Skocz do zawartości
pepe11

[Giełda] mieszadło magnetyczne

Rekomendowane odpowiedzi

szukam mieszadła magnetycznego

 

Sposób dostawy: Kurier

Koszt dostawy: 25

Stan: nowy

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale spiesz się pepe bo chodzą słuchy że Shooter wygrał przetarg w NFZ i będzie dostarczał mieszadła do polskich szpitali.

 

Taaa od nich niech bierze przedpłaty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak go znam już coś wykombinował, bo poczynia ciche inwestycje.

ponoć te mieszadła mają być na nowych wahadłowcach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ktoś porównywał dwa startery z mieszadłem i bez? Czy jest duża różnica? Mam wszystko do mieszadła (nawet regulator obrotów do wiatraka komputerowego) i zastanawiam się czy przyspieszy mi to tworzenie starterów? W tej chwili do gęstwy z lodówki dodaję brzeczkę która zaczyna się gotować (oczywiście ostudzoną) i drożdże mają 1-2 godzin na rozmnażanie zanim dodam do fermentora. Raz mi zrobiło piany z 2L ale ostatnio tylko troszeczkę. Może mieszadło przyspieszyłoby namnażanie? Czy może lepiej wlać brzeczkę do butelki i trzymać do robienia następnej warki i zrobić starter kilka godzin wcześniej? Jak rozwiązujecie ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1-2 godziny na namnożenie to za mało. Przynajmniej ze dwa-trzy dni trzeba namnażać.

Mieszadło daje dostęp świeżego tlenu. Bez mieszadła musiałbyś wstrząsać słojem, żeby napowietrzyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie 1-2 godziny to raczej rozbudzanie gęstwy niż starter. Przez brak tlenu twoja gęstwa zaczyna fermentować zamiast się namnażać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ktoś porównywał dwa startery z mieszadłem i bez?

tak, czas osiągnięcia tej samej gęstości hodowli jest 2-3 razy dłuższy.

do gęstwy z lodówki dodaję brzeczkę

to nie jest starter tylko pobudzenie drożdży do pracy. Gęstwa ma już tak dużo drożdży, że tam się już nic nie namnoży (no dobra coś tam się namnoży, ale tyle samo umrze). Do tego mieszadła nie potrzebujesz - nic Ci nie da.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do tego wystarczy kolba 2 l, najlepiej stożkowa, korkowana wg pomysłu opisywanego gdzieś przez Wiktora :) Sprawdziłem i dzięki temu start fermentacji mam od 4 do 8miu godzin :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×