Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie o to jakie drożdże użyć do American Wheat. Znalazłem 2 typy drożdży:

 

1. Wyeast 3942 Belgian Wheat

2. Wyeast 1010 American Wheat

 

Do pierwszych znalazłem kilka informacji o ich działaniu. Niestety z tego co wyczytałem to piwo wychodzi bardzo klarowne, a zależy mi na lekkiej/średniej mgiełce.

Do drugich znalazłem jedynie czystą charakterystykę, ale już żadnych opinii.

 

Miał ktoś do czynienia z tymi szczepami przy piwach pszenicznych? Albo może polecić jakieś inne drożdże do pszenicy? Najważniejsze dla mnie by nie miały one posmaków goździkowych (banany mogą być).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian Wheat to szczep De Dolle, do piw typowo belgijskich wszelkiego rodzaju.

 

Jeżeli chcesz zrobić pszenicę w stylu amerykańskim, muszą to być drożdże bardzo neutralne, polecam: American Wheat, Kolsch, American Ale, w tej kolejności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×