Jump to content
Sign in to follow this  
Qxa

Świeżo starta skórka z pomarańczy

Recommended Posts

Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo.

Nie wiem, czy zadługo nie tarłeś, w sensie starłeś to białe pod skórką, bo po pierwsze dziwi mnie, że z 3 pomarańczy masz 127 g skorki, po drugie dziwi mnie, że ich nie czujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio miałem ok 150 g skórki (obranej już z "tego białego") po obraniu zdaje się 7 pomarańczy (półtorej kilogramowa paczka). Czy czuć nie wiem, bo na razie fermentuje, ale fakt, że dawałem na zdecydowanie krócej: połowa na 10 min, a połowa na 3 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo.

Nie wiem, czy zadługo nie tarłeś, w sensie starłeś to białe pod skórką, bo po pierwsze dziwi mnie, że z 3 pomarańczy masz 127 g skorki, po drugie dziwi mnie, że ich nie czujesz.

Właśnie sęk w tym, że starałem się zetrzeć tylko wierzchnią warstwę. Chcąc zjeść te pomarańcze musiałem je jeszcze obrać z tej białej warstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja z 4sztuk 1,3kg miałem 120g bez tego białego,nie ocierałem tylko ostrym nożem cieniutko obierałem,a później posiekałem na dość spore kawałki tak 1cm x1cm,czy będzie czuć nie wiem bo w niedziele warzone ale jak się powącha z bukadełka to pachnie ładnie i czuć je,dodane na 5 min z 30 g "kurakao" do witka

to białe chyba goryczkę by dawało?

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ogóle jaka jest różnica w smaku pomiędzy witem zrobionym na skórce pomarańczowej (świeżej/suszonej), a na curacao? Robił ktoś obie, lub wszystkie trzy wersje? Zastanawiam się, czy warto kupować curacao, skoro posiadam sporo suszonej skórki ze zwykłych pomarańczy..

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bo to w końcu skórka gorzkiej pomarańczy. Mi nie dało w żadnym piwie nieprzyjemnej goryczki. Nie wolno przesadzać z ilością. Jak z każdą przyprawą zresztą.

Porównania nie mam ze zwykłą pomarańczą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale w recepturach występuje zdecydowanie częściej niż suszona/świeżą skórka pomarańczy, dlatego pytam.. chodzi tez mi o to, czy curacao wnosi do piwa cos więcej, czego nie daje skorka.. Ewentualnie jaka ilością suszonej skórki zastąpić powiedzmy 10 g curacao?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skórka nie da goryczki, jaką ma curacao. Tzn. jeśli skórka została z albedo to gdzieniegdzie lekko gorzkawe nutki się pojawią, ale nie będzie to aż tak odczuwalne. Skórki ile chcesz, bo i tak większej krzywdy piwu nie zrobi, pod warunkiem, że była to dobra odmiana pomarańczy (Sevilla, Valencia). Skórka, jako taka, wnosi głównie aromat, w smaku nie powinna być wyczuwalna, bo wtedy będzie miała zły wpływ na smak-czyli gdzieś popełniono błąd.

 

Różnica między curacao a pomarańczą jest taka jak między limonką a cytryną, niby coś podobnego, ale jakże diametralnie różne. Ja już kiedyś polecałem, więc ponawiam: http://allegro.pl/ni...2740211246.html Należy dziada stłuc, dać do siateczki i na ostatnie 5 minut warzenia wystarczy.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acha, czyli jednak warto dodawać. Także zamawiam ;-) .. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem z 5 średnich pomarańczy 137 g skórki, bez białego. Do tego użyłem ją raz na Wita, a po tygodniu w lodówce, znów na Blonda i może też jej użyje jeszcze na jakieś trzecie, jak się nie zepsuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...