Jump to content
Sign in to follow this  
dżony

13.10.12 - Poznań/Setka Pub - Wspólne warzenie AIPA

Recommended Posts

Po raz kolejny zapraszamy wszystkich zainteresowanych na wspólne warzenia piwa - tym razem w stylu American India Pale Ale.

 

Zasypanie: sobota, 13 października, godz. 16.00

Miejsce: Setka Pub, ul. Św. Marcin 8

 

Postaramy się przywieźć ze sobą jakieś ciekawe piwo do degustacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to sześć lat gościu malinowy ;)

Opuściliśmy lokal w trakcie filtracji, oczywiście samo zacieranie i późniejsza filtracja przeprowadzone jak zawsze profesionalnie. Byłem pod wrażeniem panela sterującego sprzętem, na którym odbywało się warzenie. Dzięki wielkie gospodarzom za gościnę i serwowane piwka, trafiliśmy akurat na pierwsze lanie "Kangura" z browaru Widawa&Kopyr, Wojtkowi i Jankowi za możliwość degustacji ich "Rogena", Biermannowi za towarzycho i wszystkim z którymi udało się pogadać. Szkoda, że "Setka" jest tak daleko, bo na pewno byli byśmy jej stałymi bywalcami :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to sześć lat gościu malinowy ;)

Opuściliśmy lokal w trakcie filtracji, oczywiście samo zacieranie i późniejsza filtracja przeprowadzone jak zawsze profesionalnie. Byłem pod wrażeniem panela sterującego sprzętem, na którym odbywało się warzenie. Dzięki wielkie gospodarzom za gościnę i serwowane piwka, trafiliśmy akurat na pierwsze lanie "Kangura" z browaru Widawa&Kopyr, Wojtkowi i Jankowi za możliwość degustacji ich "Rogena", Biermannowi za towarzycho i wszystkim z którymi udało się pogadać. Szkoda, że "Setka" jest tak daleko, bo na pewno byli byśmy jej stałymi bywalcami :beer:

Nowości u Wogoszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za wizytę; bardzo się cieszę, że znaleźliście czas na wspólne spotkanie i piwowarskie ploty :D

 

Dla ciekawych tego, co powstało, załączam przepis:

 

- słód wiedeński - 5700g

- słód monachijski - 1300g

- słód karmelowy - 300g

 

Zeus - 14,2% AA

Citra - 12,7% AA

Cascade - 8,6% AA

Centennial - 9,6% AA

 

Zasypanie: 45 st. C.

62 st. C - 15 min.

pH: 5.4

72 st. C - 40 min

78 st. C - filtracja

 

Gotowanie brzeczki - 90 min

Chmielenie:

 

10g Zeus, 60 min

10g Citra, 60 min

10g Centennial, 60 min

14g Citra, 45 min

14g Cascade, 30 min

14g Centennial, 30min

14g Cascade, 15 min

14g Citra, 15 min

14g Cascade, 5 min

14g Citra, 5 min

14g Citra, 0 min

 

Na zimno w planach:

 

14g Centennial

14g Citra

 

IBU: ok. 64

 

W sumie wyszło ok. 31l. o ekstrakcie 14,5 Blg przy wydajności warzelni 75%.

Nadmienię tylko, że powyższe chmielenie jest autorskim pomysłem Szymona z Setki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...