pero 16 1 Items Posted October 18, 2012 Postanowiłem swoje zapiski związane z warzeniem prowadzić właśnie tutaj na piwo.org. Notowanie w plikach na dysku zawsze wiąże się z możliwością utraty podczas formatowania itp Tutaj powinny być bezpieczne i zawsze będę mógł do nich wrócić Pierwsze dwie warki (jeśli można to tak nazwać) były z puszek. Warka #1 Brewkit Coopers Australian Lager Data: ----- 30.08.2012 Surowce: -------- * Coopers Australian Lager (brewkit) * drożdze nołnejmy z brewkita * glukoza krystaliczna 1kg * cukier do refermentacji * woda z kranu - wcześniej przegotowana Temperatura zadania drożdży: 24°C Początkowe Blg: 12 Blg Końcowe Blg: 2 Blg Końcowa objętość brzeczki: 18l Fermentacja burzliwa: 7 dni Fermentacja cicha: brak Uwagi: ------ * Dodanie glukozy nie było dobrym pomysłem, początkowo bardzo wyczuwalne posmaki owocowe, winne, jednak po kilku tygodniach smak znacznie sie poprawił. Jak na pierwsze piwo w miare ok. * Dodałem za mało wody co zaskutkowało zbyt małą objętością końcowa (36 butelek). Warka #2 Brewkit Coopers BrewMaster - Irish Stout Data: ----- 11.09.2012 Surowce: -------- * Coopers BrewMaster - Irish Stout 1.7kg (brewkit) * drożdze nołnejmy z brewkita * Ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg * cukier do refermentacji * woda z kranu - wcześniej przegotowana Temperatura zadania drożdży: 21°C Początkowe Blg: 12,5 Blg Końcowe Blg: 2,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 20l Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: brak Uwagi: ------ * Zastosowanie ekstraktu zamiast glukozy (błąd z warki #1) znacznie poprawił walory zapachowe i smakowe, nie mam jeszcze porównania co do piw zacieranych ale to smakuje mi bardzo Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted October 18, 2012 (edited) Warka #3 Belgian Dubbel 17°Blg Data: ----- 06.10.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód Pale ale 3,2kg * Słód Monachijski 25EBC 0,5kg * Słód Special B 0,3kg * Słod Crystal 400 0,25kg * Słód Aroma 0,2kg * Cukier kandyzowany płynny 200ml * Cukier trzcinowy 0,25kg * Chmiel Saaz 40g * Drożdże Fermentis T-58 Zacieranie: ------------ * 14l wody * 62°C 20 min * 72°C 40 min * 78°C 3 min Wysładzanie: ------------ * 13l wody (78°C) Chmielenie: ----------- * 90 minut * Chmiel Saaz 40g - na 70 min * Cukry - 15 min przed końcem Temperatura zadania drożdży: 24°C (uwadniane) Początkowe Blg: 17,5 Blg Końcowe Blg: 5,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 18,5l Fermentacja burzliwa: 7dni Fermentacja cicha: 6 dni Refermentacja: --------------- * 6g glukozy na 1l Uwagi: ------ * obecnie przelane na cichą, zobaczymy co z tego wyjdzie Edited October 19, 2012 by pero Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted October 18, 2012 (edited) Warka #4 SWEET STOUT 14°BLG Data: ----- 17.10.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód Pale ale 3,7kg * Słód Czekoladowy 0,35kg * Słód karmelowy ciemny 0,4kg * Jęczmień palony 0,2kg * Laktoza 500g * Chmiel Northdown 25g * Drożdże Fermentis S-04 Zacieranie: ------------ * 13l wody * 67°C 70 min * po negatywnej próbie jodowej wsypanie słódu czekoladowego i jęczmienia palonego - 67°C 10 min * 78°C 5 min Wysładzanie: ------------ * 16l wody (78°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Northdown 25g - na 60 min * Laktoza - 15 min przed końcem Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane) Początkowe Blg: 15,5 Blg Końcowe Blg: 5,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 23l Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: 7 dni Refermentacja: --------------- * 6g glukozy na 1l Uwagi: ------ * Zapomniałem zmierzyć blg przed dodaniem glukozy. Po chmieleniu wyszło mi 22l z 17,5blg, po pytaniach na forum zdecydowałem że rozleję brzeczke i otrzymałem 25,5l z 15,5 blg - zobaczymy czy dobrze zrobiłem Edited November 3, 2012 by pero Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted October 18, 2012 Jak na początek zacierania to masz dobrą - bardzo dobrą wydajność ! :] Gratuluje !