Jump to content
mohiro

Fermentacja bez bulgotania.

Recommended Posts

Cześć,

 

W niedziele po południu zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo (może warzyć to za dużo powiedziane, bo receptura z brewkita [real ale]).

Zrobiłem wszystko jak kazali w instrukcji dołączonej do puszki, temperatura cały czas była między 25-26st.

Dzisiaj będzie upływać 2 dzień i bąbelków nadal brak. Fermentacja wydaje mi się, że zaczęła się (wnioskuję po dosyć obfitej pianie oraz miłym zapachu drożdzy wokół pojemnika).

W rurce fermentacyjnej cały czas woda próbuje być lekko wypychana na zewnątrz, ale tak jakby było za mało ciśnienia żeby przepchnąć bąbelki do góry. Bardzo możliwe, że na początku było troche za dużo wody w rurce, co na następny dzień po rozpoczęciu skorygowałem.

Dodam jeszcze, że pojemnik wydaje się być szczelny, naciśnięcie lekko na pokrywę (która jest dosyć mocno wybrzuszona) skutkuje przesunięciem wody w rurce fermentacyjnej ku ujściu.

 

Czy ktoś miałby pomysł co może być nie tak i jak sobie z tym poradzić? (myślę, że jeszcze nie jest za późno).

 

Z góry dzięki za wszystkie rady:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

oraz miłym zapachu drożdzy wokół pojemnika)

otóz to. Stawiam na nieszczelność w okolicy rurki, a dokładnie tej uszczelki. Czasem tak wiercą te dziury w pokrywach fermentorów że pożal się Boże. Ja raz rozrobiłem trochę mąki z wodą i tą kleistą papką zalałem połączenie rurki z pokrywą, bo tam właśnie był wyczuwalny zapach fermentacji. "Bulkanie" natychmiast się rozpoczęło :D Edited by mario633

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dzieki:-) Troche mnie to uspokoiło.

 

oraz miłym zapachu drożdzy wokół pojemnika)
otóz to. Stawiam na nieszczelność w okolicy rurki, a dokładnie tej uszczelki. Czasem tak wiercą te dziury w pokrywach fermentorów że pożal się Boże. Ja raz rozrobiłem trochę mąki z wodą i tą kleistą papką zalałem połączenie rurki z pokrywą, bo tam właśnie był wyczuwalny zapach fermentacji. "Bulkanie" natychmiast się rozpoczęło :D

 

Rzeczywiście, docisnąłem mocniej pokrywę, docisnąłem mocniej rurkę i są bąbelki;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak wyżej piszą koledzy bankowo nie szczelność jak masz i piankę i miły zapach to będzie dobrze :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znowu? może elroy trzeba zrobić pod kategorię w piaskownicy piwowarskiej (jak z uprawą chmielu w surowcach) "bulkanie" ,a drugą "zeszło do X blg" :) tylko widzę że coraz kreatywniejsze są odmiany słowa bulka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...