Skocz do zawartości

[Blog Kopyra] Borsuk z Chrząstawy


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

czyli pierwszy dymiony porter w Polsce. Trzecie po Sharku i Kruku piwo duetu Kopyra & Widawa, to Borsuk – dymiony porter. W zasadzie jego bytowanie zbliża się ku końcowi, ale nie mogłem nie zaznaczyć na blogu jego istnienia. Ponieważ już … Continue reading

 

Wyświetl pełny artykuł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czy jest możliwe rozpisanie receptury na 20 litrów, czy to tajemnica? :)

 

Dużo zostało już powiedziane i na tej podstawie można ułożyć recepturę na piwo domowe. Baza - słód wędzony Weyermann, do tego Caramunich dla ciała i czekoladowy pszeniczny dla koloru, no i jasny pszeniczny dla piany. Zacieranie infuzyjne 66°C. Chmielone Chinookiem. Drożdże S-04.

 

Jeżeli nie wiesz jak konkretnie się do tego zabrać, to użyj jakiegoś programu piwowarskiego. Jako parametry wpisz 12,5° Blg, 45 IBU, ok. 50 EBC. Powinno wyjść. Zawsze można też coś zmienić. Mam nadzieję, że pomogłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.