wrwawa 1 Posted October 16, 2012 Witam, mieszkam w bloku i nie mam piwnicy dostępnej tylko dla siebie. Zastanawia mnie czy można trzymać butelki z piwem na balkonie przez 24 h bez wpływu na smak (obecnie temperatury między 5 a 15 stopni) czy też lepiej w mieszkaniu w temp. ok 20- 22 stopnie. Nie ukrywam, że w mieszkaniu nie mam już miejsca ;-) a balkon jeszcze pusty. Poradźcie co robić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 16, 2012 Można, a nawet trzeba. Jedynie zadbaj o zaciemnienie, żeby nie było dostępu światła. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wrwawa 1 Posted October 16, 2012 Można, a nawet trzeba. Jedynie zadbaj o zaciemnienie, żeby nie było dostępu światła. Dzięki za szybką odpowiedz. Zastanawiam się tylko do jakiej temperatury można tak trzymać i czy duże wahania nie maja wpływu na gorszą jakość w stosunku do takiego trzymanego w stałej 20-22 stopnie. Szkoda byłoby stracić tyle dobra uwarzonego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 16, 2012 Zrób pudło styropianowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted October 16, 2012 Napiszę tak, mieszkam w bloku, w zeszłym roku urbocka po zabutelkowaniu trzymałem na balkonie dopóki temperatura w nocy nie spadła poniżej -5. Trwało to chyba ze 2 m-ce. Potem zniosłem do piwnicy. W czerwcu piwo zdobyło GCH. Wniosek z tego taki... nie krępuj się do dzieła!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted October 17, 2012 No i mamy nowe pojęcie w dziedzinie piwowarstwa domowego - "balkonowanie piwa" Quote Share this post Link to post Share on other sites
AG1929 5 1 Items Posted October 18, 2012 Trzymam piwo w mieszkaniu,bo nie mam innego wyjścia...temperatura 20-21,5...czy jest to dopuszczalne,czy szukać ratunku u znajomych w piwnicy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted October 18, 2012 Ja trzymam i całkiem sobie chwalę swoje produkty. Quote Share this post Link to post Share on other sites