Skocz do zawartości
JakubS

Łuska owsiana

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sie jej powinno uzywac? Wyczytalem, ze maksymalnie moze stanowic 5% zasypu.

Dodatkowo doszukalem sie informacji, ze przed uzyciem nalezy ja kilkukrotnie przeplukac goraca woda.

Ktos moze to potwierdzic?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wiem dokładnie co chcesz uzyskać za pomocą łyski owsianej? chcesz wspomóc filtrację? jeżeli tak, to wystarczy 5% wagi słodu. Nie daje się jej na początku zacierania, tylko na samym końcu, albo bezpośrednio przed filtracją. Trzeba ją zalać wrzątkiem i zostawić żeby namokła, inaczej pływa na wierzchu i nie spełnia swojej funkcji.

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak chce nia wspomoc filtracje.

Dzieki za instrukcje obslugi :)

 

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy dodatek tej łuski wpływa jakoś(negatywnie) na smak gotowego piwa?

pytam,bo widziałem taką łuskę w hurtowni z pokarmem dla gołębi i można by śrutować "na mąkę" i dodać tej łuski potem

Edytowane przez marbelka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wyczułem żadnego wpływu takiej łuski, ale mając dobry śrutownik dwuwalcowy można śrutować prawie na mąkę z jednoczesnym zachowaniem łuski jęczmiennej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×