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted October 19, 2012 Dzięki Wczoraj właśnie na "ostrym dyżurze" pytałem co z tym zrobić bo wyszło mi za duże blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted October 19, 2012 Warka #3 Belgian Dubbel właśnie został zabutelkowany. Wyszło 36 butelek + degustacja. Miałem nadzieję, że odfermentuje trochę bardziej, zeszło do 5,5blg. Cóż brakuje mi jeszcze cierpliwości Może jak zrobię zapasy to wtedy dłużej zostawię na burzliwej. Teraz najgorsze - czekanie aż będzie gotowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted October 29, 2012 Warka #4 SWEET STOUT w sobotę (27.10.2012) przelana na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted October 29, 2012 (edited) Warka #5 Pszeniczne Jasne 12°BLG Data: ----- 27.10.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód pszeniczny 2,5kg * Słód pilzneński 1,5kg * Słód karmelowy jasny 0,2kg * Chmiel Lubelski 20g * Drożdże Fermentis WB-06 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 44°C 15 min * 63°C 25 min * 72°C 40 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 18l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Lubelski 20g - na 60 min Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane) Początkowe Blg: 12 Blg Końcowe Blg: 2,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 20 l Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: brak Edited November 6, 2012 by pero Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted November 3, 2012 (edited) Warka #4 Sweet Stout zabutelkowana. Wyszło 46 butelek (23l). Refermentacja w 140g glukozy Edited November 4, 2012 by pero Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted November 6, 2012 Warka #5 Pszeniczne Jasne zabutelkowana (20l - 40 butelek). Refermentacja 190g glukozy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted November 9, 2012 Warka #6 Koelsh 11°BLG Data: ----- 09.11.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód pilzneński 3,2kg * Słód pszeniczny 0,6kg * Słód carmel pils 0,2kg * Chmiel Perle 25g * Chmiel Hersbrucker 25g * Drożdże Fermentis S-33 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 52°C 10 min * 63°C 45 min * 72°C 25 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Perle 25g - na 60 min * Chmiel Hersbrucker 25g - na 15 min Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane) Początkowe Blg: 11 Blg Objętość brzeczki: 24 l Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted November 18, 2012 Warka #6 Koelsh zlany na cichą, 3,7°BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted November 19, 2012 Warka #7 Polskie Jasne 12°BLG Data: ----- 18.11.2012 Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl): -------- * Słód pilzneński 3,7kg * Słód karmelowy jasny 0,3kg * Chmiel Marynka szyszka 25g * Chmiel Lubelski szyszka 40g * Drożdże Fermentis S-33 - zebrana gęstwa z Koelsh'a Zacieranie: ------------ * 12l wody * 63°C 20 min * 72°C 40 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Marynka 25g - na 60 min * Chmiel Lubelski 20g - na 20 min * Chmiel Lubelski 20g - na 10 min Temperatura zadania drożdży: 23°C (gęstwa) Początkowe Blg: 12 Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted November 26, 2012 Warka #6 Koelsh zabutelkowany, wyszło 43 butelek. Końcowa gęstość 3BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 1, 2012 Uwagi: ------ * Dodanie glukozy nie było dobrym pomysłem, początkowo bardzo wyczuwalne posmaki owocowe, winne, jednak po kilku tygodniach smak znacznie sie poprawił. Jak na pierwsze piwo w miare ok. Cofam to co napisałem wcześniej, dziś degustuje przedostatnią butelkę tego piwka (zachowałem sobie dwie żeby sprawdzić jakie będzie po 3 miesiącach). Jak dla mnie bardzo dobre piwko się z tego zrobiło, wogóle nie czuję smaków bimbrowych. Nie potrafię opisywać smaków jednak czuję w nim coś na kształt owoców cytrusowych (bardzo podobne do IPA Fullers'a z tym, że dużo bardziej delikatne). Nie wiem czy to zasługa tej glukozy czy może podobne chmiele w obu piwach są używane. Co prawda już nie wrócę do Brewkitów jednak i tak zmieniam zdanie postawione w pierwszym poście Widać trzeba być cierpliwym i odczekać trochę, żeby piwko było naprawdę dobre, co niestety nie jest proste. