Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[piwolog] Red APIA, czyli (r)ewolucja wg zielonogórskiego Hausta

Recommended Posts

dsc_9675.jpg?w=640&h=959

Browar Haust z Zielonej Góry to jeden z wyróżniających się tzw. browarów restauracyjnych. Zawsze, gdy tylko mam okazję z wielką przyjemnością sięgam po haustowego pilsnera. To chyba najbardziej goryczkowy i wyrazisty pilsner spośród wszystkich serwowanych przez krajowe mini-browary. To także najlepsze piwo w swojej kategorii wg sędziów tegorocznego Konkursu Piw Rzemieślniczych w Żywcu. No dobra, dość tego słodzenia.

Dzisiaj do szklanki trafia piwo, które chyba jako pierwsze z Hausta wypłynęło na szersze wody i jest serwowane także poza Zieloną Górą. Nie zdążyłem go spróbować w poznańskiej Setce, ale udało mi się zdobyć butelkę prywatnym importem. Mowa o Red AIPA, czyli szczodrze chmielonym piwie w stylu American IPA. Nieco intrygująca jest sama nazwa piwa. Czerwona AIPA? A cóż to takiego? W sumie nic szczególnego, bo przecież AIPA wcale nie musi być jasna. Górna granica koloru dla tego stylu to 15 w skali SRM, czyli po polsku głęboki bursztyn. Nie kolor jest jednak w piwie najważniejszy, czas się zabrać za degustację.

Red AIPAAmerican IPA

Ekstrakt 16Blg, alkohol nieznany

Wygląd: kolor mocnej herbaty, rzeczywiście wpadający w czerwień, lekko opalizujące. Piana nikła, w zasadzie występuje tylko w postaci obrączki wokół szklanki.
Aromat: bardzo bogaty – słodkich tropikalnych owoców, karmelu, rodzynek, truskawek, nieco landrynkowy i kwiatowy.
Wysycenie: niskie, mogło by być nieco wyższe.
Smak: karmel, nieco owoców i silna, krótka goryczka, której pozostałość ciągnie się gdzieś tam na tyłach języka.
Odczucie w ustach: średnia do średnio-wysokiej treściwość równoważona wyrazistą goryczką. Sumarycznie bardzo harmonijne i przyjemne.
Wrażenie ogólne: Moim zdaniem jest to najlepsza AIPA, jaką uwarzono komercyjnie w Polsce. Nie jest sztuką zrobić piwo przechmielone, sztuką jest uwarzyć piwo harmonijne, idealnie zbalansowane. I to się w Hauście udało. Red AIPA jest mocno chmielona, ale dzięki odpowiedniej bazie, nie przytłacza pustą goryczką. Wszystko tutaj gra. Jest piękny aromat, jest odpowiednia pełnia, jest także bardzo udana, silna goryczka. Gratulacje panowie!
Ocena: 7.5/10


1287 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...