Krzyko Posted October 19, 2014 Author Share Posted October 19, 2014 Warka No 54 – 6 zbóż 12o Blg (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: wiedeński (2,25 kg) pszeniczny (1,25 kg) płaskurkowy (0,25 kg) owsiany (0,25 kg) orkiszowy (0,25 kg) żytni (0,25 kg) Chmiele: Marynka (15 g) Lubelski (15 g) Drożdże Safbrew T-58 Woda do wysładzania – 13,5 l, 78oC. Zacieranie (16 l - 1:3,5) 44oC - 12’, Wydłużyłem o dwie minuty, niech sobie te goździki będą (choć nie sądzę, żeby tak krótki czas miał na to wpływ) 50-52oC - 10’, Nie dłużej! (z uwagi na pianę) 61-63oC - 30’, 71-73oC - 30’, 76oC – 5’ wygrzewu. Filtracja i wysładzanie ciągłe Warzenie – 60’. Chmielenie: 15 g Marynki – 0’, 15 g Lubelskiego – 50’, Chłodzenie do 20oC. Pomiar gęstości – 12o Blg Po dolaniu 1 l wody. Fermentacja: burzliwa w temp. ok. 18 oC od 02.10.2014 r. do 09.10.2014 r. -> 7 dni, cicha w temp. ok. 18 oC od 09.10.2014 r. do 19.10.2014 r. -> 10 dni Rozlew do butelek – 19.10.2014r. refermentacja – 3,5 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, Blg – 4o, zawartość alkoholu (12 – 4 : 1,938 = 4,1%), Degustacja po czterech tygodniach – 16.11.2014 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Citizen Kane Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 Nie myślałeś żeby w pierwszym poście zrobić listę warek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Warka No 55 – Tripel 18o Blg (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: pilzneński (5,7 kg) karmelowy jasny Steinbach (0,3 kg) Chmiele: Marynka (30 g) Lubelski (15 g) Drożdże Safbrew T-58 Woda do wysładzania – 13 l, 78oC Zacieranie (18 l - 1:3): 61-63oC - 40’, 71-73oC - 20’, 78oC – 5’ wygrzewu Filtracja i wysładzanie ciągłe Warzenie – 60’ Chmielenie: 30 g Marynki – 0’ 15 g Lubelskiego + cukier kandyzowany – 50’ Chłodzenie do 20oC Pomiar gęstości – 18o Blg Fermentacja: 140 ml gęstwy po 6 zbożach (wg MrMalty) burzliwa w temp. ok. 20-23 oC od 13.10.2014 r. do 23.10.2014 r. -> 10 dni cicha w temp. ok. 18 oC od 23.10.2014 r. do 04.11.2014 r. -> 12 dni Rozlew do butelek – 04.11.2014r. refermentacja – 2,3 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, średnia wg KN (receptura nie podaje ilości surowca do refermentacji) Blg – 4,5o, zawartość alkoholu (18 – 4,5 : 1,938 = 7%), Degustacja po czterech tygodniach – 03.12.2014 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted November 15, 2014 Author Share Posted November 15, 2014 Warka No 56 – Münchner Dunkel 13o Blg (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: monachijski (2,6 kg) pilzneński (1,3 kg) karmelowy jasny Steinbach (0,25 kg) karmelowy ciemny (0,2 kg) Chmiele: Marynka (25 g) Lubelski (15 g) Drożdże Saflager W 34/70 Woda do wysładzania – 14 l, 78oC. Zacieranie (15 l - 1:3,5): 61-63oC - 20’, 71-73oC - 40’, 78oC – 5’ wygrzewu. Filtracja i wysładzanie ciągłe Bardzo oporna, kapało jak krew z nosa... Warzenie – 60’. Chmielenie: 25 g Marynki – 0’, 15 g Lubelskiego – 50’, Chłodzenie do 20oC. Pomiar gęstości – 13o Blg Po dolaniu 1 l wody. Fermentacja: burzliwa w temp. 8-13 oC od 14.10.2014 r. do 28.10.2014 r. -> 14 dni przerwa diacetylowa w temp. ok. 18oC od 29.10.2014r. do 31.01.2014r. -> 2 dni (Z tą przerwą trochę namieszałem bo za późno się na nią zdecydowałem. Czyli tak: zlałem piwo na cichą, wyniosłem do garażu, a następnego dnia zdecydowałem się na przerwę i przeniosłem fermentor do piwnicy. Co z tego wyjdzie – zobaczymy...) cicha w temp. ok. 8-10 oC od 31.10.2014 r. do 15.11.2014 r. -> 15 dni Fermentor przeniosłem dzień przed rozlewem do piwnicy – ok. 16-17 oC. Rozlew do butelek – 15.11.2014r. refermentacja – 3 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, średnia wg KN (receptura nie podaje ilości surowca do refermentacji) Blg – 3o, zawartość alkoholu (13 – 3 : 1,938 = 5,1%), Degustacja po trzech miesiącach – 15.02.2015 