Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Łuska owsiana

Recommended Posts

Jak sie jej powinno uzywac? Wyczytalem, ze maksymalnie moze stanowic 5% zasypu.

Dodatkowo doszukalem sie informacji, ze przed uzyciem nalezy ja kilkukrotnie przeplukac goraca woda.

Ktos moze to potwierdzic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem dokładnie co chcesz uzyskać za pomocą łyski owsianej? chcesz wspomóc filtrację? jeżeli tak, to wystarczy 5% wagi słodu. Nie daje się jej na początku zacierania, tylko na samym końcu, albo bezpośrednio przed filtracją. Trzeba ją zalać wrzątkiem i zostawić żeby namokła, inaczej pływa na wierzchu i nie spełnia swojej funkcji.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak chce nia wspomoc filtracje.

Dzieki za instrukcje obslugi :)

 

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy dodatek tej łuski wpływa jakoś(negatywnie) na smak gotowego piwa?

pytam,bo widziałem taką łuskę w hurtowni z pokarmem dla gołębi i można by śrutować "na mąkę" i dodać tej łuski potem

Edited by marbelka

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wyczułem żadnego wpływu takiej łuski, ale mając dobry śrutownik dwuwalcowy można śrutować prawie na mąkę z jednoczesnym zachowaniem łuski jęczmiennej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.