Jump to content
Raczek

Ocena zasypu

Recommended Posts

Witam szanowne grono piwowarów.

 

Po pierwszym sezonie warzenia przyszedł czas zacząć sezon drugi (brakowało warzenia jak cholera) wizyta u shootera tylko podsyciła apetyt.

Przyszedł więc czas na zrobienie własnej autorskiej receptury i na pierwszy rzut poszedł Koelsch, żeby nie przeciągać podam od razu zasyp i plan warzenia do oceny i ewentualnej korekty bardziej doświadczonych kolegów:

 

Wydajność ustawiona na 65%

Szacowane OG 11,5BLG

Szacowene FG 3,04BLG

Goryczka 27,3 IBU

Kolor 7,5EBC

Alk. 4,5%

Zasyp:

 

- pilzeński 3,5kg

- pszeniczny jasny weyermann 0,5kg

- monachijski I weyermann 0,2kg

- wiedeński 0,15kg

- mech irlandzki 5g

 

drożdże US05

 

Zacieranie:

 

45st.C 10minut

63st.C 40minut

72st.C 15minut

78st.C 10minut

 

Wysładzanie wodą o temp 78st do uzyskania objętości 26-27l. (duże odparowanie)

 

Proszę o ewentualne sugestie co do przepisu jest to mój pierwszy przepis zrobiony samodzielnie więc pewnie nie jest idealny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic?

 

Saaz na aromat 16g na 15 minut i marynka na goryczkę 60 minut również 16g z drożdży mam jeszcze S33 na których kiedyś już Kolońskie robiłem. Zamówienie surowców robię dopiero w przyszłym miesiącu więc robię z tego co mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i S-33 do Koelscha będą brdziej odpowiednie, ale paradoksalnie piwo może wyjść lepsze na US-05, tylko mniej w stylu :) To jest moja opinia, po prostu stawiam nieco wyżej US-05 niż S-33 :)

 

Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic?

 

Saaz na aromat 16g na 15 minut i marynka na goryczkę 60 minut również 16g z drożdży mam jeszcze S33 na których kiedyś już Kolońskie robiłem. Zamówienie surowców robię dopiero w przyszłym miesiącu więc robię z tego co mam.

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja bym wybrał S-33, piłem dobre Koelsche na tych drożdżach :)

 

Sorki za wprowadzenie w błąd nie mam US05 tylko US 04

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo.

 

Co do drożdży to użyłbym s-33.

 

Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-33 to badziewne drożdże, a kolsz to styl z d*py. Ani to lager, ani ale, ni pies ni wydra, coś na kształt świdra.

 

Przefermentuj to US-05 albo Nottinghamami i będziesz miał fajne blond ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo.

 

Co do drożdży to użyłbym s-33.

 

Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) )

 

Znana jest moja niechęć do S-33, dlatego użyj raczej US-04. Koelsch to piwo mocno odfermentowane, a S-33 wielokrotnie mnie zawiodły. Kolega VeryBerry ma rację, za dużo "i" zamiast "lub", Koelsch to generalnie zestawienie słodów jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Ciekawe informacje o tym stylu w Wikipedii.

Edited by Shooter

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo.

 

Co do drożdży to użyłbym s-33.

 

Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) )

 

Znana jest moja niechęć do S-33, dlatego użyj raczej US-04. Koelsch to piwo mocno odfermentowane, a S-33 wielokrotnie mnie zawiodły. Kolega VeryBerry ma rację, za dużo "i" zamiast "lub", Koelsch to generalnie zestawienie słodów jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Ciekawe informacje o tym stylu w Wikipedii.

shooterku skoro za dużo i to będzie koelschi zrobię po swojemu na s33 zobaczymy co wyjdzie z tego

 

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, wczoraj warzyłem Belgian Blond Ale z takiego zestawu:

Słód Pilzneński 4kg

Słód Cara Blond 0,3kg

Słód Biscuit 0,2kg

Słod Aroma 0,1kg

Cukier kandyzowany jasny 0,5kg

 

W czasie warzenia nie mierzyłem Blg, dopiero dziś przy zadawaniu drożdży i zdziwiłem się dość mocno, gdy wskazanie areometru wynosiło 15Blg. Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17. Wrzuciłem dane do Brewtageta i wyszło OG 1,059, czyli jakieś 15 Blg. Czy taki efekt finalny to wynik mojej słabej wydajności, czy z tego zestawu nie da się osiągnąć 17 Blg przy "średniej" wydajności? Mógłby ktoś to zweryfikować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy taki efekt finalny to wynik mojej słabej wydajności, czy z tego zestawu nie da się osiągnąć 17 Blg przy "średniej" wydajności? Mógłby ktoś to zweryfikować?

 

Musiałbyś wyciągnąć ok. 85% wydajności, żeby z 5,1 kg uzyskać 17° Blg (na 20 l). Raczej trudno, mi ze słodów śrutowanych w sklepie nigdy nie udało się więcej niż 78%, średnio 75%...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17.

Zerknąłem w moje notatki, gdybym chciał 17 Blg uzyskać z tego zestawu, to słodów musiałbym mieć 0,7 kg więcej.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17.

Zerknąłem w moje notatki, gdybym chciał 17 Blg uzyskać z tego zestawu, to słodów musiałbym mieć 0,7 kg więcej.

Warząc piwa z zestawów surowców w zasadzie zawsze otrzymywałem zakładane Blg na 20l stąd moje zdziwienie. To był pierwszy zestaw z tego sklepu. Być może tam zestawy są układane na tak wysoką wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat swoim komentarzem - zrobiłem to samo piwo z tego samego zestawu i wyszło 17 Blg jak nic :) Pomiar wykonany po ostudzeniu brzeczki, przed zadaniem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat swoim komentarzem - zrobiłem to samo piwo z tego samego zestawu i wyszło 17 Blg jak nic :) Pomiar wykonany po ostudzeniu brzeczki, przed zadaniem drożdży.

Z tego co pamiętam to napisałem do chłpoaków ze sklepu, opisałem problem i chyba wprowadzili jakieś modyfikacje, ale pewien nie jestem. Minął rok i to był w zasadzie jedyny taki szok jeśli chodzi o wskazania areometru inne niż założone ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...