Jump to content

D2- nowy


D2
 Share

Recommended Posts

W poniedziałek na skype zagadał mnie kumpel i opisał jakich to wrażeń przysporzyło mu domowe pszenne piwo przyniesione przez kogoś na zabawę sylwestrową. Dużo czasu nie minęło nim znalazłem wasze forum, a za jego pośrednictwem masę informacji i sklepy internetowe z surowcami. Mam już też zgodę żony i mimo braku wiedzy sporo zapału. Planuje zakup gotowca i drożdży do pszennego piwa. Jako fermentator posłużyć mam mi kamionkowy garnek do ważenia kapusty (jakieś 20 litrów), który zamierzam przykryć pieluchą (mam ich pod dostatkiem :/ ) i pokrywka od zwykłego garnka. No a dezynfekcje chciałem zrobić nadmanganianem potasu, tylko nie wiem jak będzie to skuteczne :/ . Mój ojciec robi domowe wina w gąsiorze szklanym i przemywa jedynie wrzątkiem i ... co roku sukces więc mam nadzieje , że i mi się uda.

 

Witam wszystkich serdecznie.

Link to comment
Share on other sites

Witamy. :/ Czytaj, a nie zginiesz. :/

 

Co do tej kapusty, czy to naczynie było używane w celu kiszenia (podejrzewam, że tak)? Musisz je bardzo dobrze odkazić, bo inaczej piwo się skwasi, by nie napisać, że skiśnie. Ja bym zainwestował jednak w fermentor, to tylko 20 kilka zł.

Co do nadmanganianu, to nie wiem. Ale dobrym środkiem do odkażania są chlorowe wybielacze, np. ACE. Skoro i tak zamierzasz płukać wrzątkiem, będzie idealny.

Link to comment
Share on other sites

Witam na forum.

 

Jesli masz dostep do gasoiora to moim zdaniem bedzie to lepszy pomysl na fermentacje. Bardzo dobre efekty sterylizujace daje wybielacz chlorowy (bielinka, ace) ,ale musi byc bez dodatkow zapachowych. Nie moze byc zadnych osadow, zabarwien na balonie, a wybielacz zalatwi sprawe (zostawic zalany balon na noc z 200ml wybielacza), pamietaj by dokladnie wszystko wyplukac kilka razy, by nie zostalo zadnych zapachow chlorowych.

 

Co do gotowca, duzo lepsze efekty uzyskasz jesli nie uzyjesz cukru krystalicznego ,a odpowiedni koncentrat slodowy. Cena bedzie wyzsza, ale naprawde warto.

Link to comment
Share on other sites

Ja także witam na forum :/

 

Makaron ma rację, przy gotowcu lepiej nie skąpić grosza i kupić ekstrakt słodowy. Jeżeli dodasz tylko cukru to zostanie zamieniony na alkohol i nic innego nie wniesie do piwa. Natomiast ekstrakt sprawi, że piwko będzie smaczniejsze :/

Pomyślnego warzenia i udanych warek :/:)

Link to comment
Share on other sites

Ta kapusta może być powodem klęski. Kup jednak fermentator bo to są mniejsze pieniądze niż warka wylana do kanału. Fermentator jest wielokrotnego użytku więc na pewno się spłaci. Ponadto fermentator można użyć do fermantacji burzliwej wina. JK

Link to comment
Share on other sites

Mam już też zgodę żony

Żony w piwowarstwie to jednak element stały i nierozłączny :)

 

Witaj na forum :)

No i zawsze wprowadzaja element chaosu. Calyczas element zacierania to poza bio-cudem zachadzacym w garnku/lodowce turystycznej wystepuje cud odczuwania dzwieku (najczesciej krzyku i jazgotu), typu "co to tak smierdzi pasza", albo "znowu piwsko robiles" :)

Link to comment
Share on other sites

Dobra, dobra już nie narzekajcie tak na te Wasze żony :) Ciekawa jestem kto sprząta po Waszym warzeniu :cool2:

 

Witaj D2 :) tak jak napisali poprzednicy daruj sobie ten gar po kapuście jeśli masz balony do wina to najlepiej ich użyj, jeśli nie to kup plastikowy fermentor

W przypadku piwa niestety łatwiej o zakażenia, niż w przypadku wina, więc dezynfekcji trzeba poświęcić więcej uwagi. Na początek faktycznie najlepiej użyć wybielacza na chlorze np ACE.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawa jestem kto sprząta po Waszym warzeniu :cool2:

No jak to kto?? :o

Jakby moja żona musiała sprzątać po warzeniu, to by była moja ostatnia warka. Zresztą w ogóle sobie tego nie wyobrażam, żebym ją miał tym obciążać.

Inna sprawa jest taka, że często sprzątanie się przeciąga na kolejne dni. :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wszystkim za rady i serdeczne powitanie. Chciałem zacząć na samym gotowcu bez cukru, czy ekstraktu. Jak rozumiem dostane w rezultacie po prostu mniejszą ilość napoju :). Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie naprostować. Jak nie jestem to proszę potwierdzić bo nie wiem czy ekstrakt zamawiać. :)

Edited by D2
Link to comment
Share on other sites

mialem okazję warzyć piwo pszenne z gotowca Cooper's i wyszlo całkiem smaczne (już śladu po nim nie ma), ale praktycznie wcale nie podobne do piwa typu bawarski weizen (jak np. paulaner) - także, żebyś nie był zawiedziony ;-)

trochę szkoda,ale..lepszy rydz niz nic, oby tylko wyszło :)

Link to comment
Share on other sites

Och te Żony "znowu warzysz" to piwrwsze słowa po powrocie do domu. Nie każda żona to DORI. A moje królestwo sam sprzątam, tylko czasem słyszę " kiedy wreszcie będę mogła wejść do pralni?" Da się przeżyć. JK

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.