KosciaK 146 1 Items Posted October 6, 2012 No to chyba pora się przywitać. Jeszcze jakieś 3 lata temu pijąc głównie koncernówki wydawało mi się, że za piwem nie przepadam. Po odkryciu jak piwo powinno smakować wiedziałem, że to jest to. Od jakiegoś czasu chodziło za mną spróbowanie samodzielnego warzenia i w końcu postanowiłem zrealizować ten pomysł. Jak na razie plan jest taki: 2-3 brewkity by nauczyć się podstaw i zobaczyć jak piwo powinno się zachowywać; potem może jakiś zestaw z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem i dopiero potem zacieranie (o ile przekonam się, że warunki w domu pozwalają na takie "szaleństwa"). W tym czasie starając się jak najwięcej czytać i uczyć się o warzeniu. Pierwszy brewkit na dniach pewnie będzie butelkowany, na razie nie mam pewności czy fermentacja już się zakończyła. Mam nadzieję, że wyjdzie poprawne, smaczne piwo. Już nie mogę się doczekać pierwszych degustacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted October 6, 2012 Cześć! Cierpliwość - to podstawa w piwowarstwie Powodzenia w piwowarskich bojach! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted October 6, 2012 Witaj na forum! Życzę samych udanych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 732 1 Items Posted October 6, 2012 Cześć! Witaj na forum i wytrwałości w piwowarstwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 6, 2012 witaj na piwnym pokładzie. Tak przy okazji masz fajny plan zupełnie taki sam jak mój Quote Share this post Link to post Share on other sites
nachteil 10 1 Items Posted October 6, 2012 Cześć! Przede wszystkim witaj i powodzenia w warzeniu. Odnośnie pewności (i jej braku) tego, czy fermentacja się zakończyła, polecam robić test fermentowalności (wiki), dobry nawyk i warto go wprowadzić od początku. Ja po prostu szklankę, w której uwadniam drożdże (zawsze po wlaniu trochę ich zostaje na ściankach) przpłukuję chochelką brzeczki i wlewam do czystego (zdezynfekowanego) słoiczka, który stoi kilka dni w cieple. Zawsze bedziesz miał pewność, że fermentacja przebiegła prawidłowo, a jeżeli nie, unikniesz przykrych niespodzianek i będziesz mógł odpowiednio wcześniej reagować (; Powodzenia! Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted October 7, 2012 Dzięki za miłe przyjęcie! nachteil - jakoś informacja o FFT umknęła, następnym razem pewnie skorzystam z tej metody. Wczoraj robiłem pierwszy pomiar areometrem, zeszło z 10,5 do 2,5 Blg więc chyba całkiem dobrze, ale jeszcze bulka raz na kilkanaście minut (stąd te wątpliwości, choć z tego co czytam, widzę że bulkanie lub jego brak nie są najlepszym wskaźnikiem na to czy fermentacja trwa). Dziś po południu zrobię kolejny pomiar i jeśli jeszcze coś spadło pewnie poczekam dla bezpieczeństwa do wtorku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Magneto 13 1 Items Posted October 7, 2012 Witaj. Grunt to dobry plan i konsekwencja w jego realizacji. Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario63 4 1 Items Posted October 7, 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pogonowiak 2 Posted October 8, 2012 Witaj!!! Powodzenia w warzeniu !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
shayboos 22 Posted October 10, 2012 Może trochę późno ale witam kolejnego piwowara z okolicy !! Powodzenia w warzeniu, cierpliwości oby była kiedyś okazja się spotkać w gronie piwowarów z Zabrza ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted October 23, 2012 Już chyba zaczynam rozumieć skąd te życzenia cierpliwości. Ależ się ten czas dłuży Całe szczęście po dwóch tygodniach od zabutelkowania moje pierwsze piwo wydaje się o wiele smaczniejsze niż po zaledwie tygodniu. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować o nim zapomnieć na co najmniej kolejne dwa tygodnie i nie ruszać choćby bardzo kusiło. A w tym czasie dozbierać butelek na kolejną warkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted October 23, 2012 bardzo dobry pomysł z tym czekaniem. ja widzę kolosalną różnicę w IPA (coopersa) po tygodniu 2 i teraz po 4 . Quote Share this post Link to post Share on other sites