Jump to content

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie o to jakie drożdże użyć do American Wheat. Znalazłem 2 typy drożdży:

 

1. Wyeast 3942 Belgian Wheat

2. Wyeast 1010 American Wheat

 

Do pierwszych znalazłem kilka informacji o ich działaniu. Niestety z tego co wyczytałem to piwo wychodzi bardzo klarowne, a zależy mi na lekkiej/średniej mgiełce.

Do drugich znalazłem jedynie czystą charakterystykę, ale już żadnych opinii.

 

Miał ktoś do czynienia z tymi szczepami przy piwach pszenicznych? Albo może polecić jakieś inne drożdże do pszenicy? Najważniejsze dla mnie by nie miały one posmaków goździkowych (banany mogą być).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgian Wheat to szczep De Dolle, do piw typowo belgijskich wszelkiego rodzaju.

 

Jeżeli chcesz zrobić pszenicę w stylu amerykańskim, muszą to być drożdże bardzo neutralne, polecam: American Wheat, Kolsch, American Ale, w tej kolejności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...