Jump to content
rad998

zakażenie - jak dokładnie poznać

Recommended Posts

Ze względu że już tutaj pisałem, pozwolę sobie odświeżyć temat.

 

W kilku warkach, po dłuższym czasie leżakowania w butelkach, pojawił mi się taki nalot:

54b7ed62afa6d626m.jpg dccba7fb95a27ba4m.jpg 7703914baf53cee2m.jpg 5863fbb23cca699bm.jpg 4f04681f3d0e0c68m.jpg 5c9dd4fd8a53fa47m.jpg 5f5140990e6d9df8m.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, pewnie nic na nich nie widać.

 

Czy to jest infekcja?

Przedstawione na zdjęciach piwa wypiłem, nie czułem dziwnych posmaków. Jedynie żona stwierdziła, że bitter (zielona butelka, jakieś dodatkowo wykwity na szyjce) jest kwaśny.

 

Gdzieś, ktoś napisał że miał drożdże pływające na powierzchni butelki. Możliwe żeby to było to, czy po prostu to infekcja np tlenowcami?

 

Znalazłem wspomniany wyżej wpis:

Czasami pojawia mi się coś na powierzchni piwa (wygląda jak drożdże) ale jest tego niewiele i nie zauważyłem wpływu na smak i poziom nagazowania piwa. Ile dałeś cukru do refermentacji i w jakiej temperaturze butelkowałeś?

z tematu:

http://www.piwo.org/topic/6578-kozuch-po-raz-kolejny/

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem to dwa razy: raz w piwie zainfekowanym ewidentnie, raz w takim absolutnie bez śladów infekcji... Jeśli piwo smakuje ok, to się nie przejmuj ;)

 

Tak to wyglądało u mnie, a piwo było najlepsze z tych, które robiłem - i jak już mówię: nikt nie stwierdził w nim infekcji :)

 

infekcja 005

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

może odświeżę  temat  zlałem moje pifko na cicha i było oki potem dodałęm chmiel na zimno i  po 7 dniach taki efekt otrzymam  , ale mimo wszystko zabutelkowałem  czy mieliście taki przypadki trochę sie wkur...łem bo 29 l musiał bym wylać, 

20171104_164904.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie raz takie coś ludzie mieli na forum ;) :

117 stron takich samych problemów :P Ogólnie zakażenie czym? Nie wiem. Jeżeli piwo jest dobre nie przejmowałbym się czasem tak jest że infekcje nie wychodzą w smaku ani zapachu. No ale czasem śmierdzą więc wtedy doradzam kibel. Standardowo polecam sprzęt przelecieć NaOH - ługiem sodowym.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

a śmierdziało? mi to wygląda na błonę która pojawia się przy twardej wodzie. 

nic nie śmierdziało a woda była z RO unit czyli bardzo mięka 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomo co to za nalot w tych butelkach? Też mi się coś takiego pojawiło ostatnio w jednej warce. Nie wszystkie butelki to mają, tylko niektóre. Wszystkie myte tak samo. Piwo w smaku dobre, ale leży na razie jakieś 2 tygodnie w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam IPA początkowe blg 16,5 po 14 dniach burzliwej 4, drożdże safale US 05 po przelaniu na fermentację cichą po 3 dniach zmieniło kolor na dużo ciemniejszy ocb?

IMG_20190212_204158.jpg

Edited by Hunter28

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może resztka drożdży opadła (ta cienka warstewka widoczna na dnie fermentora). Drożdże zawieszone w piwie zmętniają je ale też i rozjaśniają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...