Skocz do zawartości
BeerGrill

Witbier i blond - jedne drożdże?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, chciałbym prosić o radę w doborze drożdży. Do tej pory warzyłem jakieś wariacje Ale (4 warki), a teraz bym chciał wejść w świat piw belgijskich.

Wymyśliłem sobie, że na początek pójdzie Wit, następnie Blond i później może jakieś mocniejsze. Do tego obie warki były by na jednych drożdżach (jedna, a np. za tydzień na gęstwie druga). Chciałem użyć drożdży 3944 Belgian Witbier - tylko czytam że dosyć długo mogą pracować, co trochę zniechęca, S-33 - wolałbym w sumie spróbować czegoś innego niż suche, WLP 400 (410) Belgian Wit - też ponoć strasznie leniwe i czy będą dobre do Blond..w związku z tym mam kilka pytań. Czy to w ogóle dobry pomysł żeby robić te style na jednych drożdżach. Jeśli tak, to jakie by były najlepsze, może jakiś inne jak 1214 Belgian Ale, czy 3522 Belgian Anders? Czy może Wita zrobić na drożdżach dla niego (np. Breferm Blanche), a Blond i np. Dubbel na innych? Mam teraz gęstwę z US-05, ale to chyba zupełnie odpada? Czy jak się używa drożdży (gęstwy) dla kilku gatunków, to zaczyna się od najsłabszego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję coś do mocniejszych Belgów, mogą być drożdze Wyeast THG 3787 /z powodzeniem robiłem na nich, receptura jest na Wiki / lub Weast Abbey lub Abbey II. A ze suchymi nie kombinuj. :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

..i takie THG starczyły by mi do sklecenia Wita, Blond i np Dubble po kolei?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem te 3 style na drożdżach Rochefort (Abbey II), wyszło OK, dopiero Quadrupel wyszedł nadmiernie estrowy

 

Robiłem też dubla na drożdżach Wyeast Witbier (Hoegaarden) i tez wyszedł dobrze, możesz śmiało ich używać.

 

Ale opinię najbardziej uniwersalnych belgów mają Achuffe (Ardennes) i De Dolle (Belgian Wheat)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak 3522 Belgian Ardennes jak najbardziej się sprawdzą, natomiast Belgian Wheat trochę wg mnie za uniwersalne, ani mój Witbier ani dubbel mi nie podszedł, jakieś za bardzo jałowe w moim odczuciu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytam charakterystykę 3787 oraz 3522 i w żadnym nie jest, że są do Wita, ale chyba ten Belgian Ardennes bardziej mi pasuje. Do tego ma wyższy zakres temperatur, a ja w pokoju mam ok 25*.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytam charakterystykę 3787 oraz 3522 i w żadnym nie jest, że są do Wita,

 

Nie przywiązuj się specjalnie do tego. :)

edit

Ardenny to jedne z moich ulubionych drożdży :)

edit 2

jak i THG

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki Wam. Mi też już jakoś przypadły do gustu, między innymi ze względu na wyższe temperatury. Tak więc klamka zapadła - 3522.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No cóż koledzy już wszystko powiedzieli. Od siebie mogę tylko dodać, że Wit na 3522 wychodzi bardzo smaczny choć akurat ten szczep nie wspiera mętności zalecanej w tym piwe. Blond jest super a tripel dobry. Nie do końca pasował mi dubbel na tch drożdzach ale może to winna zsypu.

 

Reasumując ardennesy zdecydowanie polecam.

 

Lukasz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A takie drożdże (Wyeast 1388 Belgian Strong Ale) też moga być? Oczywiście do piw wyżej wymienionych.

Edytowane przez lewatywa8

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od siebie mogę tylko dodać, że Wit na 3522 wychodzi bardzo smaczny choć akurat ten szczep nie wspiera mętności zalecanej w tym piwe.

Czy w związku z tym lepiej dodać mąki do Wita, co jest w niektórych przepisach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz niewielką szanse że piwo zostanie mętne, nawet na drożdżach dedykowanych do wita robi sie klarowne w najlepszym wypadku opalizujące.

Mąki można dodać w końcówce gotowania, jakoś nigdy nie próbowałem nie czułem takiej potrzeby, zawsze można przed nalaniem wzburzyć osad w butelce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze ja się dorzucę :) . Robiłem wita, blonda i dubbla na WY 1214 belgian abbey (Chimay). Każde z piw wyszło dobre. Małe browary w Belgii często robią kilka stylów i jadą na jednych drożdżach. Piłem dubbla Codera na WY 3944 belgian witbier (Hoegaarden) - bardzo dobry. Suchych nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki, sprawdzę jak wyjdzie na tych teraz, myślę że przy następnych próbach przetestuję inne szczepy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Suchych nie polecam.

Nie jestem jakimś znawcą, ale na używanych s33 wit wyszedł super. Znajomi Holendrzy na imprezie, nie wiedząc co piją pytali, czy piwo z Belgii przywiozłem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×