Skocz do zawartości
Raczek

Ocena zasypu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono piwowarów.

 

Po pierwszym sezonie warzenia przyszedł czas zacząć sezon drugi (brakowało warzenia jak cholera) wizyta u shootera tylko podsyciła apetyt.

Przyszedł więc czas na zrobienie własnej autorskiej receptury i na pierwszy rzut poszedł Koelsch, żeby nie przeciągać podam od razu zasyp i plan warzenia do oceny i ewentualnej korekty bardziej doświadczonych kolegów:

 

Wydajność ustawiona na 65%

Szacowane OG 11,5BLG

Szacowene FG 3,04BLG

Goryczka 27,3 IBU

Kolor 7,5EBC

Alk. 4,5%

Zasyp:

 

- pilzeński 3,5kg

- pszeniczny jasny weyermann 0,5kg

- monachijski I weyermann 0,2kg

- wiedeński 0,15kg

- mech irlandzki 5g

 

drożdże US05

 

Zacieranie:

 

45st.C 10minut

63st.C 40minut

72st.C 15minut

78st.C 10minut

 

Wysładzanie wodą o temp 78st do uzyskania objętości 26-27l. (duże odparowanie)

 

Proszę o ewentualne sugestie co do przepisu jest to mój pierwszy przepis zrobiony samodzielnie więc pewnie nie jest idealny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic?

 

Saaz na aromat 16g na 15 minut i marynka na goryczkę 60 minut również 16g z drożdży mam jeszcze S33 na których kiedyś już Kolońskie robiłem. Zamówienie surowców robię dopiero w przyszłym miesiącu więc robię z tego co mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i S-33 do Koelscha będą brdziej odpowiednie, ale paradoksalnie piwo może wyjść lepsze na US-05, tylko mniej w stylu :) To jest moja opinia, po prostu stawiam nieco wyżej US-05 niż S-33 :)

 

Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic?

 

Saaz na aromat 16g na 15 minut i marynka na goryczkę 60 minut również 16g z drożdży mam jeszcze S33 na których kiedyś już Kolońskie robiłem. Zamówienie surowców robię dopiero w przyszłym miesiącu więc robię z tego co mam.

Edytowane przez kolomar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja bym wybrał S-33, piłem dobre Koelsche na tych drożdżach :)

 

Sorki za wprowadzenie w błąd nie mam US05 tylko US 04

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo.

 

Co do drożdży to użyłbym s-33.

 

Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

S-33 to badziewne drożdże, a kolsz to styl z d*py. Ani to lager, ani ale, ni pies ni wydra, coś na kształt świdra.

 

Przefermentuj to US-05 albo Nottinghamami i będziesz miał fajne blond ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo.

 

Co do drożdży to użyłbym s-33.

 

Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) )

 

Znana jest moja niechęć do S-33, dlatego użyj raczej US-04. Koelsch to piwo mocno odfermentowane, a S-33 wielokrotnie mnie zawiodły. Kolega VeryBerry ma rację, za dużo "i" zamiast "lub", Koelsch to generalnie zestawienie słodów jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Ciekawe informacje o tym stylu w Wikipedii.

Edytowane przez Shooter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo.

 

Co do drożdży to użyłbym s-33.

 

Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) )

 

Znana jest moja niechęć do S-33, dlatego użyj raczej US-04. Koelsch to piwo mocno odfermentowane, a S-33 wielokrotnie mnie zawiodły. Kolega VeryBerry ma rację, za dużo "i" zamiast "lub", Koelsch to generalnie zestawienie słodów jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Ciekawe informacje o tym stylu w Wikipedii.

shooterku skoro za dużo i to będzie koelschi zrobię po swojemu na s33 zobaczymy co wyjdzie z tego

 

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, wczoraj warzyłem Belgian Blond Ale z takiego zestawu:

Słód Pilzneński 4kg

Słód Cara Blond 0,3kg

Słód Biscuit 0,2kg

Słod Aroma 0,1kg

Cukier kandyzowany jasny 0,5kg

 

W czasie warzenia nie mierzyłem Blg, dopiero dziś przy zadawaniu drożdży i zdziwiłem się dość mocno, gdy wskazanie areometru wynosiło 15Blg. Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17. Wrzuciłem dane do Brewtageta i wyszło OG 1,059, czyli jakieś 15 Blg. Czy taki efekt finalny to wynik mojej słabej wydajności, czy z tego zestawu nie da się osiągnąć 17 Blg przy "średniej" wydajności? Mógłby ktoś to zweryfikować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy taki efekt finalny to wynik mojej słabej wydajności, czy z tego zestawu nie da się osiągnąć 17 Blg przy "średniej" wydajności? Mógłby ktoś to zweryfikować?

 

Musiałbyś wyciągnąć ok. 85% wydajności, żeby z 5,1 kg uzyskać 17° Blg (na 20 l). Raczej trudno, mi ze słodów śrutowanych w sklepie nigdy nie udało się więcej niż 78%, średnio 75%...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17.

Zerknąłem w moje notatki, gdybym chciał 17 Blg uzyskać z tego zestawu, to słodów musiałbym mieć 0,7 kg więcej.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17.

Zerknąłem w moje notatki, gdybym chciał 17 Blg uzyskać z tego zestawu, to słodów musiałbym mieć 0,7 kg więcej.

Warząc piwa z zestawów surowców w zasadzie zawsze otrzymywałem zakładane Blg na 20l stąd moje zdziwienie. To był pierwszy zestaw z tego sklepu. Być może tam zestawy są układane na tak wysoką wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę temat swoim komentarzem - zrobiłem to samo piwo z tego samego zestawu i wyszło 17 Blg jak nic :) Pomiar wykonany po ostudzeniu brzeczki, przed zadaniem drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę temat swoim komentarzem - zrobiłem to samo piwo z tego samego zestawu i wyszło 17 Blg jak nic :) Pomiar wykonany po ostudzeniu brzeczki, przed zadaniem drożdży.

Z tego co pamiętam to napisałem do chłpoaków ze sklepu, opisałem problem i chyba wprowadzili jakieś modyfikacje, ale pewien nie jestem. Minął rok i to był w zasadzie jedyny taki szok jeśli chodzi o wskazania areometru inne niż założone ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×