Jump to content
chomiczon

Dezynfekcja sprzętu kretem

Recommended Posts

Przymierzam się do dezynfekcji fermentorów, kranika i wężyków. Czy to wszystko nadaje się do dezyfekcji kretem?

Jeżeli tak to ile kreta wsypać na typowy fermentor z BA i jak długo moczyć? Poźniej oczywiście dokłądne płukanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zamówiłem Bielinkę i jest lepsza od kreta ale kto jak lubi. Z bielinką postępuje tak że wlewam ją 100ml na 5 l do fermentatora do pełna, wrzucam rurki, wężyki, ew. kraniki z innych fermentatorów moczę przez noc i wlewam do kolejnego fermentatora. I tak aż wszystko będzie czyste. Potem biorę ten roztwór i dokładnie przemywam nim łazienkę i kuchnie, brud z fug zchodzi jak ta lala :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kret jest do bani, zawartość NaOH to jakieś 30%. Poszperaj na półkach. Trafiają się lepsze odpowiedniki, nawet do 98% NaOH, a kosztują niemal podobnie.

A czy nadaje się do zezynfekcji?? Do czyszczenia zapleśniałych butelek z pleśni owszem. Ale ja po wszystkim biorę ClO2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NaOH jak najbardziej nadaje się do czyszczenia wszelakiego sprzętu, używa się go rutynowo w przemyśle spożywczym (mleczarnie, browary itp). Najważniejsze jest to, że przeprowadza reakcję zmydlania tłuszczy (osady z bakterii, drożdży) oraz denaturuje białka. Minimalne stężenie to 2% (2g w 100ml wody). Kret ma tylko 30% NaOH więc trzeba go sypnąć prawie 7g na 100ml - lepiej kupić coś o większym stężeniu. W tesco jest tani substytut, który ma ponad 50%, ale są i takie o 90% stężeniu NaOH.

Ja czyszczę sprzęt 2% roztworem NaOH z dodatkiem wybielacza (20ml/l). Pamiętaj, że musisz wszystko dokładnie wypłukać czystą wodą i ewentualnie ponownie zdezynfekować (Piro, ClO2, Oxi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

w sklepie społem, widziałem także w Intermarche, ale już nieco droższe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wszystko czyszczę realowym odpowiednikiem domestosa czyli 1 lit za 3 zł a więcej składników czyszczących ---> potem piro i płukanka wodą.

 

Kreta po tym jak sobie moja żonka łapki polała nie używam (był w butelce po piwie do odmoczenia). Teraz do tego celu domestos a jak nie pomaga i pleśń nie odchodzi to śmietnik !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://allegro.pl/wo...2682856339.html

 

2 łyżki na litr wody, po wszystkim dobrze jest przemyć roztworem kwasku cytrynowego.

 

Mają też glukozę i nadwęglan sodu (OXI).

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

A piro + myjka nie wystarczy na pleśń?

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

 

 

piro nie myje lecz dezynfekuje. jak jest czysto dopiero piro :)

 

oczywiście to jest mój sposób i jestem do niego przekonany. Generalnie aby coś odkazić to coś musi być czyste :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

podepnę się z ciut innym pytaniem,ostatnio płukałem wszystko w ACE nalałem do fermentatora i wszystkie graty tam wrzuciłem ,wężyk zrobił mi się taki mleczny,matowo biały,był przezroczysty i na nim taka dziwna szorstka warstwa ,czy to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężiki igielitowe kosztują grosze i moim zdaniem łatwo coś się tam może zalęgnąć.

Dlatego proponuję Koledzę wymianę na nowe.

 

http://allegro.pl/wo...2682856339.html

 

2 łyżki na litr wody, po wszystkim dobrze jest przemyć roztworem kwasku cytrynowego.

 

Mają też glukozę i nadwęglan sodu (OXI).

i piro też jest w ofercie. Można jeszcze sodę taniej wyrwać.

