Skocz do zawartości
bajo33

Czy mogę dodać suche drożdże do ciepłej brzeczki?

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę dodać drożdże safbrew t-58 do brzeczki o temperaturze 28C?

 

Edit: I czy potrzebna jest rehydracja, czy wystarczy wysypać je na powierzchni brzeczki i po 30 minutach zamieszać?

Edytowane przez bajo33
Pytanie bardziej pasuje do piaskownicy, niż charakterystyki drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koniecznie uwodnić, drożdże się nie stresują, lepiej jak napełnią błone komórkową wodą niż brzeczką. Jak dostają brzeczkę to nie wiedzą co robic jeść czy napełniać się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam sypie bezpośrednio do fermentatora od kilku warek, jak tylko temperatura jest poniżej 30 stopni, nigdy nie miałem problemów ze startem czy kwasami, dodam, że zwykle wsypuję 1/2 paczki na 20 do 25L. fermentacja zaczyna się zwykle po 6 godz. do 12h max. Ale jeżeli masz chęci to zawsze możesz uwodnic. I jak masz brzeczkę napowietrzoną to po wsypaniu nie musisz mieszac.

Edytowane przez dovierny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwodnionymi drożdżami zaszczepiam brzeczkę o temp ok 28 stopni C i fermentor zanoszę do piwnicy gdzie przeprowadzam fermentację.

 

Nie wiem czy to powoduje nieporządane właściwości piwa, ale jak dla mnie nie ma w piwie żadnych "kwiatków". Raz tylko miałem coś takiego w piwie,jednak ze wzgledu na fermentację w wysokiej temp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności.

Moje sa 2-3 lata po terminie i startują

 

Przekroczony termin ważności nie dyskfalifikuje drożdży, ale chyba warto jest mieć dodatkowe, tak na wszelki wypadek. Mi kiedyś nie wystartowały świeże. Dodałem wiec takie, jakie miałem, czyli przeterminowane, i wszystko ruszyło tak jak powinno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×