Jump to content
Krzyko

Słomiany wdowiec

Recommended Posts

Potrzeba matką wynalazków. Oto jeden z nich:

Słomiany wdowiec

Składniki:

  • otręby owsiane
  • kiełbasa
  • boczek
  • cebula
  • natka pietruszki lub kopru
  • olej
  • śmietana 18%
  • czosnek
  • sól, chili, przyprawa

 

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować osoloną wodę i na wrzątek wsypać otręby. Wyłączyć palnik, poczekać aż otręby wchłoną wodę od czasu do czasu mieszając. Doprawić odrobiną chili i jakąś aromatyczną przyprawą – wg gustu.
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę: kiełbasę, boczek i cebulę. Ładnie zrumienić.
  3. Wymieszać otręby z zawartością patelni.
  4. Zrobić sosik. Do łyżki śmietany przecisnąć przez praskę mały ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać.
  5. Natkę pietruszki lub kopru posiekać.
  6. Sos i natkę dodać do garnka i dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę, by wszystko przeszło smakiem.
  7. Jeść prosto z garnka, najlepiej drewnianą łyżką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...