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted December 17, 2014 Author Share Posted December 17, 2014 Warka No 57 – Maibock 16o Blg (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: wiedeński (3,8 kg) pilzneński (1,0 kg) monachijski (0,5 kg) karmelowy jasny Steinbach (0,2 kg) Chmiele: Marynka (25 g) Lubelski (25 g) Drożdże Saflager W 34/70 Woda do wysładzania – 14 l, 78oC. Zacieranie (16,5 l - 1:3): Za dużo (1 l?) 61-63oC - 35’, 71-73oC - 25’, 78oC – 5’ wygrzewu. Filtracja i wysładzanie ciągłe Warzenie – 60’. Chmielenie: 25 g Marynki – 0’, 25 g Lubelskiego – 50’, Chłodzenie do 20oC. Pomiar gęstości – 15o Blg Za dużo wody Fermentacja: 260 ml gęstwy po Münchner Dunkel (cała szklanka) burzliwa w temp. ok. 10 oC od 02.11.2014 r. do 16.11.2014 r. -> 14 dni przerwa diacetylowa w temp. ok. 17oC od 16.11.2014r. do 18.11.2014r. -> 2 dni cicha w temp. ok. 10 oC od 18.11.2014 r. do 02.12.2014 r. -> 14 dni Rozlew do butelek – 02.12.2014r. Rozlew nie nastąpił, za to nastąpiła niemiła niespodzianka :-( Świeżo zakupionym i wykalibrowanym refraktometrem sprawdziłem gęstość, a tu... 8,5oBlg. Uznałem, że to dwukrotnie za dużo. Prawdopodobnie zatrzymała się fermentacja. Podejrzewam, że kombinacje z włączaniem i wyłączaniem lodówki spowodowały zbyt duże wahania temperatury. Zamieszałem, zamknąłem i wyniosłem do piwnicy (16-17oC), jednak do następnego dnia drożdże nie ruszyły. Zadałem pięć łyżek gęstwy (po czeskiej dziesiątce). Po tygodniu brak skutku. Piwo i tak postało w lodówce jeszcze dłużej, bo byłem koszmarnie zajęty. W rezultacie butelkowanie nastąpiło dopiero: 14.12.2014r. refermentacja – 3 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, średnia wg KN (receptura nie podaje ilości surowca do refermentacji) Blg – 8o, zawartość alkoholu (15 – 8 : 1,938 = 3,6%), Degustacja po trzech miesiącach – 14.03.2015 r. Z żadnym piwem nie miałem tylu kombinacji. Nie wiem co sknociłem, ale po sześciu (!) tygodniach fermentacji mam dwukrotnie zawyżoną FG i, co za tym idzie, dwukrotnie za niską zawartość alkoholu. Ale nie o to się martwię, boję się że piwo będzie słodko-mdłe. Pomijając fakt, że ze swoim stylem nie ma niczego wspólnego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted December 17, 2014 Author Share Posted December 17, 2014 Warka No 58 – Česka Desitka 10o Blg (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: pilzneński czeski klepiskowy (3,0 kg) monachijski (0,65 kg) Chmiel Saaz (50 g) Drożdże Saflager W 34/70 Woda do wysładzania – 15 l, 76oC Zacieranie (13,5 l - 1:3,5): 55oC – 10’ 62°C - 20' 72°C - 40' 76°C – wygrzew Filtracja i wysładzanie ciągłe Cięcie złoża Warzenie – 60’ Chmielenie: 25 g Saaz – 0’, 25 g Saaz – 59’, Chłodzenie do 20oC. Pomiar gęstości – 10o Blg Po dolaniu 1 l wody. Fermentacja: burzliwa w temp. ok. 10 oC od 16.11.2014 r. do 24.11.2014 r. -> 8 dni Pierwsza doba w temp. 17oC przerwa diacetylowa w temp. 17 oC od 24.11.2014r. do 26.11.2014r. -> 2 dni cicha w temp. ok 10 oC od 26.11.2014 r. do 10.12.2014 r. -> 14 dni. Podczas fermentacji w lodówce zamontowałem termostat zewnętrzny. Rozlew do butelek – 10.12.2014r. Butelki były umyte i odkażone dla Maibocka. potem stały pod ściereczkami, a bezpośrednio przed rozlewem desitki przepłukałem je tylko roztworem Oxi. refermentacja – 3 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, Roztwór był gotowy po nieudanej próbie butelkowania Maibocka. Przed butelkowaniem doprowadziłem go do wrzenia i przestudziłem. Blg – 6o, Coś cholerka za dużo, ale nie spada, to zabutelkowałem... zawartość alkoholu (10 – 6 : 1,938 = 2%), Najsłabsze piwo w historii mojego browaru. Degustacja po dziesięciu tygodniach – 18.02.2015 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted December 17, 2014 Author Share Posted December 17, 2014 (edited) Warka No 59 – Kӧlsch 11o Blg (kawowy) (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: pilzneński (3,2 kg) pszeniczny (0,8 kg) Chmiel Lubelski (45 g) Drożdże Danstar Nottingham Woda do wysładzania – 15 l, 76oC Zacieranie (14 l - 1:3,5): 61-63°C - 50' 71-73°C - 10' 76°C – wygrzew Filtracja i wysładzanie ciągłe Warzenie – 60’ Chmielenie: 35 g Lubelskiego – 0’ 10 g Lubelskiego – 50’ Chłodzenie do 20oC Pomiar gęstości – 11o Blg Stłukłem areometr, więc nie wiem ile... Fermentacja: burzliwa w temp. ok. 17 oC od 23.11.2014 r. do 01.12.2014 r. -> 8 dni cicha w temp. ok. 17 oC od 01.12.2014 r. do 17.12.2014 r. -> 16 dni Rozlew do butelek – 17.12.2014r. Idąc za radą Jejskiego: po 12 ml kawy espresso wlane strzykawką do 20 butelek (http://www.piwo.org/topic/15015-warzymy-z-kawa/page__hl__kawowe__st__20). Pozostałe 20 butelek zostało bez dodatku kawy. refermentacja – 3 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, wg KN uśrednione Blg – 6o, zawartość alkoholu (11 – 6 : 1,938 = 2,6%) Degustacja po czterech tygodniach – 14.01.2015 r. Edited December 17, 2014 by Krzyko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arti1 Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Co do wysokiego Fg to nie wiem czy robisz korekte na odczyt końcowy. Tak na szybko sprawdzilem twoje wyniki i wyszło odfermentowanie do 3.5 co moze być bliższe prawdy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 A używałeś jakiegoś kalkulatora (np: http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/) do przeliczenia wartości FG z Brix wskazanych przez refraktometr na prawdziwe Plato? Obecność alkoholu znacznie zakłamuje wynik i pomiary FG wykonywane refraktometrem bezwzględnie trzeba przeliczać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted December 17, 2014 Author Share Posted December 17, 2014 Refraktometr kupiłem niedawno i w załączonej instrukcji nie znalazłem informacji nt. potrzeby dokonywania korekty. @1therion: nie znam angielskiego - jak używać kalkulatora, ktory polecasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 (edited) Na podstawie pomiarów z warki 57: Wpisujesz Original RI i Final RI zmierzone bezpośrednio refraktometrem, klikasz Calculate i wyniki odczytujesz na dole. Aha, jedna uwaga. Niedawno się dowiedziałem, że wzór, z którego korzysta ta storna daje bardzo dobre wyliczenia dla piw 'normalnych', natomiast mocno przekłamuje wyniki dla piw super mocnych (pewnie powyżej 20P) Edited December 17, 2014 by 1therion Krzyko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arti1 Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 W plikowni jest do pobrania super programik pod androida autorstwa amap´a po polsku Krzyko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 Koledzy, szacun. Dziękuję bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Warka No 60 – Munich Helles (monachijskie jasne) 12o Blg (Centrum Piwowarstwa) Skład: Słody: pilzneński (2,7 kg) wiedeński (0,65 kg) monachijski (0,65 kg) Chmiel Saaz (35 g) Drożdże Saflager W 34/70 Woda do wysładzania – 15 l, 76oC Zacieranie (14 l - 1:3,5): 51-53oC – 20’ W recepturze było 30, ale to wydawało mi się zbyt długo. 61-63°C - 25' W recepturze było 15, ale to wydawało mi się zbyt krótko. 68-70°C - 30' 76°C – wygrzew Filtracja i wysładzanie ciągłe Warzenie – 60’ Chmielenie - 35 g Saaz – 0’ Chłodzenie do 20oC Pomiar gęstości – 11,5o Blg Po korekcie w RC Fermentacja: burzliwa w temp. ok. 10 oC od 21.12.2014 r. do 02.01.2015 r. -> 12 dni przerwa diacetylowa w temp. ok. 16oC od 02.01.2015 r. do 04.01.2015 r. -> 2 dni cicha w temp. ok. 10 oC od 04.01.2015 r. do 19.01.2015 r. -> 15 dni Rozlew do butelek – 19.01.2015r. refermentacja – 3,125 g cukru/0,5 l + ok. 0,5 l wody, wg KN uśrednione Blg – 2o, Po korekcie w RC zawartość alkoholu – 4,9% Wg RC Degustacja po trzech miesiącach – 19.04.2015 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.