real_romek 0 Posted October 14, 2012 Hej, Prośba o pomoc - co to za bąble? Piwo jest po cichej - zdjęcie z wczoraj, teraz już zabutelkowane. Czy mogą być to drożdże, które się namnożyły jeszcze - może za wcześnie zlałem na cichą? Z bliska kolor tego osadu biały, jaśniejszy niż zadanych drożdży. Aromat piwa ok, w smaku lekka kwasowość, ale tak delikatna, że nie wiem czy jest jakąś wadą, czy po prostu sobie wmawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 14, 2012 Cześć. Zakażenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted October 14, 2012 Hej, Prośba o pomoc - co to za bąble? Piwo jest po cichej - zdjęcie z wczoraj, teraz już zabutelkowane. Czy mogą być to drożdże, które się namnożyły jeszcze - może za wcześnie zlałem na cichą? Z bliska kolor tego osadu biały, jaśniejszy niż zadanych drożdży. Aromat piwa ok, w smaku lekka kwasowość, ale tak delikatna, że nie wiem czy jest jakąś wadą, czy po prostu sobie wmawiam Bardzo wyraźna infekcja. Bardzo mocno rozwinięta. Raczej z tego nic nie bedzie. Teraz musisz bardzo dobrze wyczyścić sprzęt (lepiej nawet wymień fermentory i rurki). Quote Share this post Link to post Share on other sites
rtyqwe 6 1 Items Posted October 14, 2012 Tu masz więcej na ten temat: www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Nawet zdjęcie podobne... Quote Share this post Link to post Share on other sites
gąsior 4 1 Items Posted October 14, 2012 Czy masz jakieś podejrzenia co do tego, przy jakiej okazji wdało się to brzydactwo ? Podobne rozważania masz w razie czego tutaj: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page__st__20?do=findComment&comment=167543 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted October 14, 2012 ostatni miałem podobną gangrenę ,piwo od ponad miesiąca w butelkach i smaczy normalnie może 150g chmielu zabija wszystkie zapach i kwas Quote Share this post Link to post Share on other sites