Skocz do zawartości
Rageofhonor

Czy to piwo nie będzie przechmielone.

Rekomendowane odpowiedzi

ok 5,400 Pale Ale

ok 1,100 Caramunich 2

 

Chmielenie: 1 Godzina

42 g Cascade na początku gotowania

28 g Cascade 30 minut przed końcem gotowania

28 g Cascade 15 minut przed końcem gotowania

28 g Citra ostatnie 5 minut gotowania

 

Znalazłem taki przepis i facet twierdzi że to super piwo. Moim zdaniem za dużo chmielu. 98 g chmielu Cascade i 28 g Citry na 20 litrów? Nawet Brewtarget pisze super goryczka. Piwo ma być w stylu American IPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

42g da goryczkę. Reszta już takiej goryczki nie będzie dawać.

 

Nie ma czegoś takiego jak przechmielone piwo!!!

jest i nawet jest sprzedawane jako nowa jakość, zielona etykieta , kosmiczna cena i masa snobizmu która jest potrzebna by kupić to cóś drugi raz

Edytowane przez pepe11

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzyłem piwo, do którego dałem 170g chmielu, w tym ok 100 na goryczkę. Dosyć ekstremalne przeżycie. Nie mam ochoty na powtórkę.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chodzi ci o ktores z polskich piw?

tak o polskie piwo ale nie dla mnie , taka chmielowa masakra bez innych kożyści smakowych ( jak dla mnie )

Edytowane przez pepe11

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brewtarget pisze 59,4 IBU. Normalnie maksimum to zawsze było 60 g chmielu a tu jest aż tyle. Będzie to pijalne i czy ryzykować robić ten przepis? Przypuszczam że chmiel citra może złagodzić goryczkę aromatami cytrusowymi. Jednak to tylko moje przypuszczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brewtarget pisze 59,4 IBU. Normalnie maksimum to zawsze było 60 g chmielu a tu jest aż tyle. Będzie to pijalne i czy ryzykować robić ten przepis? Przypuszczam że chmiel citra może złagodzić goryczkę aromatami cytrusowymi. Jednak to tylko moje przypuszczenie.

To nie jest jakieś ekstremalne nachmielenie.

Jeśli nie piłeś piwa w stylu AIPA to kup w sklepie i spróbuj czy ci to odpowiada, po co masz sie męczyć. Krakus jesteś to u siebie znajdziesz sporo polskich piw w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Atak Chmielu mi nie smakował najlepiej podobnie jak praktycznie wszystkie piwa sklepowe. Jednak lubię czasem piwa z mocniejszą goryczką.

Są piwa sklepowe i piwa sklepowe ;)

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To że piwo jest sklepowe nie oznaczać musi że jest niedobre. Potrafisz odpowiedzieć sobie co ci tam nie pasowało? Bo piwo które chcesz uwarzyć będzie w tym stylu i będzie zbliżone w smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To że piwo jest sklepowe nie oznaczać musi że jest niedobre. Potrafisz odpowiedzieć sobie co ci tam nie pasowało? Bo piwo które chcesz uwarzyć będzie w tym stylu i będzie zbliżone w smaku.

własnie tak , piwo jak każda inna rzecz , samochód , zupa , kobieta ( mężczyzna ) jednemu pasuje to innemu co innego , co do chmielenia to są piwosze dla których pils bohemski jest przeładowany chmielem , jedna rada to nie częstuj tym piwem jako pierwszym swoim wyrobem bo niektórzy będą się ,, migać '' od kolejnych degustacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety już nie pamiętam co mi w tym piwie nie smakowało. Pisząc ten komentarz miałem na myśli w porównaniu do piwa domowego.

Do mojego Bohemiana wchodzi: 30g Marynki, 15 g lubelskiego i 30 g Saaz'u czyli 75 g chmielu a nie 126 g jak w przypadku tego piwa które chcę robić. Z tego co pamiętam to jedynym piwem które mi i znajomemu nie smakowało to był Stout owsiany. Resztę chwalił. Niestety palony jęczmień i słód carafa nie za dobrze wpłynął u mnie na smak. Ogólnie palony jęczmień przeszkadzał mi trochę w piwach które robiłem. Jednak po długim leżakowaniu ten posmak stawał się słabszy.

Edytowane przez Rageofhonor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety już nie pamiętam co mi w tym piwie nie smakowało. Pisząc ten komentarz miałem na myśli w porównaniu do piwa domowego.

Moja rada jest taka idź ty jednak do sklepu/knajpy kup np. AIPA z Ale Browaru "Rowing Jack" Kup z Pinty "Atak chmielu" bądź "Imperium atakuje"

i sprawdź czy to jest to co lubisz. Część moich znajomych piwowarów ignoruje ten styl twierdząc że głównie przeszkadza im trawiasty smak tego piwa i zalegająca goryczka. Osobiście się temu dziwię ;) ale rozumiem, przecież nie każdemu takie piwo musi smakować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na sąsiednim forum masz opisanych kilka sklepów wybierz, któryś i się przejdź. Nie jestem z Krakowa ale wiem że u Mari jest duży wybór bo byłem, ale głównie czeskie, za to w Strefie Piwa na Krowoderskiej mają trochę więcej :Phttp://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=302

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tylko gdzie to dostać w Krakowie w okolicach "Krowodrzy" (Opolska, Wybickiego, Łokietka, itd.) ?

 

Teatralne 28 jest Rowing Jack. "Ataku chmielu" i "Imperium atakuje" w tym roku już nie będzie. Problemy z zakupem chmielu :)

 

Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×