JakubS 10 1 Items Posted October 6, 2012 Jak sie jej powinno uzywac? Wyczytalem, ze maksymalnie moze stanowic 5% zasypu. Dodatkowo doszukalem sie informacji, ze przed uzyciem nalezy ja kilkukrotnie przeplukac goraca woda. Ktos moze to potwierdzic? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 6, 2012 (edited) nie wiem dokładnie co chcesz uzyskać za pomocą łyski owsianej? chcesz wspomóc filtrację? jeżeli tak, to wystarczy 5% wagi słodu. Nie daje się jej na początku zacierania, tylko na samym końcu, albo bezpośrednio przed filtracją. Trzeba ją zalać wrzątkiem i zostawić żeby namokła, inaczej pływa na wierzchu i nie spełnia swojej funkcji. Edited October 6, 2012 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
JakubS 10 1 Items Posted October 6, 2012 Tak chce nia wspomoc filtracje. Dzieki za instrukcje obslugi Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted October 6, 2012 (edited) czy dodatek tej łuski wpływa jakoś(negatywnie) na smak gotowego piwa? pytam,bo widziałem taką łuskę w hurtowni z pokarmem dla gołębi i można by śrutować "na mąkę" i dodać tej łuski potem Edited October 6, 2012 by marbelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 14, 2012 nie wyczułem żadnego wpływu takiej łuski, ale mając dobry śrutownik dwuwalcowy można śrutować prawie na mąkę z jednoczesnym zachowaniem łuski jęczmiennej. Quote Share this post Link to post Share on other sites