Jump to content

Zakażenie drożdzy???


kristof1984
 Share

Recommended Posts

Używam drożdzy suchych s-33, ostatnio robiłem warke 10ltr i została mi połowa drożdzy, wsypując odciąłem rog torebki, a potem zakleiłem taśmą klejącą tak by były hermetycznie szczelne, przechowywałem w temp. pokojowej 2 tyg., do następnej warki dodałem reszte drożdzy, wyszedł kwas!! Myślicie, że z powodu drożdzy??

 

I jeczcze kilka pytań o zakażenie:

 

Jak często się zdarza? Czy mimo sterylności to po prostu przypadek czy każda zakażona warka "miała jakiś powód" do tego by się zakazić??

Link to comment
Share on other sites

Używam drożdzy suchych s-33, ostatnio robiłem warke 10ltr i została mi połowa drożdzy, wsypując odciąłem rog torebki, a potem zakleiłem taśmą klejącą tak by były hermetycznie szczelne, przechowywałem w temp. pokojowej 2 tyg.,

A dlaczego nie w lodówce?

 

do następnej warki dodałem reszte drożdzy, wyszedł kwas!! Myślicie, że z powodu drożdzy??

Wykluczyć tego nie można, aczkolwiek biorąc poprawkę na porę roku, to nie sądzę. Przy dzieleniu saszetki dobrze zdecydować się na robienie starteru. Wtedy objawy zakażenia mogłyby się już w nim ujawnić. Jeżeli zapach byłby nie teges, to po prostu nie dajesz tych drożdży.

A jak było ze startem fermentacji? Bez problemów?

 

I jeczcze kilka pytań o zakażenie:

 

Jak często się zdarza?

Jednym częściej, drugim rzadziej, albo wcale.

 

Czy mimo sterylności to po prostu przypadek czy każda zakażona warka "miała jakiś powód" do tego by się zakazić??

No jakaś przyczyna zawsze musi być.

Link to comment
Share on other sites

Jak często się zdarza? Czy mimo sterylności to po prostu przypadek czy każda zakażona warka "miała jakiś powód" do tego by się zakazić??

Zawsze w kurzu znajdującym się w pokoju podróżuja dzikie drodże, lactobaccilus, pediococcus itp. A ile ich pasożytuje na słodzie, ile uwalnia sie w trakcie śrutowania!

 

Trzeba się bardzo starać, zeby jak najmniej ich się dostało do fermentacji, a szczególnie do startera. Ja np. wszelkie manewry z drożdżami, gęstwami, starterami itp. wykonuję obok zapalonego palnika kuchenki, wtedy kurz unosi się w górę i raczej nie ma szans osiąść na drożdżach.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.