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

podepnę się z ciut innym pytaniem,ostatnio płukałem wszystko w ACE nalałem do fermentatora i wszystkie graty tam wrzuciłem ,wężyk zrobił mi się taki mleczny,matowo biały,był przezroczysty i na nim taka dziwna szorstka warstwa ,czy to normalne?

Normalne, za długo sprzęty leżały w tym roztworze i wytrącił się osad. Przemyj to teraz wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężiki igielitowe kosztują grosze i moim zdaniem łatwo coś się tam może zalęgnąć.

on był właśnie nowy i nie igielitowy tylko PCV (chyba że to samo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorący (temp. 60 st.) 4% roztwór NaOH ma bardzo dobre właściwości myjące. Rozpuszcza wszystkie zabrudzenia organiczne. Po takim myci trzeba bardzo dobrze płukać woda i najlepiej zobojętnić jakimś kwasem. Ale to jest tylko do mycia, do dezynfekcji trzeba stosować coś innego.

Kret to był jeszcze niedawno NaOH, teraz nie mam pojęcia ile jest kreta w krecie. Na pewno mozna znaleźć czysty NaOH taniej niż kret w sklepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kret jest teraz samowystarczalny,dla zamydlenia oczu i uszu jego skutecznością dodają aluminium ,w czystym pojemniku z wodą sam siebie zjada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od początku produkcji kreta było to połączenie tych dwu składników tzn NaOH i Al. Oczywiście że powinna nastąpić reakcja po między wodorotlenkiem sodu i aluminium tworząc wodór nawet w czystej wodzie. Pomaga to efektywniej zmydlić tłuszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wodorotlenek działa oparami? Zalewacie fermentory do pełna roztworem czy może potrzebna jest mniejsza ilość i można co jakiś czas mieszać fermentorem, żeby roztwór co raz znajdował się na ściankach fermentora? Mogę ten roztwór po myciu przelewać z fermentora do fermentora? Gdzieś czytałem, że najlepiej wodorotlenek działa z gorącą wodą. To prawda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, nie działa oparami. Czyszczona powierzchnia musi mieć kontakt z roztworem.

Ja mam ok. 10 litrów roztworu wodorotlenku który używam do płukania butelek, zmiękczania i rozpuszczania osadów, mycia kegów, podbijaków, węży, fermentatorów i pozostałego sprzętu.

Fermentator nie musi być cały zalany, wystarczy nim powstrząsać by zwilżyć ścianki, jeśli masz fermentator z kranikiem to go odkręć, rozbierz i też wymocz w wodorotlenku.

Mogę ten roztwór po myciu przelewać z fermentora do fermentora?

Tak, ale możesz go też przechowywać w butelkach 5l po wodzie czy innych kanisterkach.

Gdzieś czytałem, że najlepiej wodorotlenek działa z gorącą wodą

Tak, najlepiej działa na gorąco, przede wszystkim działa wtedy szybciej. Ale zimnym roztworem można też bardzo dobrze umyć/zdezynfekować sprzęt.

No i plus jest taki, że taki roztwór można wykorzystywać kilkadziesiąt razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NaOH nadaje się raczej do czyszczenia:

 

NaOH jak najbardziej nadaje się do czyszczenia wszelakiego sprzętu, używa się go rutynowo w przemyśle spożywczym (mleczarnie, browary itp). Najważniejsze jest to, że przeprowadza reakcję zmydlania tłuszczy (osady z bakterii, drożdży) oraz denaturuje białka. Minimalne stężenie to 2% (2g w 100ml wody). Kret ma tylko 30% NaOH więc trzeba go sypnąć prawie 7g na 100ml - lepiej kupić coś o większym stężeniu. W tesco jest tani substytut, który ma ponad 50%, ale są i takie o 90% stężeniu NaOH.

Ja czyszczę sprzęt 2% roztworem NaOH z dodatkiem wybielacza (20ml/l). Pamiętaj, że musisz wszystko dokładnie wypłukać czystą wodą i ewentualnie ponownie zdezynfekować (Piro, ClO2, Oxi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...