Skocz do zawartości

Browar Pero


pero

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #12 Red Irish Ale

 

 

Data:

-----

13.01.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód Pale Ale Strzegom 3,5kg

* Słód Słód karmelowy 30 EBC Strzegom 0,5kg

* Słód czekoladowy ciemny (1100-1300 EBC) Strzegom 0,1kg

* Chmiel Challenger 20g

* Chmiel East Kent Goldings 20g

* Drożdże Wyeast 1318 (London Ale III, starter 1,5l, jeszcze raz wielkie dzięki za gęstwę Fidel)

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 66°C - wsypanie słodów

* 63°C 30 min

* 72°C 35 min

* 78°C 5 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Challenger 20g - od początku warzenia

* Chmiel East Kent Goldings 10g - na 15 min

* Chmiel East Kent Goldings 10g - na 5 min

 

Wyszło 24l, 12,5 Blg

 

 

Uwagi:

------

* Pierwsze piwko ze słodów ze Strzegomia. Również to był test dla mojego śrutownika walcowego, który ostatnio udało mi się wykonać :)

Bałem się, że za drobno słód się ześrutował ale filrtacja przebiegła ok, trochę dłużej niż zwykle ale bez tragedii.

* Zestaw komponowałem sam opierając się o Brewtarget, wg programu piwo jest "w stylu", jednak na przyszłość dałbym mniej czekoladowego, barwa moim zdaniem wyszła trochę za ciemna.

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #13 Porter Bałtycki (Pępkowy) :)

 

 

Data:

-----

24.01.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód Monachijski typ II 4kg

* Słód Pilzneński 3kg

* Słód karmelowy 30 1kg

* Słód karmelowy 300 0,2kg

* Słód czekoladowy ciemny (1100-1300 EBC) 0,2kg

* Chmiel Marynka 35g

* Chmiel Lubelski 30g

* Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 (gęstwa)

 

 

Zacieranie:

------------

* 63°C 30 min

* 72°C 40 min

* Słód czekoladowy dodany 15min przed końcem przerwy 72°C

* 78°C 5 min

 

 

Gotowanie:

-----------

* 120 minut

* Chmiel Marynka 35g - przez pomyłkę poszedł od początku warzenia a miał być 60min

* Lubelski 10g - na 15 min

* Lubelski 10g - na 1 min

 

Wyszło trochę ponad 22 litry 21°BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło trochę ponad 22 litry 21°BLG

Do Portera dodałem ok 750g cukru rozpuszczonego w wodzie aby uzupełnić gęstość do 23BLG.

Nie wiem w jakiej ilości wody rozpuściłeś ten cukier ale wydaje mi się że po dodaniu 750g cukru dostałeś coś bliżej 24°Blg brzeczki nastawnej a nie 23... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm... może arkusz ma gdzieś błąd...

Bo blg to wagowy udział cukru w roztworze i te 0,75kg +0,7l dodane do 24kg (uwzględniając gęstość brzeczki: 22l *1,09 = ok 24kg), to łącznie będzie ok 25,5kg, a 0,75kg/25,5kg to ok 3% czyli 3°Blg. No chyba że to ja coś źle liczę... :/

 

Tak czy inaczej, najwyżej będziesz miał trochę mocniejszego portera. :)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak czy inaczej, najwyżej będziesz miał trochę mocniejszego portera.

Dokładnie :)

Patrząc na Twoje obliczenia wygląda na to, że masz rację. Tak czy inaczej pozostaje tylko czekać do końca fermentacji i liczyć na to, że porter będzie dobry :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 Marcowe

 

 

Data:

-----

02.02.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód wiedeński 2kg

* Słód monachijski II 2,5kg

* Słód karmelowy 30 0,2kg

* Chmiel Helletauer Taurus granulat 10g

* Chmiel Hersbrucker granulat 30g

* Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (starter ok 2l)

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 62°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Helletauer Taurus 10g - na 60 min

* Chmiel Hersbrucker 10g - na 10 min

* Chmiel Hersbrucker 20g - na 1 min

 

Wyszło prawie 23l, 13BLG, z czego 2l poszło do słoików na startery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i niestety pierwszy raz muszę wylać piwo do kanału. Już podczas butelkowania czułem kwas ale miałem nadzieję, że nie będzie aż tak źle.

Butelka IRA otwarta testowo po ponad tygodniu w ogóle nie jest nagazowana i ma smak octu. Niestety nie wiem w którym momencie złapałem infekcję bo podczas burzliwej ani cichej nic na to nie wskazywało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Pils

 

 

Data:

-----

16.02.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 3,5kg

* Słód monachijski II 0,5kg

* Chmiel Helletauer Taurus 10g

* Chmiel Lubelski 10g

* Chmiel Challenger 20g

* Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (gęstwa po Marcowym)

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 63°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Chmiel Challenger 20g - na 60 min

* Chmiel Lubelski i Helletauer Taurus - na 1 min

 

 

Wyszło 21l o gęstości 12,5 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Hefeweizen

 

 

Data:

-----

23.02.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 1,5kg

* Słód pszeniczny 2,5kg

* Słod karmelowy jasny 30 - 0,2kg

* Chmiel Helletauer Tradition 15g

* Drożdże Wyeast Labs 3068 - zadane z saszetki

 

 

Zacieranie:

------------

* 16l wody

* 45°C 15 min

* 63°C 10 min

* 73°C 40 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Helletauer Tradition 15g - na 60 min

 

 

Wyszło 23l o gęstości 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 Polskie Ale

 

 

Data:

-----

01.03.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,7kg

* Chmiel Marynka 20g

* Chmiel Lubelski 30g

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - starter 1l

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 63°C 30 min

* 73°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Marynka 20g - na 60 min

* Chmiel Lubelski 15g - 5 min

* Chmiel Lubelski 15g - 1 min

 

 

Wyszło 24l o gęstości 13 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 Dunkelweizen

 

 

Data:

-----

07.03.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód monachijski II 0,8kg

* Słód wiedeński 0,8kg

* Słód pszeniczny 2,5kg

* Słod karmelowy jasny 300 - 0,2kg

* Słod czekoladowy ciemny 1200 - 0,1kg - dodany na ostatnie 5min zacierania

* Chmiel Lubelski 20g

* Drożdże Wyeast Labs 3068 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 45°C 15 min

* 63°C 10 min

* 73°C 40 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel lubelski 20g - na 60 min

 

 

Wyszło 26l o gęstości 11,5 BLG ale to przed chmieleniem. Chmielenie przeniesione na jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 American Pale Ale

 

Data:

-----

16.03.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód Pale Ale 4,5kg

* Słod karmelowy jasny 300 - 0,1kg

* Chmiel Willamette 20g

* Chmiel Galaxy 25g

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 69-64°C 60 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Willamette 20g - na 60 min

* Chmiel Galaxy 10g - na 10 min

* Chmiel Galaxy 15g - na 2 min

 

 

Wyszło 24l o gęstości 13 BLG.

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.