wysoka...Zbieram przeważnie do 2 słoiczków bo piana objętościowo zajmuje dużo miejsca Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolomar 34 Posted March 19, 2013 Można też do zdezynfekowanego słoika (ja używam te ok 1l.) wlać ok 200 ml. przegotowanej i zimnej wody i dopiero tam "ładować" pianę. Od czasu do czasu kręcąc trochę słoikiem piany wejdzie zawsze trochę więcej 1 WiHuRa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted March 19, 2013 Jeśli chodzi o kondycję, to używałem 100ml piany na klasyczną, 20l warkę - spokojnie wystarczyło Quote Share this post Link to post Share on other sites