Skocz do zawartości
Qxa

Świeżo starta skórka z pomarańczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo.

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo.

Nie wiem, czy zadługo nie tarłeś, w sensie starłeś to białe pod skórką, bo po pierwsze dziwi mnie, że z 3 pomarańczy masz 127 g skorki, po drugie dziwi mnie, że ich nie czujesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio miałem ok 150 g skórki (obranej już z "tego białego") po obraniu zdaje się 7 pomarańczy (półtorej kilogramowa paczka). Czy czuć nie wiem, bo na razie fermentuje, ale fakt, że dawałem na zdecydowanie krócej: połowa na 10 min, a połowa na 3 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jak starłem trzy duże pomarańcze to miałem 127 gram. Ale powiem Ci, że dałem je na 25 litrów Saisona i w ogóle ich nie czuć. Dałem otartą skórkę na 20 min. Może za długo.

Nie wiem, czy zadługo nie tarłeś, w sensie starłeś to białe pod skórką, bo po pierwsze dziwi mnie, że z 3 pomarańczy masz 127 g skorki, po drugie dziwi mnie, że ich nie czujesz.

Właśnie sęk w tym, że starałem się zetrzeć tylko wierzchnią warstwę. Chcąc zjeść te pomarańcze musiałem je jeszcze obrać z tej białej warstwy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja z 4sztuk 1,3kg miałem 120g bez tego białego,nie ocierałem tylko ostrym nożem cieniutko obierałem,a później posiekałem na dość spore kawałki tak 1cm x1cm,czy będzie czuć nie wiem bo w niedziele warzone ale jak się powącha z bukadełka to pachnie ładnie i czuć je,dodane na 5 min z 30 g "kurakao" do witka

to białe chyba goryczkę by dawało?

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W ogóle jaka jest różnica w smaku pomiędzy witem zrobionym na skórce pomarańczowej (świeżej/suszonej), a na curacao? Robił ktoś obie, lub wszystkie trzy wersje? Zastanawiam się, czy warto kupować curacao, skoro posiadam sporo suszonej skórki ze zwykłych pomarańczy..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No bo to w końcu skórka gorzkiej pomarańczy. Mi nie dało w żadnym piwie nieprzyjemnej goryczki. Nie wolno przesadzać z ilością. Jak z każdą przyprawą zresztą.

Porównania nie mam ze zwykłą pomarańczą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale w recepturach występuje zdecydowanie częściej niż suszona/świeżą skórka pomarańczy, dlatego pytam.. chodzi tez mi o to, czy curacao wnosi do piwa cos więcej, czego nie daje skorka.. Ewentualnie jaka ilością suszonej skórki zastąpić powiedzmy 10 g curacao?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skórka nie da goryczki, jaką ma curacao. Tzn. jeśli skórka została z albedo to gdzieniegdzie lekko gorzkawe nutki się pojawią, ale nie będzie to aż tak odczuwalne. Skórki ile chcesz, bo i tak większej krzywdy piwu nie zrobi, pod warunkiem, że była to dobra odmiana pomarańczy (Sevilla, Valencia). Skórka, jako taka, wnosi głównie aromat, w smaku nie powinna być wyczuwalna, bo wtedy będzie miała zły wpływ na smak-czyli gdzieś popełniono błąd.

 

Różnica między curacao a pomarańczą jest taka jak między limonką a cytryną, niby coś podobnego, ale jakże diametralnie różne. Ja już kiedyś polecałem, więc ponawiam: http://allegro.pl/ni...2740211246.html Należy dziada stłuc, dać do siateczki i na ostatnie 5 minut warzenia wystarczy.

Edytowane przez Bogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Acha, czyli jednak warto dodawać. Także zamawiam ;-) .. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem z 5 średnich pomarańczy 137 g skórki, bez białego. Do tego użyłem ją raz na Wita, a po tygodniu w lodówce, znów na Blonda i może też jej użyje jeszcze na jakieś trzecie, jak się nie zepsuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×