Jump to content
frc

Wysładzanie a blg

Recommended Posts

Z przepisu i surowców z CP robiłem dziś Irish Red Ale.

 

-Do 13l wsypałem 4,2kg słodów.

-Zacieranie 65-68 stopni 60 min.

-Podgrzanie do 78 stopni

-Wysładzanie 2 x 5l w temp. 78 stopni. i tu pojawia się problem. Zamiarem moim było wysładzać do momentu ok 2-3blg. Przy 8l bylo 1blg, ale dociągnęłam do końca i w sumie wyszło 23l i 10blg. Nastepnie zabrałem się za chmielenie.

-Po chmieleniu (odparowało 3l) jak brzęczka miała 80 stopni zmierzyłem poziom cukru i wyszło 10 blg ?? Jak ostygła do 23 stopni to miała już 14,5 blg.

 

1. Jak wysładzacie uwzględniacie jakoś temp. podczas pomiaru blg?

2. Chciałem celować w 12blg, nie wiem jak sobie poradzić w skokach blg przy takich temperaturach. Gdybym wiedział, że wyjdzie 14,5 to mogłem wysładzać dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AD1. Pobieram do menzurki i schładzam przed pomiarem

AD2. Ja robię wysładzanie 3x5l, tyle że przed ostatnnią dawką 5l sprawdzam blg jak w pkt1, z tego co pamiętam to przy takiej pojemności warki można wysładzać do około 2blg mniej niż zamierzone docelowe blg brzeczki nachmielonej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc.

 

Ps: Przenosząc Lidlowski garnek odkształcił mi się lekko. Nie muszę się bać, że np: urwą się rączki przy gorącej 223l brzęczce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz skorzystać z kalkulatora w BeerSmith 2 - podajesz temperaturę pomiaru i gęstość, a on Ci podaje w przybliżeniu jaka jest "prawidłowa" gęstość brzeczki. Jest to dużym zaokrągleniem, średnio oszukuje mnie o +1blg, ale daje to pogląd czy dalej wysładzać czy nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zrobie.

 

 

Zauważyłem dziwne uboty pływające w 2 butelkach podcza refermentacji. Zaciągnąłem cos z dna?

Wypiłem jedno w którym było najwięcej. Smak i zapach w normie.

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

post-5208-1350317106,2844_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...