Jump to content
rpaloha

drożdże odzysk z piany

Recommended Posts

Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki?,czy mam je przemyć,podkarmić?

Warzyłem pivo z resztek i wyszło 1.062 sg to z gestwy nie pobiore.

 

Dzieki za odpowiedz pozdrawiam 3majcie sie:)

Edited by elroy
proszę o ortograficzne i prawidłowe tytuły tematów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zależy, jak pierwsze jeszcze fermentuje a drugie już warzysz to chochlą pobierz pienę i zadaj do brzeczki. Jak nie, chyba nie ma uzasadnienia zbierania z piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli jeśli nie uwarze nastepnej warki a ta wczorajsza osiągnie wiecej niz 5% (a jest to przadopodobne )drożdże na stracenie?

myślalem ze moze je jeszcze odzyskac(

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki czyli niepotrzebnie panikuje,bałem sie ze 7e(za grzybki) poszło do 25l i po rybach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki?

 

Możesz tak właśnie zrobić, zdezynfekowanym durszlakiem. Nie musisz przemywać.

 

N.b. to jest najzdrowszy dla drożdzy sposób na ich zbieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej.

Trupy zbierasz? :P

Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? :P

Mikroskop i dzielę ;)

Hehe :D , a tak przy okazji na poważnie, ciekawe ilu domowych piwowarów stosuje mikroskop. Sam mam zamiar zakupić dla dzieci i przy okazji popatrzeć na drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. :monster:

 

nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma :P

Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. :monster:

 

nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko.

 

U mnie US05 też z czasem opadają na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam wątek.

Czyli jeśli chodzi o US-05 zbieramy pianę z zachowaniem czystości na początku fermentacji burzliwej????

Pytanko jeszcze ile tej piany zebrać? Nie osłabia to jakoś kondycji drożdży, które już fermentują?

Dzisiaj robię dziesiątkę a za jakieś 3-4 dni będę robił PaleAle i muszę trochę 05 odzyskać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

zbierasz w fazie wysokich krążków wszystko co jest na powierzchni. nic się nie musisz obawiać o ich kondycje ,za 2 godzinki znów masz pełną czapę piany;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli tak mniej więcej 3 dzień fermentacji gdy piana jest już dość obfita i gęsta?

Mam specjalne szklane naczynko do gęstwy ale ma tylko 300ml . Mam nadzieję że wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zależy ...ja zbieram często na 2-gi dzień po zadaniu drożdży...wówczas czapa piany jest wysoka...Zbieram przeważnie do 2 słoiczków bo piana objętościowo zajmuje dużo miejsca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można też do zdezynfekowanego słoika (ja używam te ok 1l.) wlać ok 200 ml. przegotowanej i zimnej wody i dopiero tam "ładować" pianę. Od czasu do czasu kręcąc trochę słoikiem piany wejdzie zawsze trochę więcej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...