Pierre Celis 119 Posted October 10, 2012 czyli pierwszy dymiony porter w Polsce. Trzecie po Sharku i Kruku piwo duetu Kopyra & Widawa, to Borsuk – dymiony porter. W zasadzie jego bytowanie zbliża się ku końcowi, ale nie mogłem nie zaznaczyć na blogu jego istnienia. Ponieważ już … Continue reading → Wyświetl pełny artykuł Quote Share this post Link to post Share on other sites
bajo33 7 1 Items Posted October 29, 2012 Czy jest możliwe rozpisanie receptury na 20 litrów, czy to tajemnica? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 730 1 Items Posted October 29, 2012 Nie wiem, czy Kopyr to doczyta - złap go może bezpośrednio na blogu Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopyr 119 Posted November 2, 2012 Czy jest możliwe rozpisanie receptury na 20 litrów, czy to tajemnica? Dużo zostało już powiedziane i na tej podstawie można ułożyć recepturę na piwo domowe. Baza - słód wędzony Weyermann, do tego Caramunich dla ciała i czekoladowy pszeniczny dla koloru, no i jasny pszeniczny dla piany. Zacieranie infuzyjne 66°C. Chmielone Chinookiem. Drożdże S-04. Jeżeli nie wiesz jak konkretnie się do tego zabrać, to użyj jakiegoś programu piwowarskiego. Jako parametry wpisz 12,5° Blg, 45 IBU, ok. 50 EBC. Powinno wyjść. Zawsze można też coś zmienić. Mam nadzieję, że pomogłem. 1 Jacki reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites