pepe11 20 Posted October 4, 2012 szukam mieszadła magnetycznego Sposób dostawy: Kurier Koszt dostawy: 25 Stan: nowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 4, 2012 (edited) W tym samym dziale. http://www.piwo.org/topic/7498-gielda-mieszadlo-magnetyczne/page__hl__%2Bmieszad%C5%82o+%2Bgie%C5%82da Edited October 4, 2012 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted October 4, 2012 (edited) Polecam mieszadło od Shootera. Naprawdę dobra robota. Edited October 4, 2012 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted October 4, 2012 Mieszadło Shooter'a to parafrazując CP Ferrari wśród mieszadeł, sam używam. Powinien mieć jeszcze kilka sztuk. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe11 20 Posted October 4, 2012 W tym samym dziale. http://www.piwo.org/...eszadło +giełda dzięki , widziałem wpis pisałem do Shootera na razie nie odpowiedział Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted October 4, 2012 Ale spiesz się pepe bo chodzą słuchy że Shooter wygrał przetarg w NFZ i będzie dostarczał mieszadła do polskich szpitali. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe11 20 Posted October 4, 2012 Ale spiesz się pepe bo chodzą słuchy że Shooter wygrał przetarg w NFZ i będzie dostarczał mieszadła do polskich szpitali. Taaa od nich niech bierze przedpłaty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted October 4, 2012 Jak go znam już coś wykombinował, bo poczynia ciche inwestycje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepe11 20 Posted October 4, 2012 Jak go znam już coś wykombinował, bo poczynia ciche inwestycje. ponoć te mieszadła mają być na nowych wahadłowcach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted October 4, 2012 Słyszałem że ma taki popyt że na dwie zmiany z synem robi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted October 4, 2012 (edited) . Edited April 9, 2014 by Shooter Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted October 4, 2012 Aż dziw bierze że nie wrócili jeszcze do strzykawek wielokrotnego użytku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted May 12, 2013 (edited) . Edited April 9, 2014 by Shooter Quote Share this post Link to post Share on other sites
kiedos 2 Posted January 7, 2014 A ktoś porównywał dwa startery z mieszadłem i bez? Czy jest duża różnica? Mam wszystko do mieszadła (nawet regulator obrotów do wiatraka komputerowego) i zastanawiam się czy przyspieszy mi to tworzenie starterów? W tej chwili do gęstwy z lodówki dodaję brzeczkę która zaczyna się gotować (oczywiście ostudzoną) i drożdże mają 1-2 godzin na rozmnażanie zanim dodam do fermentora. Raz mi zrobiło piany z 2L ale ostatnio tylko troszeczkę. Może mieszadło przyspieszyłoby namnażanie? Czy może lepiej wlać brzeczkę do butelki i trzymać do robienia następnej warki i zrobić starter kilka godzin wcześniej? Jak rozwiązujecie ten problem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciucha67 1 Posted January 7, 2014 1-2 godziny na namnożenie to za mało. Przynajmniej ze dwa-trzy dni trzeba namnażać. Mieszadło daje dostęp świeżego tlenu. Bez mieszadła musiałbyś wstrząsać słojem, żeby napowietrzyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gąska 33 1 Items Posted January 7, 2014 Takie 1-2 godziny to raczej rozbudzanie gęstwy niż starter. Przez brak tlenu twoja gęstwa zaczyna fermentować zamiast się namnażać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted January 7, 2014 A ktoś porównywał dwa startery z mieszadłem i bez? tak, czas osiągnięcia tej samej gęstości hodowli jest 2-3 razy dłuższy. do gęstwy z lodówki dodaję brzeczkę to nie jest starter tylko pobudzenie drożdży do pracy. Gęstwa ma już tak dużo drożdży, że tam się już nic nie namnoży (no dobra coś tam się namnoży, ale tyle samo umrze). Do tego mieszadła nie potrzebujesz - nic Ci nie da. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted January 7, 2014 Do tego wystarczy kolba 2 l, najlepiej stożkowa, korkowana wg pomysłu opisywanego gdzieś przez Wiktora Sprawdziłem i dzięki temu start fermentacji mam od 4 do 8miu godzin Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zgnite Jajo 0 Posted June 30, 2014 Posiadam mieszadło wigo es 21.uzywane ale w bardzo dobrym stanie nowe kosztuje około 700zl. Sprzedam je za 300 zł Quote Share this post Link to post Share on other sites