chomiczon 3 Posted October 14, 2012 Przymierzam się do dezynfekcji fermentorów, kranika i wężyków. Czy to wszystko nadaje się do dezyfekcji kretem? Jeżeli tak to ile kreta wsypać na typowy fermentor z BA i jak długo moczyć? Poźniej oczywiście dokłądne płukanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted October 14, 2012 Ja zamówiłem Bielinkę i jest lepsza od kreta ale kto jak lubi. Z bielinką postępuje tak że wlewam ją 100ml na 5 l do fermentatora do pełna, wrzucam rurki, wężyki, ew. kraniki z innych fermentatorów moczę przez noc i wlewam do kolejnego fermentatora. I tak aż wszystko będzie czyste. Potem biorę ten roztwór i dokładnie przemywam nim łazienkę i kuchnie, brud z fug zchodzi jak ta lala Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted October 14, 2012 Kret jest do bani, zawartość NaOH to jakieś 30%. Poszperaj na półkach. Trafiają się lepsze odpowiedniki, nawet do 98% NaOH, a kosztują niemal podobnie. A czy nadaje się do zezynfekcji?? Do czyszczenia zapleśniałych butelek z pleśni owszem. Ale ja po wszystkim biorę ClO2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 14, 2012 NaOH jak najbardziej nadaje się do czyszczenia wszelakiego sprzętu, używa się go rutynowo w przemyśle spożywczym (mleczarnie, browary itp). Najważniejsze jest to, że przeprowadza reakcję zmydlania tłuszczy (osady z bakterii, drożdży) oraz denaturuje białka. Minimalne stężenie to 2% (2g w 100ml wody). Kret ma tylko 30% NaOH więc trzeba go sypnąć prawie 7g na 100ml - lepiej kupić coś o większym stężeniu. W tesco jest tani substytut, który ma ponad 50%, ale są i takie o 90% stężeniu NaOH. Ja czyszczę sprzęt 2% roztworem NaOH z dodatkiem wybielacza (20ml/l). Pamiętaj, że musisz wszystko dokładnie wypłukać czystą wodą i ewentualnie ponownie zdezynfekować (Piro, ClO2, Oxi) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 14, 2012 Cześć. Polecam. Skład: wodorotlenek sodu cena: 4,99 zł/0,5 kg Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 14, 2012 a gdzie to kupujesz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 14, 2012 Cześć. w sklepie społem, widziałem także w Intermarche, ale już nieco droższe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 14, 2012 ja wszystko czyszczę realowym odpowiednikiem domestosa czyli 1 lit za 3 zł a więcej składników czyszczących ---> potem piro i płukanka wodą. Kreta po tym jak sobie moja żonka łapki polała nie używam (był w butelce po piwie do odmoczenia). Teraz do tego celu domestos a jak nie pomaga i pleśń nie odchodzi to śmietnik !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
frc 8 Posted October 14, 2012 A piro + myjka nie wystarczy na pleśń? Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted October 14, 2012 (edited) http://allegro.pl/wo...2682856339.html 2 łyżki na litr wody, po wszystkim dobrze jest przemyć roztworem kwasku cytrynowego. Mają też glukozę i nadwęglan sodu (OXI). Edited October 14, 2012 by jake Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 14, 2012 A piro + myjka nie wystarczy na pleśń? Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 piro nie myje lecz dezynfekuje. jak jest czysto dopiero piro oczywiście to jest mój sposób i jestem do niego przekonany. Generalnie aby coś odkazić to coś musi być czyste Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted October 14, 2012 podepnę się z ciut innym pytaniem,ostatnio płukałem wszystko w ACE nalałem do fermentatora i wszystkie graty tam wrzuciłem ,wężyk zrobił mi się taki mleczny,matowo biały,był przezroczysty i na nim taka dziwna szorstka warstwa ,czy to normalne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted October 15, 2012 (edited) Wężiki igielitowe kosztują grosze i moim zdaniem łatwo coś się tam może zalęgnąć. Dlatego proponuję Koledzę wymianę na nowe. http://allegro.pl/wo...2682856339.html 2 łyżki na litr wody, po wszystkim dobrze jest przemyć roztworem kwasku cytrynowego. Mają też glukozę i nadwęglan sodu (OXI). i piro też jest w ofercie. Można jeszcze sodę taniej wyrwać. Edited October 15, 2012 by pershi Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 15, 2012 podepnę się z ciut innym pytaniem,ostatnio płukałem wszystko w ACE nalałem do fermentatora i wszystkie graty tam wrzuciłem ,wężyk zrobił mi się taki mleczny,matowo biały,był przezroczysty i na nim taka dziwna szorstka warstwa ,czy to normalne? Normalne, za długo sprzęty leżały w tym roztworze i wytrącił się osad. Przemyj to teraz wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted October 15, 2012 Na początek użyje kreta, zawsze to lepsze niż nic. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 15, 2012 znalazłem NaOH jeszcze taniej http://allegro.pl/wodorotlenek-sodu-1-kg-soda-kaustyczna-granulowana-i2702670513.html jak by ktoś był zainteresowany Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted October 15, 2012 Wężiki igielitowe kosztują grosze i moim zdaniem łatwo coś się tam może zalęgnąć. on był właśnie nowy i nie igielitowy tylko PCV (chyba że to samo) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted October 15, 2012 Gorący (temp. 60 st.) 4% roztwór NaOH ma bardzo dobre właściwości myjące. Rozpuszcza wszystkie zabrudzenia organiczne. Po takim myci trzeba bardzo dobrze płukać woda i najlepiej zobojętnić jakimś kwasem. Ale to jest tylko do mycia, do dezynfekcji trzeba stosować coś innego. Kret to był jeszcze niedawno NaOH, teraz nie mam pojęcia ile jest kreta w krecie. Na pewno mozna znaleźć czysty NaOH taniej niż kret w sklepie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted October 15, 2012 kret jest teraz samowystarczalny,dla zamydlenia oczu i uszu jego skutecznością dodają aluminium ,w czystym pojemniku z wodą sam siebie zjada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slawek5791 2 Posted October 16, 2012 Od początku produkcji kreta było to połączenie tych dwu składników tzn NaOH i Al. Oczywiście że powinna nastąpić reakcja po między wodorotlenkiem sodu i aluminium tworząc wodór nawet w czystej wodzie. Pomaga to efektywniej zmydlić tłuszcze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted November 10, 2012 po wszystkim dobrze jest przemyć roztworem kwasku cytrynowego. Przepraszam, mam pytanie, jakie stężenie ma taki roztwór? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted January 28, 2013 Czy wodorotlenek działa oparami? Zalewacie fermentory do pełna roztworem czy może potrzebna jest mniejsza ilość i można co jakiś czas mieszać fermentorem, żeby roztwór co raz znajdował się na ściankach fermentora? Mogę ten roztwór po myciu przelewać z fermentora do fermentora? Gdzieś czytałem, że najlepiej wodorotlenek działa z gorącą wodą. To prawda? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ray 74 Posted January 28, 2013 Nie, nie działa oparami. Czyszczona powierzchnia musi mieć kontakt z roztworem. Ja mam ok. 10 litrów roztworu wodorotlenku który używam do płukania butelek, zmiękczania i rozpuszczania osadów, mycia kegów, podbijaków, węży, fermentatorów i pozostałego sprzętu. Fermentator nie musi być cały zalany, wystarczy nim powstrząsać by zwilżyć ścianki, jeśli masz fermentator z kranikiem to go odkręć, rozbierz i też wymocz w wodorotlenku. Mogę ten roztwór po myciu przelewać z fermentora do fermentora? Tak, ale możesz go też przechowywać w butelkach 5l po wodzie czy innych kanisterkach. Gdzieś czytałem, że najlepiej wodorotlenek działa z gorącą wodą Tak, najlepiej działa na gorąco, przede wszystkim działa wtedy szybciej. Ale zimnym roztworem można też bardzo dobrze umyć/zdezynfekować sprzęt. No i plus jest taki, że taki roztwór można wykorzystywać kilkadziesiąt razy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted January 28, 2013 Powiedzmy, że zaleje fermentor 10 litrami roztworu i będę co raz potrząsał fermentorem, ile czasu potrzeba żeby roztwór dobrze podziałał na fermentor? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted January 29, 2013 NaOH nadaje się raczej do czyszczenia: NaOH jak najbardziej nadaje się do czyszczenia wszelakiego sprzętu, używa się go rutynowo w przemyśle spożywczym (mleczarnie, browary itp). Najważniejsze jest to, że przeprowadza reakcję zmydlania tłuszczy (osady z bakterii, drożdży) oraz denaturuje białka. Minimalne stężenie to 2% (2g w 100ml wody). Kret ma tylko 30% NaOH więc trzeba go sypnąć prawie 7g na 100ml - lepiej kupić coś o większym stężeniu. W tesco jest tani substytut, który ma ponad 50%, ale są i takie o 90% stężeniu NaOH. Ja czyszczę sprzęt 2% roztworem NaOH z dodatkiem wybielacza (20ml/l). Pamiętaj, że musisz wszystko dokładnie wypłukać czystą wodą i ewentualnie ponownie zdezynfekować (Piro, ClO2, Oxi) Quote Share this post Link to post Share on other sites