bajo33 6 1 Browary Zgłoś Napisano 11 Październik 2012 (edytowane) Mogę dodać drożdże safbrew t-58 do brzeczki o temperaturze 28C? Edit: I czy potrzebna jest rehydracja, czy wystarczy wysypać je na powierzchni brzeczki i po 30 minutach zamieszać? Edytowane 11 Październik 2012 przez bajo33 Pytanie bardziej pasuje do piaskownicy, niż charakterystyki drożdży. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 11 Październik 2012 Uwodnienie wskazane, podobno więcej drożdży przeżywa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajo33 6 1 Browary Zgłoś Napisano 11 Październik 2012 Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacer 299 1 Browary Zgłoś Napisano 11 Październik 2012 Koniecznie uwodnić, drożdże się nie stresują, lepiej jak napełnią błone komórkową wodą niż brzeczką. Jak dostają brzeczkę to nie wiedzą co robic jeść czy napełniać się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajo33 6 1 Browary Zgłoś Napisano 11 Październik 2012 Ok dzięki tak zrobię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 11 Październik 2012 Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności. Moje sa 2-3 lata po terminie i startują Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carlito 2 Zgłoś Napisano 12 Październik 2012 (edytowane) Ja tam sypie bezpośrednio do fermentatora od kilku warek, jak tylko temperatura jest poniżej 30 stopni, nigdy nie miałem problemów ze startem czy kwasami, dodam, że zwykle wsypuję 1/2 paczki na 20 do 25L. fermentacja zaczyna się zwykle po 6 godz. do 12h max. Ale jeżeli masz chęci to zawsze możesz uwodnic. I jak masz brzeczkę napowietrzoną to po wsypaniu nie musisz mieszac. Edytowane 12 Październik 2012 przez dovierny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pershi 14 1 Browary Zgłoś Napisano 12 Październik 2012 Uwodnionymi drożdżami zaszczepiam brzeczkę o temp ok 28 stopni C i fermentor zanoszę do piwnicy gdzie przeprowadzam fermentację. Nie wiem czy to powoduje nieporządane właściwości piwa, ale jak dla mnie nie ma w piwie żadnych "kwiatków". Raz tylko miałem coś takiego w piwie,jednak ze wzgledu na fermentację w wysokiej temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukas. 2 Zgłoś Napisano 12 Październik 2012 Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności. Moje sa 2-3 lata po terminie i startują Przekroczony termin ważności nie dyskfalifikuje drożdży, ale chyba warto jest mieć dodatkowe, tak na wszelki wypadek. Mi kiedyś nie wystartowały świeże. Dodałem wiec takie, jakie miałem, czyli przeterminowane, i wszystko ruszyło tak jak powinno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach