Skocz do zawartości
Gawon

Czy to będzie Bitter ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,uwarzyłem kilka piw tak dla treningu i poćwiczenia ,teraz chciał bym zrobić coś co mieści się "w stylu" i padło na bittera

czy takie skład będzie ok?

pale ale 4kg

cara-red 0,5kg

monachijski 1kg

 

WLP005 British Ale Yeast

 

chmiel East Kent Goldings 100g szyszek

 

pytanie jak zacierać ,jak chmielić ,podobno można i na goryczkę i na aromat tym chmielem?

i czy jak nic się po drodze nie sp... to wyjdzie to tak jak literatura nakazała?

 

pogmerałem po recepturach na wiki i widzę że często dodawany jest gips czy warząc na warszawskiej kranówie też należało by go dodać?jak tak to ile :) 5g?

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Receptura dobra zatrzyj:

 

67°C – 45 min

72°C – 30 min

76°C – wygrzew

 

A chmielenie zrób:

 

70 min – 30g East Kent Goldings

30 min – 30g East Kent Goldings

15 min – 15g East Kent Goldings

Powinno być dobrze ale fajnie jeszcze coś wrzucić na zimno :)

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach?

 

Jakbyś chciał tradycyjnie, to tylko pale, kukurydza i syrop inwertowany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach?

 

Jakbyś chciał tradycyjnie, to tylko pale, kukurydza i syrop inwertowany.

 

Hy? A skąd to przekonanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach?

 

Jakbyś chciał tradycyjnie, to tylko pale, kukurydza i syrop inwertowany.

 

Hy? A skąd to przekonanie?

 

Stąd -> https://zythophile.wordpress.com/ i stąd -> http://barclayperkins.blogspot.com/ (w szczególności z receptur -> http://barclayperkins.blogspot.com/search/label/Let%27s%20Brew).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z nastepujacymi wypisami z bazy surowcowej nastepujacych piw, nie zawsze i wszedzie uzywano dodatkow nieslodowanych. Wiec raczej bym nie sklanial sie do opini, ze jest to surowiec niezbedny by uwarzyc tradycyjnego bittera.

 

 

 

 

Archers Ales, Swindon

 

 

Village Bitter

OG: 1035

Malt bill: 95% Halcyon pale malt, 5% Crystal malt

Hops: Progress, Whitbread Goldings variety

Late hops: Styrian Goldings

Source: RP4/5

 

Best Bitter

 

OG: 1040

Malt bill: 95% Pale malt, 5% Crystal malt

 

Hops: Sunshine, Fuggles

Late hops: Goldings

Source: RP1/2/3

 

 

Best Bitter

OG: 1040

Malt bill: 95% Pale malt, 5% Crystal malt

Hops: Whitbread Goldings variety, Fuggles

Late hops: Whitbread Goldings variety

Source: RP4/5

 

 

Banks’s & Hanson’s, Wolverhampton

 

102. Hanson’s Bitter

OG: 1035

Malt bill: Mainly Maris Otter pale malt with some Halcyon

and Pipkin pale malt

Hops: Fuggles, Goldings

Dry hops: Yes

IBU/(EBC): 27 (25)

Source: RP3

 

Bass, Sheffield

 

 

Special Bitter

OG: 1034

Malt bill: 83% Pale malt, 1.3% Crystal malt, 6.1% Wheat

malt

Hops: Challenger, Goldings, Northdown, Progress

Dry hops: Yes

IBU/(EBC): 26 (21)

Source: RP3/4/5

 

 

Stones Best Bitter

OG: 1038

Malt bill: 80% Pipkin pale malt, 20% Glucose syrup, Crystal

malt

Hops: Goldings, Progress, Challenger, Northdown, Bramling Cross

Dry hops: Yes

Source: RP1

 

George Bateman & Son, Wainfleet

 

 

129. XB Bitter

OG: 1036

Malt bill: 89% Pale malt, 7% Crystal malt, 4% Wheat, Invert

sugar

Hops: Challenger, Goldings

Source: RP1

130. XB Bitter

OG: 1036-7

Malt bill: 73.5% Pipkin pale malt, 6% Crystal malt, 2.5%

Wheat, 18% Invert sugar

Hops: Challenger, Goldings

IBU/(EBC): (26)

Source: RP2/3/4

131. XB Bitter

OG: 1037

Malt bill: 75% Maris Otter pale malt, 8% Crystal malt, 3%

Wheat, 14% Sugar

Hops: Challenger, Goldings

IBU/(EBC): 28 (27)

Source: RP5

 

Beartown Brewery, Congleton

 

152. Bitter

OG: 1040

Malt bill: 85% Maris Otter pale malt, 10% Wheat malt, 5%

Crystal malt

Hops: Challenger

IBU/(EBC): 35

Source: RP4

 

 

Bishops Brewery, London

183. Thirsty Willies Bitter

ABV: 3.7%

Malt bill: 98% Pale malt, 2% Crystal malt

Hops: Bramling Cross

Late hops: Styrian Goldings

Source: RP5

184. Cathedral Bitter

ABV: 3.7%

Malt bill: 94% Pale malt, 6% Crystal malt

Hops: Bramling Cross

Source: RP5

185. Mitre Best Bitter

ABV: 4.2%

Malt bill: 94% Pale malt, 6% Crystal malt

Hops: Styrian Goldings

Late Hops: Mount Hood

Dry hops: Bramling Cross

Source: RP5

 

 

Martin Brewery, Lincoln

1313. Stanley Bitter

OG: 1037

Malt bill: Pale malt, Crystal malt

Hops: Fuggles, Goldings

Source: RP1

 

St. Austell Brewery Company, St. Austell

1760. Bosun’s Bitter

OG: 1034

Malt bill: Pale malt, Crystal malt

Hops: British Columbian Bramling Cross, Fuggles,

Goldings

Source: RP1/2

1761. Bosun’s Bitter

OG: 1034

Malt bill: Pale malt, Crystal malt, Torrefied wheat

Hops: Fuggles, Goldings

IBU/(EBC): (25)

Source: RP3/4/5

 

 

 

North Yorkshire Brewing Company, Middlesborough

1460. Best Bitter

OG: 1036

Malt bill: 90% Maris Otter pale malt, 10% Crystal malt

Hops: Northdown

Source: RP2/3/4

1461. Best Bitter

OG: 1036

Malt bill: 90% Maris Otter pale malt, 10% Crystal malt

Hops: Northdown

Late hops: Styrian Goldings

Source: RP5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasciwie bitter to dwa, gora trzy slody.

Slod Pale, Slod crystal do 10% (karmel w o kolorze 130 – 160 EBC 50 – 60Lovibond) i ewentualnie nie obowiazkowo odrobina slodu czekoladowego (Mozna dodac 10% pszenicznego dla poprawy piany)

Chmiele brytyjskie plus styrian golding w kazdej chyba znanej konfiguracji, tutaj mozna eksperynemtowac do woli.

Podstawa bittera to drozdze (do wybory chyba z 30 roznych szczepow, ktore sa mniej lub bardziej dedykowane bitterowi) a kropka nad i, to odpowiedni profil wody. Ja bym sie za daleko z eksperymentami od tych podstaw nie oddalal.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no właśnie woda,czy tak jak pisałem kranówka się nadaję ta co jest w warszawie ,czy dodać gipsu,jak tak to ile?

czy np. będzie lepsza jakaś taka z biedry w bańkach 5L?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no właśnie woda,czy tak jak pisałem kranówka się nadaję ta co jest w warszawie ,czy dodać gipsu,jak tak to ile?

czy np. będzie lepsza jakaś taka z biedry w bańkach 5L?

 

To jest ostatnia rzecz o jaką powinieneś się martwić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

a kropka nad i, to odpowiedni profil wody.

sam napisałeś więc dlatego pytam :)

a te drożdże będą ok?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Wyrzuć monachijski, nie pasuje do stylu.

2. Zacieraj jednostopniowo, 67°C / 60 min.

3. Nie przejmuj się narazie gipsem. Gips jest żeby z miękkiej wody zrobić twardszą, ale z tego co pamiętam w Warszawie woda jest twarda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wkradło się błąd,chyba niestety wyszło zamawianie o 2-giej w nocy i mam chmiel Hallertau Hersbrucker ,a miał być EKG na goryczkę i na aromat

mam tylko 20g granulatu EKG da radę jakoś to ogarnąć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmiel "na goryczkę" (60 min) daje bardzo mało smaków w piwie (daje za to goryczkę), dlatego możesz użyć np. Haulertau, albo każdy inny, np. tanią Marynkę. Upewnij się tylko, że będziesz miał właściwe IBU piwa. 20g EKG na smak/aromat wystarczy dla bittera, to nie są piwa bardzo chmielone.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaj tyle Chalengera na 60 min, żeby uzyskać odpowiednie IBU do stylu (wpisz to w program piwowarski albo w kalkulator IBU). Zobacz na forum w "Style BJCP" jakie IBU powinno być w stylach: "Ordinary Bitter" i "Extra Special Bitter".

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zmuszasz mnie do korzystania z programów w których nic nie kumam :)

próbuję ogarnąć jakoś brewtarget ale nie jest to łatwe :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pale ale 4kg

cara-red 1kg

monachijski 1kg

 

WLP005 British Ale Yeast

Hallertau Hersbrucker 100g szyszki

Challenger 100g szyszki

EKG 20g granulat ale wolał bym go nieruszać,chcę na samych szyszkach zrobić

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok nie wiem jaka masz wydajnosc, ale bym wzial 3,5 kg pale, 100g cara-red.

Zacieranie 1h przy 67°C.

 

Chmielenie

20-30g Challenger na 60 minut. (zalezy od %AK)

40g na ostatnie 10 minut gotowania.

 

Drożdże starter 1,5L

 

Podaj szczegóły jak ci wychodzi wyajność jak filtrujesz i jakie AK mają chmiele.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a jak wygląda kwestia słodów, pytam odnośnie opinii którą usłyszałem:

"słody brytyjskie są dużo lepsze, dają lepszy aromat słodowy a osoby które znam a zaczęły na nich warzyć to potwierdzają i nie chcą już warzyć na niczym innym"

nie chodzi mi wcale o opinie typu "jak chcesz zrobić prawdziwego bittera to musisz użyć brytyjskiego słodu" tylko o subiektywne odczucie czy faktycznie wg Was słody brytyjskie są lepsze? warto wydać 2 x tyle w stosunku do Strzegomia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×