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 1, 2012 Warka #7 Polskie Jasne przelane w butelki (40 sztuk). Refermentacja 150g glukozy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 5, 2012 Warka #8 India Pale Ale Data: ----- 04.12.2012 Surowce: -------- * Słód pale ale 3,2kg * Słód monachijski 1,6kg * Słód cara light 0,2kg * Chmiel Pilgrim 40g * Chmiel First Gold 50g * Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: ------------ * 12l wody * 68°C 70 min * 78°C 10 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (80°C) Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Pilgrim 40g - na 60 min * Chmiel Pilgrim 10g - na 50 min * Chmiel First Gold 15g - na 15 min * Chmiel First Gold 35g - na 10 min Temperatura zadania drożdży: 29°C (uwadniane) Początkowe Blg: 15 Blg Końcowa objętość brzeczki: 24 l Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 10, 2012 Warka #9 Witbier 11,5º BLG Data: ----- 09.12.2012 Surowce: -------- * Słód pilzneński 2kg * Pszenica niesłodowana 1,8 kg * Płatki owsiane 0,4 kg * Kolendra 15 g * Curaçao 20 g * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g * Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 61°C 30 min * 71°C 40 min * 78°C 5 min Wysładzanie: ------------ * 15l wody (78°C) Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Lubelski 25g - na 60 min * Kolendra i Curaçao - na 10 min Temperatura zadania drożdży: 30°C (gęstwa) Początkowe Blg: 11,5 Blg Końcowa objętość brzeczki: 21 l Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 10, 2012 Warka #8 India Pale Ale przelana na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 16, 2012 Warka #9 Witbier poszła w butelki - 39 sztuk 0,5l. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 20, 2012 Warka #8 India Pale Ale zabutelkowana (zeszło do 2,5 BLG). Do refermentacji poszło 140g cukru rozpuszczonego w ok 0,5l wody. Wyszło 42 butelki. Zdążyłem zabutelkować przed końcem świata Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted December 26, 2012 Warka #10 Oktoberfest Bier (Marcowe) 14º BLG Data: ----- 26.12.2012 Surowce: -------- * Słód wiedeński 2kg * Słód monachijski 2,5kg * Słód karmelowy jasny 0,2kg * Chmiel Perle granulat 35 g * Chmiel Hersbrucker granulat 15 g * Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 (starter 1,2L z uwodnionej wcześniej saszetki) Zacieranie: ------------ * 12l wody * 63°C 30 min * 73°C 45 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Perle 35g - na 60 min * Chmiel Hersbrucker - na 15 min Wyszło 24 litry 14BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted January 6, 2013 Warka #10 Marcowe przelane wczoraj na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted January 8, 2013 Warka #11 Pils 12º BLG Data: ----- 07.01.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 3,5kg * Słód Monachijski 0,5kg * Chmiel Marynka 40g * Chmiel Lubelski 30g * Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 Zacieranie: ------------ * 12l wody * 46°C - wsypanie słodów * 52°C 10 min * 63°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Marynka 20g - od początku warzenia * Chmiel Marynka 20g - na 30 min * Chmiel Lubelski 30g- na 20 min Wyszło 23l , gęstość 12 BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 16 1 Items Posted January 12, 2013 Warka #10 Marcowe zabutelkowana (43 butelki) Refermentacja 155g cukru. Quote Share this post Link to post Share on other sites