wyvern 34 1 Items Posted October 11, 2012 Witam, obiecałem kumplowi uwarzyć piwo na ślub, z tym, że musi być coś szybkiego bo ślub jest 24.11. Planuję 2 warki, jedna to będzie prawdopodobnie Wit, przy drugiej potrzebuję podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów. Zatem: coś szybkiego, bez pszenicy (kumplowa nie lubi) i żeby nieuświadomieni nie mówili mi, że to jak piwo nie smakuje. Darz bulk! Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted October 11, 2012 Najlepiej nie obiecywać, nie róbmy z siebie koncernów, którzy warzą piwo na czas. szanujmy swoje rzemiosło. Podjedź do Widawy i zakup kumplowi jakieś dobre w kegu. będzie zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted October 11, 2012 Jacer, w ostateczności tak zrobię, do widawy jest 15 km:) Ale kupić a zrobić to różnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted October 11, 2012 masz kawał czasu zrób piwo lekkie 10-11 blg, sam pilzneński, chmielu dla równowagi. Drożdży z gęstwy żeby szybko to przefermentowały. Tylko w butle czy kegi ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 11, 2012 Może polskie ale, czasowo się wyrobisz i bez "udziwnień". Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted October 11, 2012 Belzebub: butle. Olo: Polskie Ale, czyli pilzneński + polski chmiel? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 11, 2012 Mniej więcej: http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted October 11, 2012 do końca miesiąca spokojnie uwiniesz się z fermentacją a przez 3 tygodnie powinno się na\gazowac i wyklarować w butelkach. Proponuję trzymać butelki w dość ciepłym pomieszczeniu przez większość czasu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted October 11, 2012 (edited) Coś takiego zrobię, do tego troszkę caraaroma wrzucę. Pilzneński można zamiennie z pale ale dawać? Mam jeszcze 1 kg to bym zutylizował No i będę to fermentował suchymi, nie mam gęstwy... Edited October 11, 2012 by wyvern Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted October 11, 2012 Bitter na S 04 Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Posted October 11, 2012 A mnie się wydaje, że chyba lepiej kupić piwko. Jeśli je zrobisz to kumpel faktycznie będzie zadowolony, ale goście, którzy zakładam nie są wyedukowani piwowarsko już niekoniecznie. Może się to skończyć tym, że na weselu będzie Ci po prostu przykro, bo wiele butelek zostanie otwartych i porzuconych, ze względu na różnice między nimi a koncerniakami. I to w najlepszym wypadku, bo jest statystyczna szansa, że trafią się tacy ,,smakosze'', którzy będą głośno i niezbyt miło komentować te różnice. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted October 11, 2012 O tutaj musze sie zgodzic..niestety..ludzie sa przyzwyczajeni do tego co jest serwowane na polkach sklepowych. Co prawda uwarzylem tylko 11 warek piwa ale zdecydowanie najbardziej chwalone jak do tej pory sa piwa z jak najbardziej przypominajace koncernowe ("smakuje podobnie do..") a co gorsza..najwiecej pochwal zbieraja piwka z..brewkitow moze to jest jakis pomysl? u mnie chwala Australian Pale Ale Coopersa i Lagera (gornej fermentacji) ktorego robilem jako pierwszego..wszystkie inne sa za gorzkie..za cierpkie a witbier ostatni jest "sfermentowany" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted October 11, 2012 Zrób coś w stylu brown ale. Będzie "inne" ale takich piw nie ma w sklepach więc nie będą mieli do czego porównać, żeby się czepnąć. Kiedyś dałem kuzynowi na wesele po skrzynce piw: pils i tmave. Ciemne poszło dużo szybciej. Chyba właśnie ludzie brali z ciekawości bo "inne". Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 11, 2012 Ciemne poszło dużo szybciej. Chyba właśnie ludzie brali z ciekawości bo "inne". A to już inny stereotyp - ciemne znaczy mocne. A na weselu wiadomo . Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted October 11, 2012 Pale ale na S04 Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted October 11, 2012 Ciemne poszło dużo szybciej. Chyba właśnie ludzie brali z ciekawości bo "inne". A to już inny stereotyp - ciemne znaczy mocne. A na weselu wiadomo . Z tym to różnie, ciemne może znaczyć bezalkoholowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 11, 2012 Z tym to różnie, ciemne może znaczyć bezalkoholowe A to przepraszam. Na usprawiedliwienie powiem że w takich kręgach się nie obracam, żyłem w niewiedzy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kazimierz_W 8 1 Items Posted October 11, 2012 Ja bym zaproponował piwo harcerskie 4,5BLG. Zasyp to pół na pół jasny i karmelowy. Zacierane w temp 73* by było jak najmniej cukrów fermentowanych na alkohol. Autorsko chmielę teraz amerykańskimi cytrusowymi i już na etapie burzliwej chmielę na zimno. Cichej się nie przeprowadza. Bardzo fajne piwo, ma około 1%alko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted October 11, 2012 (edited) Chyba zrobię po prostu jasne ale na polskich chmielach, może dam lubelski jeszcze na zimno. Mam jeszcze resztki specjalnych: caraaroma 150g carapils 200g biscuit 400g palony jeczmien 200g crystal 500g Myślałem, żeby dać tą caraaromę do powiedzmy 4 kg pilzneńskiego. Drożdże mam s-04 i danstar nottingham. Co Wy na to? Edited October 11, 2012 by wyvern Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 11, 2012 W sumie to miałbyś tu składniki na browna, może to nie taki zły pomysł, jedno jasne, drugie ciemniejsze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted October 11, 2012 (edited) Ja też bym Ci polecał Polskie Ale na S-04, ale z dodatkiem 10% jasnych słodów karmelowych. Podnoszą treściwość, zaokrąglają smak, kryją wady - 99 % zwykłych piwoszy (przyzwyczajonych do sklepowego pilsa), powie, że właśnie to piwo jest najlepsze, a nie wymyślne browny, portery, wity czy pszenice. Wiem, bo na swoje wesele zabrałem 10 skrzynek, różne warki, wszystko poszło a i tak "ogół" najbardziej chwalił "jasne pełne" w wersji powyższej edit: Jeszcze dodam, że większość ludzi i tak wypije to piwo prosto z butelki Edited October 11, 2012 by Zbyszek T Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 11, 2012 Pożycz Corneliusa i zamiast refermentacji nasyć CO2. Zyskasz minimum tydzień i unikniesz osadu drożdżowego na dnie butelek. Potem do butelek nalewarką od Wiktora. 10-11Blg to IMO za mało radził bym około 13Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danielson83 8 1 Items Posted October 11, 2012 (edited) Jeszcze dodam, że większość ludzi i tak wypije to piwo prosto z butelki Pewnie tak będzie, na Naszym wyszło 80 but. w 2 godz. większość prosto z komina łącznie z pszenicznym.. Ważne że gościom smakowało Młodzi i goście na pewno docenią piwo domowe, a że może ktoś się znajdzie co będzie nie zadowolony..- życie. Jeszcze się takie nie uwarzyło co by wszystkim smakowało ... Zrób jakieś etykiety, że piwo domowe/weselne a sukces gwarantowany! Edited October 11, 2012 by danielson83 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 11, 2012 (edited) Pszeniczny 2,0 kg Pilzneński 0,3 kg Słód bohemian pilsner 3,3 kg Lubelski- max 100g Drożdże S-33 Koniecznie Mech Irlandzki 37°- 30min 50°- 30min 70°- 30min 75°- 30min Nasycenie 2,9v/v Powinno wyjść ponad 30l 10-12Blg mocno gazowanego piwa, które szybko dojrzeje (po miesiącu od dnia warzenia będzie dobre) i będzie podobne do tego, do czego ludzie są przyzwyczajeni. Czyli jest szansa, że nosami kręcić nie będą. Edited October 11, 2012 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted October 11, 2012 Moim zdaniem są dwa piwa dobre młode. Pszenica i Mild Ale. Ale ty masz sporo czasu każde piwo o niskim ekstrakcie da rade. Quote Share this post Link to post Share on other sites