Skocz do zawartości
pero

Browar Pero

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem swoje zapiski związane z warzeniem prowadzić właśnie tutaj na piwo.org.

Notowanie w plikach na dysku zawsze wiąże się z możliwością utraty podczas formatowania itp :)

Tutaj powinny być bezpieczne i zawsze będę mógł do nich wrócić :)

 

Pierwsze dwie warki (jeśli można to tak nazwać) były z puszek.

 

 

Warka #1 Brewkit Coopers Australian Lager

 

Data:

-----

30.08.2012

 

Surowce:

--------

* Coopers Australian Lager (brewkit)

* drożdze nołnejmy z brewkita

* glukoza krystaliczna 1kg

* cukier do refermentacji

* woda z kranu - wcześniej przegotowana

 

Temperatura zadania drożdży: 24°C

Początkowe Blg: 12 Blg

Końcowe Blg: 2 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 18l

Fermentacja burzliwa: 7 dni

Fermentacja cicha: brak

 

Uwagi:

------

* Dodanie glukozy nie było dobrym pomysłem, początkowo bardzo wyczuwalne posmaki owocowe, winne, jednak po kilku tygodniach smak znacznie sie poprawił. Jak na pierwsze piwo w miare ok.

* Dodałem za mało wody co zaskutkowało zbyt małą objętością końcowa (36 butelek).

 

 

 

Warka #2 Brewkit Coopers BrewMaster - Irish Stout

 

Data:

-----

11.09.2012

 

Surowce:

--------

* Coopers BrewMaster - Irish Stout 1.7kg (brewkit)

* drożdze nołnejmy z brewkita

* Ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg

* cukier do refermentacji

* woda z kranu - wcześniej przegotowana

 

Temperatura zadania drożdży: 21°C

Początkowe Blg: 12,5 Blg

Końcowe Blg: 2,5 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 20l

Fermentacja burzliwa: 10 dni

Fermentacja cicha: brak

 

Uwagi:

------

* Zastosowanie ekstraktu zamiast glukozy (błąd z warki #1) znacznie poprawił walory zapachowe i smakowe, nie mam jeszcze porównania co do piw zacieranych ale to smakuje mi bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Belgian Dubbel 17°Blg

 

 

Data:

-----

06.10.2012

 

 

Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl):

--------

* Słód Pale ale 3,2kg

* Słód Monachijski 25EBC 0,5kg

* Słód Special B 0,3kg

* Słod Crystal 400 0,25kg

* Słód Aroma 0,2kg

* Cukier kandyzowany płynny 200ml

* Cukier trzcinowy 0,25kg

* Chmiel Saaz 40g

* Drożdże Fermentis T-58

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 62°C 20 min

* 72°C 40 min

* 78°C 3 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 13l wody (78°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 90 minut

* Chmiel Saaz 40g - na 70 min

* Cukry - 15 min przed końcem

 

 

Temperatura zadania drożdży: 24°C (uwadniane)

Początkowe Blg: 17,5 Blg

Końcowe Blg: 5,5 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 18,5l

Fermentacja burzliwa: 7dni

Fermentacja cicha: 6 dni

 

 

Refermentacja:

---------------

* 6g glukozy na 1l

 

 

Uwagi:

------

* obecnie przelane na cichą, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Edytowane przez pero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 SWEET STOUT 14°BLG

 

 

Data:

-----

17.10.2012

 

 

Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl):

--------

* Słód Pale ale 3,7kg

* Słód Czekoladowy 0,35kg

* Słód karmelowy ciemny 0,4kg

* Jęczmień palony 0,2kg

* Laktoza 500g

* Chmiel Northdown 25g

* Drożdże Fermentis S-04

 

 

Zacieranie:

------------

* 13l wody

* 67°C 70 min

* po negatywnej próbie jodowej wsypanie słódu czekoladowego i jęczmienia palonego - 67°C 10 min

* 78°C 5 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 16l wody (78°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Chmiel Northdown 25g - na 60 min

* Laktoza - 15 min przed końcem

 

 

Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane)

Początkowe Blg: 15,5 Blg

Końcowe Blg: 5,5 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 23l

Fermentacja burzliwa: 10 dni

Fermentacja cicha: 7 dni

 

 

Refermentacja:

---------------

* 6g glukozy na 1l

 

 

Uwagi:

------

* Zapomniałem zmierzyć blg przed dodaniem glukozy. Po chmieleniu wyszło mi 22l z 17,5blg, po pytaniach na forum zdecydowałem że rozleję brzeczke i otrzymałem 25,5l z 15,5 blg - zobaczymy czy dobrze zrobiłem

Edytowane przez pero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Belgian Dubbel właśnie został zabutelkowany. Wyszło 36 butelek + degustacja.

Miałem nadzieję, że odfermentuje trochę bardziej, zeszło do 5,5blg. Cóż brakuje mi jeszcze cierpliwości :) Może jak zrobię zapasy to wtedy dłużej zostawię na burzliwej.

 

Teraz najgorsze - czekanie aż będzie gotowe :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Pszeniczne Jasne 12°BLG

 

 

Data:

-----

27.10.2012

 

 

Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl):

--------

* Słód pszeniczny 2,5kg

* Słód pilzneński 1,5kg

* Słód karmelowy jasny 0,2kg

* Chmiel Lubelski 20g

* Drożdże Fermentis WB-06

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 44°C 15 min

* 63°C 25 min

* 72°C 40 min

* 78°C 10 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 18l wody (80°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Chmiel Lubelski 20g - na 60 min

 

 

Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane)

Początkowe Blg: 12 Blg

Końcowe Blg: 2,5 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 20 l

Fermentacja burzliwa: 10 dni

Fermentacja cicha: brak

Edytowane przez pero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Sweet Stout zabutelkowana.

Wyszło 46 butelek (23l).

Refermentacja w 140g glukozy

Edytowane przez pero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Pszeniczne Jasne zabutelkowana (20l - 40 butelek).

Refermentacja 190g glukozy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 Koelsh 11°BLG

 

 

Data:

-----

09.11.2012

 

 

Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl):

--------

* Słód pilzneński 3,2kg

* Słód pszeniczny 0,6kg

* Słód carmel pils 0,2kg

* Chmiel Perle 25g

* Chmiel Hersbrucker 25g

* Drożdże Fermentis S-33

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 52°C 10 min

* 63°C 45 min

* 72°C 25 min

* 78°C 10 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 15l wody (80°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Chmiel Perle 25g - na 60 min

* Chmiel Hersbrucker 25g - na 15 min

 

 

Temperatura zadania drożdży: 22°C (uwadniane)

Początkowe Blg: 11 Blg

Objętość brzeczki: 24 l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 Polskie Jasne 12°BLG

 

 

Data:

-----

18.11.2012

 

 

Surowce (zestaw z TwojBrowar.pl):

--------

* Słód pilzneński 3,7kg

* Słód karmelowy jasny 0,3kg

* Chmiel Marynka szyszka 25g

* Chmiel Lubelski szyszka 40g

* Drożdże Fermentis S-33 - zebrana gęstwa z Koelsh'a

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 63°C 20 min

* 72°C 40 min

* 78°C 10 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 15l wody (80°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Chmiel Marynka 25g - na 60 min

* Chmiel Lubelski 20g - na 20 min

* Chmiel Lubelski 20g - na 10 min

 

 

Temperatura zadania drożdży: 23°C (gęstwa)

Początkowe Blg: 12 Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwagi:

------

* Dodanie glukozy nie było dobrym pomysłem, początkowo bardzo wyczuwalne posmaki owocowe, winne, jednak po kilku tygodniach smak znacznie sie poprawił. Jak na pierwsze piwo w miare ok.

 

Cofam to co napisałem wcześniej, dziś degustuje przedostatnią butelkę tego piwka (zachowałem sobie dwie żeby sprawdzić jakie będzie po 3 miesiącach).

Jak dla mnie bardzo dobre piwko się z tego zrobiło, wogóle nie czuję smaków bimbrowych. Nie potrafię opisywać smaków jednak czuję w nim coś na kształt owoców cytrusowych (bardzo podobne do IPA Fullers'a z tym, że dużo bardziej delikatne). Nie wiem czy to zasługa tej glukozy czy może podobne chmiele w obu piwach są używane.

 

Co prawda już nie wrócę do Brewkitów jednak i tak zmieniam zdanie postawione w pierwszym poście :)

Widać trzeba być cierpliwym i odczekać trochę, żeby piwko było naprawdę dobre, co niestety nie jest proste.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 India Pale Ale

 

 

Data:

-----

04.12.2012

 

 

Surowce:

--------

* Słód pale ale 3,2kg

* Słód monachijski 1,6kg

* Słód cara light 0,2kg

* Chmiel Pilgrim 40g

* Chmiel First Gold 50g

* Drożdże Danstar Nottingham

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 68°C 70 min

* 78°C 10 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 15l wody (80°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Pilgrim 40g - na 60 min

* Chmiel Pilgrim 10g - na 50 min

* Chmiel First Gold 15g - na 15 min

* Chmiel First Gold 35g - na 10 min

 

 

Temperatura zadania drożdży: 29°C (uwadniane)

Początkowe Blg: 15 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 24 l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Witbier 11,5º BLG

 

 

Data:

-----

09.12.2012

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 2kg

* Pszenica niesłodowana 1,8 kg

* Płatki owsiane 0,4 kg

* Kolendra 15 g

* Curaçao 20 g

* Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

* Drożdże Safbrew S-33

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 61°C 30 min

* 71°C 40 min

* 78°C 5 min

 

 

Wysładzanie:

------------

* 15l wody (78°C)

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Lubelski 25g - na 60 min

* Kolendra i Curaçao - na 10 min

 

 

Temperatura zadania drożdży: 30°C (gęstwa)

Początkowe Blg: 11,5 Blg

Końcowa objętość brzeczki: 21 l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 India Pale Ale zabutelkowana (zeszło do 2,5 BLG).

Do refermentacji poszło 140g cukru rozpuszczonego w ok 0,5l wody.

Wyszło 42 butelki.

 

Zdążyłem zabutelkować przed końcem świata :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Oktoberfest Bier (Marcowe) 14º BLG

 

 

Data:

-----

26.12.2012

 

 

Surowce:

--------

* Słód wiedeński 2kg

* Słód monachijski 2,5kg

* Słód karmelowy jasny 0,2kg

* Chmiel Perle granulat 35 g

* Chmiel Hersbrucker granulat 15 g

* Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 (starter 1,2L z uwodnionej wcześniej saszetki)

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 63°C 30 min

* 73°C 45 min

* 78°C 5 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 70 minut

* Chmiel Perle 35g - na 60 min

* Chmiel Hersbrucker - na 15 min

 

Wyszło 24 litry 14BLG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Pils 12º BLG

 

 

Data:

-----

07.01.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 3,5kg

* Słód Monachijski 0,5kg

* Chmiel Marynka 40g

* Chmiel Lubelski 30g

* Drożdże Fermentis Saflager W-34/70

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 46°C - wsypanie słodów

* 52°C 10 min

* 63°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 5 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Marynka 20g - od początku warzenia

* Chmiel Marynka 20g - na 30 min

* Chmiel Lubelski 30g- na 20 min

 

Wyszło 23l , gęstość 12 BLG.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×