frc 8 Posted October 15, 2012 Z przepisu i surowców z CP robiłem dziś Irish Red Ale. -Do 13l wsypałem 4,2kg słodów. -Zacieranie 65-68 stopni 60 min. -Podgrzanie do 78 stopni -Wysładzanie 2 x 5l w temp. 78 stopni. i tu pojawia się problem. Zamiarem moim było wysładzać do momentu ok 2-3blg. Przy 8l bylo 1blg, ale dociągnęłam do końca i w sumie wyszło 23l i 10blg. Nastepnie zabrałem się za chmielenie. -Po chmieleniu (odparowało 3l) jak brzęczka miała 80 stopni zmierzyłem poziom cukru i wyszło 10 blg ?? Jak ostygła do 23 stopni to miała już 14,5 blg. 1. Jak wysładzacie uwzględniacie jakoś temp. podczas pomiaru blg? 2. Chciałem celować w 12blg, nie wiem jak sobie poradzić w skokach blg przy takich temperaturach. Gdybym wiedział, że wyjdzie 14,5 to mogłem wysładzać dalej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted October 15, 2012 AD1. Pobieram do menzurki i schładzam przed pomiarem AD2. Ja robię wysładzanie 3x5l, tyle że przed ostatnnią dawką 5l sprawdzam blg jak w pkt1, z tego co pamiętam to przy takiej pojemności warki można wysładzać do około 2blg mniej niż zamierzone docelowe blg brzeczki nachmielonej. 1 frc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 15, 2012 Ad 1 Tak BLG powinno byc mierzone w temperaturze 200 C chyba że masz specjalne urządzenie które od razu robi poprawkę na temperaturę 1 frc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 15, 2012 No to już jasne. Schładzasz menzurkę pod zimnym strumieniem wody? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 15, 2012 No to już jasne. Schładzasz menzurkę pod zimnym strumieniem wody? Tak, ale robis zto w ten sposób aby nie dolac wody do środka Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 15, 2012 Dzięki za pomoc. Ps: Przenosząc Lidlowski garnek odkształcił mi się lekko. Nie muszę się bać, że np: urwą się rączki przy gorącej 223l brzęczce? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 15, 2012 możesz skorzystać z kalkulatora w BeerSmith 2 - podajesz temperaturę pomiaru i gęstość, a on Ci podaje w przybliżeniu jaka jest "prawidłowa" gęstość brzeczki. Jest to dużym zaokrągleniem, średnio oszukuje mnie o +1blg, ale daje to pogląd czy dalej wysładzać czy nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 15, 2012 Tak zrobie. Zauważyłem dziwne uboty pływające w 2 butelkach podcza refermentacji. Zaciągnąłem cos z dna? Wypiłem jedno w którym było najwięcej. Smak i zapach w normie. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
antonio 3 1 Items Posted October 15, 2012 to sa chyba martwe drozdze. widocznie zabrales je z dna 1 frc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted October 15, 2012 Chmieliny. 1 frc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 15, 2012 Ulżyło mi. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted October 15, 2012 A jak trochę nie w temacie napiszę. Wiem że brzęczka brzmi dość melodyjnie, ale bardziej fachowe określenie to brzeczka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 15, 2012 Zapamiętam. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites