Jump to content
Krzyko

Krzyko Fried Chicken...

Recommended Posts

czyli małe przekąski kurczakowe do piwa. Ponieważ jestem z natury mięsożerny, a do kufelka niekoniecznie od razu musi być karkówa, czy schabowy, to czasami robię sobie (i bliskim) taką oto przetrącajkę:

Składniki:

- filet/pierś z kurczaka,

- jajko,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- pół szklanki piwa,

- mąka,

- sól, curry.

Wykonanie:

1. Umytą i osuszoną pierś kroję w kosteczkę +/- 2 x 2 cm (to ma być przekąska!). Solę i obtaczam obficie w curry. Odstawiam żeby przeszło smakiem.

2. Blenderkiem łączę na jednolitą masę piwo, jajko, proszek do pieczenia i mąkę. Tej ostatniej dodaję tyle, żeby ciasto było znacznie gęściejsze niż na naleśniki.

3. Wrzucam mięso do ciasta i delikatnie mieszam tak, aby gęste ciasto dość grubą warstwą okleiło kostki kurczaka.

4. Smażę na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju aż ciasto się zezłoci/zrumieni (jak frytki).

5. Wyjmuję na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Robi się to bardzo szybko i bez nadmiernego wkładu pracy. Zajada się na ciepło lub zimno (odgrzewane już nie są takie fajne). Mięsko zamknięte w panierce jest soczyste i aromatyczne.

Smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...