pmlody 0 Posted October 10, 2012 Podzieli się ktoś z lubelaków drożdżami? gęstwa mi nie zastartowała wczoraj i szukam na już drożdży Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted October 10, 2012 Jak długo nie ma oznak fermentacji? Co to za gęstwa była i jak długo stała? Może za szybko panikujesz... Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmlody 0 Posted October 10, 2012 Być może bo to pierwszy raz z gęstwą. Stała 2 tygodnie. Wczoraj wieczorem zadana, nie ma żadnych oznak pracy. Suche zawsze rano już były w pełnej aktywności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted October 10, 2012 Gęstwa troszkę później startuje, jak po 48h nie będzie oznak fermentacji to masz czym się martwić nie teraz. Dlatego też dla gęstwy robi się startery żeby odrazy była w gotowości! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepo 26 1 Items Posted October 10, 2012 mam nothingamy -- do odkupienia albo gęstwa Ringwood Ale - połowę słoiczka mogę odstąpić... 2ga część właśnie na stouta planowana jest Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted October 10, 2012 Będzie dobrze, chyba, że gęstwę przechowywałeś w piekarniku Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmlody 0 Posted October 10, 2012 No kolega Makaron mówi żeby zmierzyć Blg jak wrócę do domu i się nie martwić na zapas... Także pepo w razie co będę się wieczorem odzywać, dzięki za chęci! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmlody 0 Posted October 10, 2012 No i jednak! Spanikowalem... Drozdze ruszyly w sumie po ok. 20h. Takze dziekuje Makaronowi za slowa otuchy i wsparcie moralne oraz wszystkim obecnym w tym watku Quote Share this post Link to post Share on other sites
gregroc 14 1 Items Posted October 10, 2012 Ja się spóźniłem, a chciałem zaproponować gęstwę z nottingham-ów. Pepo, chętnie wezmę ringwoody, w zamian mogę się podzielić pszenicznymi W3068 albo W34/70. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepo 26 1 Items Posted October 10, 2012 wpadnij zatem ......jutro/pojutrze jak ci tam pasi pszeniczniaki akurat u mnie pracują.... bavariany a i dolniaczki w lodówce też siedzą we łikend stout na tapecie więc sie spiesz.... 1 gregroc reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kajtek99 25 1 Items Posted October 10, 2012 to ja się piszę na te bavariany do pszenicy.........wpadnę w sobotę Quote Share this post Link to post Share on other sites
gregroc 14 1 Items Posted October 11, 2012 (edited) .........wpadnę w sobotę A ja w piątek Niestety w sobotę pracuję, więc nie będzie okazji się spotkać - pewnie dopiero na zlocie dwudziestego. Edited October 11, 2012 by gregroc Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmlody 0 Posted October 12, 2012 No mój chmiel pewnie też dopiero na zlocie odbiore brak czasu na cokolwiek mam teraz Quote Share this post Link to post Share on other sites